• 瀏覽: 2,490
  • 回覆: 41
前排有個男同事約我行山,自己一直想行山打卡,但又驚好曬
諗左好耐最後都決定去。。點知去完就出事
行之前已經用左50+防曬,諗住平時出街咁搽都ok
點知返到屋企覺得塊面好㷫,沖涼時後頸直頭有d"那"
依家紅當當,又痕又痛,著衫除衫好痛,有咩方法快d好,請賜教!

熱賣及精選
過多幾日會甩皮 會更加痛

沖涼時盡量用凍水清洗曬傷既部位

搽啲蘆薈會好啲,我之前曬傷都係搽蘆薈
行山50+真係唔夠

曬傷部位會流失水分,你要及時補充返水份

我之前曬傷時試過用蘆薈gel,但用左兩日都唔見效,後尾買左支護膚油,搽完之後舒服好多,兩三日之後就好返

我試過,條頸又紅又腫,當時用蘆薈gel凍敷咋,好返後要勤做美白

回覆 引用 TOP

擦蘆薈保濕 因曬完會好dry, 

回覆 引用 TOP

下次做好準備,戴闊帽著長袖,隨身帶定防曬

可能你d汗溶左防曬液,所以就防唔到曬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 omgold 於 2020-5-25 04:55 PM 發表

沖涼時盡量用凍水清洗曬傷既部位
我呢兩日都用凍水沖頸後位置,好似舒服少少

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 noranorang 於 2020-5-25 05:24 PM 發表

搽啲蘆薈會好啲,我之前曬傷都係搽蘆薈
行山50+真係唔夠
我都覺50+唔夠用

引用:
原帖由 lionwongwong 於 2020-5-25 05:42 PM 發表

我之前曬傷時試過用蘆薈gel,但用左兩日都唔見效,後尾買左支護膚油,搽完之後舒服好多,兩三日之後就好返 ...
朋友叫我用蘆薈gel,但聽你講完有d卻步,你用咩油?

引用:
原帖由 lionwongwong 於 2020-5-25 05:42 PM 發表

我之前曬傷時試過用蘆薈gel,但用左兩日都唔見效,後尾買左支護膚油,搽完之後舒服好多,兩三日之後就好返 ...
我尋日都曬傷左頸,可唔可以介紹護膚油品牌比我?

引用:
原帖由 lalalabe 於 2020-5-26 11:06 AM 發表

朋友叫我用蘆薈gel,但聽你講完有d卻步,你用咩油?
其實要純蘆薈膠先有用架,蘆薈膠係無色,但坊間既蘆薈gel都係加其他野,所以無用架。有啲人會玩蘆薈切片敷,但蘆薈汁同皮本身有刺激性,會更加傷到皮膚。所以最好用無刺激物質既保濕產品。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山邊會達人 於 2020-5-26 11:51 AM 發表

所以要係甩皮前做返好補水,甩皮時會好啲。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lalalabe 於 2020-5-25 16:54 發表

前排有個男同事約我行山,自己一直想行山打卡,但又驚好曬
諗左好耐最後都決定去。。點知去完就出事
行之前已經用左50+防曬,諗住平時出街咁搽都ok
點知返到屋企覺得塊面好㷫,沖涼時後頸直頭有d"那"
依家紅當當,又痕又痛,著衫除衫好痛,有咩方法快d好,請賜教! ...
我早個禮拜去游水又曬到塊面 那那地, 一招搞掂, 椰子油, 第二日即刻好返

大跌市中 ,唔走就一野鎖死你
幾度夕陽紅
共產黨萬歲,共產黨萬歲

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]