• 瀏覽: 2,093
  • 回覆: 21
BB出左世之後, 媽媽們仲有無食鈣食DHA?
係咪應該繼續食, 特別係餵母乳既媽媽?

回覆 引用 TOP

可以呀,不過食物都可以食到呢D既

兩樣都要呀, 鈣係大人自己需要, 生完要補返鈣
DHA就埋身餵母乳比BB, 等佢腦仔發展得好D

引用:
原帖由 lkmama 於 2020-5-25 06:39 PM 發表

兩樣都要呀, 鈣係大人自己需要, 生完要補返鈣
DHA就埋身餵母乳比BB, 等佢腦仔發展得好D
之前聽講座除左DHA, MFGM都可以幫到腦仔發展架, 其實母乳入面都有, 唔駛太擔心

引用:
原帖由 HughK50 於 2020-5-25 09:48 PM 發表

之前聽講座除左DHA, MFGM都可以幫到腦仔發展架, 其實母乳入面都有, 唔駛太擔心
可惜自己唔爭氣, 唔夠人奶比BB飲, 已經比緊全奶粉

引用:
原帖由 devilmaysing 於 2020-5-25 10:42 PM 發表

我個時都係因為番工,喂唔到人奶,之後比小朋友飲A+

引用:
原帖由 manlili 於 2020-5-25 03:24 PM 發表

可以呀,不過食物都可以食到呢D既
唔知一星期要食幾多先夠?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HughK50 於 2020-5-25 09:48 PM 發表

明白, 以前聽DHA多, 原來仲有MFGM係咁有用

引用:
原帖由 devilmaysing 於 2020-5-25 10:42 PM 發表

母乳呢D野, 隨緣啦, 唔好咁大壓力
其實DHA同MFGM都可以奶粉搵到, 你可以睇下美X臣 NEURO PRO, 連鎖店有得賣

引用:
原帖由 Florence_ 於 2020-5-26 02:03 PM 發表

明白, 以前聽DHA多, 原來仲有MFGM係咁有用
DHA真係好多年, MFGM好似都係近年研究出黎先發現既成果

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PALLADIUM101 於 2020-5-26 02:31 PM 發表

母乳呢D野, 隨緣啦, 唔好咁大壓力
其實DHA同MFGM都可以奶粉搵到, 你可以睇下美X臣 NEURO PRO, 連鎖店有得賣
好, 唔該你, 搵日睇下先, 唔知貴唔貴, 亦都唔知BB 岩唔岩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Terre2501 於 2020-5-26 10:15 AM 發表

我個時都係因為番工,喂唔到人奶,之後比小朋友飲A+
其實咁多奶粉, 你點樣簡?

引用:
原帖由 devilmaysing 於 2020-5-26 05:14 PM 發表

夾到bb第一,
其次價錢同係咪大牌子都係我考慮既因素

引用:
原帖由 devilmaysing 於 2020-5-26 05:14 PM 發表

我自己就跟大隊,身邊2,3個媽媽都係幫小朋友揀A+

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Terre2501 於 2020-5-26 05:17 PM 發表

夾到bb第一,
其次價錢同係咪大牌子都係我考慮既因素
佢地有時做promotion先抵,送個d玩具成幾百蚊盒

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]