• 瀏覽: 2,773
  • 回覆: 16
 iui 兩次夾埋都用咗三萬幾蚊,雖然平過ivf,但係成功率亦都低好多,因為香港做ivf真係好貴,喺度睇左好多人講,去台灣ivf起碼平香港一半 有冇過來人講下意見

iui 機率太低,如果中唔到獎,真係嘥錢嘥時間

其實台灣ivf技術比香港成熟,因為本地同外國客都多過香港

引用:
原帖由 May只愛妳 於 2020-5-25 07:44 PM 發表

iui 機率太低,如果中唔到獎,真係嘥錢嘥時間
又真係講得冇錯,而家洗咗三萬幾蚊,加多少少錢真係可以去台灣做ivf

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fish5204 於 2020-5-23 10:48 PM 發表

iui 兩次夾埋都用咗三萬幾蚊,雖然平過ivf,但係成功率亦都低好多,因為香港做ivf真係好貴,喺度睇左好多人講,去台灣ivf起碼平香港一半 有冇過來人講下意見 ...
無錯,IVF大機會好大,點解之前唔唔排政府醫院?

引用:
原帖由 小傷風 於 2020-5-26 02:13 PM 發表

其實台灣ivf技術比香港成熟,因為本地同外國客都多過香港
係,而家我問咗台中茂盛醫院,係當地都幾有名氣同埋ivf成功率都好高,希望下個月可以過到去初診

引用:
原帖由 半夜原始的神 於 2020-5-26 09:59 PM 發表

無錯,IVF大機會好大,點解之前唔唔排政府醫院?
....唉,我有個朋友等左3年..

回覆 引用 TOP

台灣做ivf都幾ok,而且最重要係平香港好多,我有個朋友都台中做

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fish5204 於 2020-5-27 06:18 PM 發表

係,而家我問咗台中茂盛醫院,係當地都幾有名氣同埋ivf成功率都好高,希望下個月可以過到去初診
呢間茂盛我聽過,係咪成日會FB做直播講IVF?

回覆 引用 TOP

過來人經驗分享~
上年年頭在香港試過兩次IUI, 但都失敗, 駛費都用了4萬......
其實, 真係因人而異, 朋友兩公婆(與我及太太年紀差不多), 但去同一個醫生, 兩次IUI就攪掂~~
IUI唔得, 之後就一路搵資料, 一路計下數, 可否去做終極的IVF.....
由於錢銀所限, 而尋找資料時也發現台灣IVF技術在世界前列, 故在暑假時, 當去旅行咁去台北實地訪醫初診後, 理想地都想做埋PGS, 結果就買左針藥回港調理~~ 由於年紀唔細, 要兩次抽卵先抽到合適數量, 經過IVF後但由於機率關係, 放棄PGS而直接殖入~~
如果想去台灣做IVF, 第一留意當然係時間, 因為前前後後都飛左4次, 要睇下自己份工可否臨時請假; 第二係台灣IVF醫生傾向用藥, 所以太太IVF前係日日食幾種藥, 抽卵前要打針刺激排卵, 太太是否頂得順?; 第三, 錢銀上的確比在香港做便宜around一半

引用:
原帖由 fish5204 於 2020-5-27 06:18 PM 發表

呢間醫院我做過ivf,如需了解下可PM我

引用:
原帖由 口腔笨拙的烈女 於 2020-5-30 10:30 PM 發表

呢間醫院我做過ivf,如需了解下可PM我
請問呢間茂盛ok嗎?我睇過資料幾好,你去左幾多次?價錢如何?成功嗎

引用:
原帖由 fish5204 於 2020-6-1 05:30 PM 發表

請問呢間茂盛ok嗎?我睇過資料幾好,你去左幾多次?價錢如何?成功嗎
去過一次是找李茂盛院長做的,全程各項指標比香港做時都好,價錢大約港幣六丶七萬(不包括機票住宿)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 視覺搖滾 於 2020-5-29 23:28 發表

過來人經驗分享~
上年年頭在香港試過兩次IUI, 但都失敗, 駛費都用了4萬......
其實, 真係因人而異, 朋友兩公婆(與我及太太年紀差不多), 但去同一個醫生, 兩次IUI就攪掂~~
IUI唔得, 之後就一路搵資料, 一路計下數, 可否去做終極的IVF.....
由於錢銀所限, 而尋找資料時也發現台灣IVF技術在世界前列, 故在暑假時, 當去旅行咁去台北實地訪醫初診後, 理想地都想 ...
如果要飛4次, 斷估都想帶埋老公去. 咁機票住宿d價錢都喺返度.
而且臨時飛更難買平機票酒店, 條大數還會平過香港很多?

回覆 引用 TOP

上年IUI時問過香港做IVF, 預每次around 12-15萬(抽一次, 放一次); 而且當時想去台灣做埋PGS, 只可惜做唔到.....
而最後太太抽兩次+放一次, 計埋只係around 8萬港幣(未計在香港檢查費用)

機票住宿果d, 豐儉由人~~ 臨急買機票, 係冇最平, 但唔貴既, 飛台北淨係國泰每日都起碼8班以上, 還有長榮其他呢, 當然如果撞正長假果d日子就麻煩囉~
我朋友太太就特登請假去台北住, 養好身子, 抽前檢查都在當地醫務所做, 最明顯係當地抽血係500台幣, 香港都係500, 係港幣囉.......

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]