• 瀏覽: 20,223
  • 回覆: 173
  • 追帖: 9
背景:一六年英國脫歐問題其間買了層差不多四百萬的兩房單位。原意是因為當時女朋友的父母覺得租樓不化算,所以用我名同佢女名供咗層樓,因為我入息有五萬以上,一定過到壓力測試。
所有費用除了裝修及傢俬以外,我沒有出錢外,其他一切費用,大家也一半。但我當時的女朋友,現在老婆,她覺得我好似攞佢哋著數,所以我便衝動建議業權佢哋六,我四,但每月供樓便我六佢哋四,你哋覺得攪吾攪笑😔

原意是她父母住上三至四年便不住,另覓地方,好讓我們有自己的婚姻生活,大家一齊成長同努力。所以我一路也沒有入住,櫃桶也只有一小個,方便我間中留宿放下衫褲,因為夫婦之間一定有需要。正正因為我知道他們有機會不想搬走,所以我才不肯俾裝修及傢俬,當然我同老婆間房啲傢俬係我出錢,新電視都係我。
而我繼續同自己父母住,當然所有家當也是在自己父母的屋內,三房,我佔一房,有幫手供,一半以上。
直到今時今日,我都沒有正式入住過自己有名的房子,一年內留宿次數少過四十五天。
今天我提議如果到價錢便賣,大家賺錢,分返開買,當然我到時攞咗筆錢便再買返樓同老婆一齊住,但她說她要幫佢父母上會買層三百幾萬樓,所以我要自己一個供,其實我冇問題,她父母其實賣樓後手頭上現金一定夠買三百幾萬的樓有餘,但他們為了滿足自己的所謂安全感,希望出五成首期,其餘慢慢供,她女兒也幫下手。

好啦,背景陳述了,問題便到。因為我冇正式入住過,她們三位也一直在這單位住,所以我建議賣樓後,大家50%分返錢,但我老婆說「deal is Deal」,我便立刻回覆,咁樣吾公平,當層樓到六百五十萬賣出,我變相送左三十幾萬俾你父母同她?一層樓我俾足一半首期,律師費,厘印,印花稅等,每月供款又多妳一千,有一次仲連續九個月我幫她供埋,因為她母親要睇私人醫生有關糖尿病,她父親也要到私家醫院做手術。我都冇問題,今日妳同我講”deal is deal”? WTF!
我只要求賣樓後,對分返,咁都有問題,三十幾萬好易搵傢,點解我娶老婆好似爭人錢咁?大姐,之後買果層樓我自己供,自己出裝修,傢俬,電視,我都冇旨意你會幫手,宜家你叫我送三十幾萬你父母換安全感,我覺得好過份,究竟妳有冇係我利益出發過?

一六年買左lee層樓後,我都試過失業,收入不穩定,我都冇叫你哋幫我供,我也用自己積蓄,賣錶去繼續供樓,繼續出街我俾錢。今天同我講”deal is deal”, 有冇咁過分?

性生活不協調,我完全冇滿足過,錢就我墨墨地出,換來是供養一大伙人,我突然覺得結婚只是一種交易,只不過這種交易包裝得好美麗,你有點淘醉。

各位兄弟,如果你係我,點處理?

如果真的要送三十幾萬出去,我一定同佢哋講 「作為一位女婿,我已經做盡」,以後有乜野,我都今天預付了。

同朋友夾錢買樓,租出去,都有人幫我供,我又要供,又冇得真正住,分錢就跟番業權,我真係覺得食得X魚,扺得渴😞

熱賣及精選
引用:
原帖由 不基默默的神童 於 2020-5-23 12:00 PM 發表

背景:一六年英國脫歐問題其間買了層差不多四百萬的兩房單位。原意是因為當時女朋友的父母覺得租樓不化算,所以用我名同佢女名供咗層樓,因為我入息有五萬以上,一定過到壓力測試。
所有費用除了裝修及傢俬以外,我沒有出錢外,其他一切費用,大家也一半。但我當時的女朋友,現在老婆,她覺得我好似攞佢哋著數,所以我便衝動建議業權佢哋六,我四,但每月供樓便我六佢哋四,你哋覺得攪吾攪笑😔

原意是她父母住上三至四年便不 ...
分手

她是人地女兒,是你老婆明白嗎?

引用:
原帖由 ko16122000ko 於 2020-5-23 02:39 PM 發表

不明白

引用:
原帖由 ko16122000ko 於 2020-5-23 02:39 PM 發表

她是我老婆,即他們女兒

回覆 引用 TOP

女家睇錢睇得好重!

引用:
原帖由 septemberchan 於 2020-5-23 04:28 PM 發表

女家睇錢睇得好重!
外父好啲,兩個女人比較嚴重。曾經同我講買我業權,但只是俾返我之前出過啲錢,層樓升值嗰部份吾計,我吹到漲一漲。

做男人大方D承諾過六四分就六四分,之前如何供點供都巳過去,對老婆不用算得太清(如果有能力)不過賣出分錢係另一回事,你取4成合情合理,若果岳母想用首期嘅錢俾番你就過份D,但從你文字裡夫妻感情唔太好喎。

引用:
原帖由 kau16681668 於 2020-5-23 07:00 PM 發表

做男人大方D承諾過六四分就六四分,之前如何供點供都巳過去,對老婆不用算得太清(如果有能力)不過賣出分錢係另一回事,你取4成合情合理,若果岳母想用首期嘅錢俾番你就過份D,但從你文字裡夫妻感情唔太好喎。 ...
我係好掙扎,佢話生仔一定要入私家醫院,咁錢邊度黎?
如果賣咗樓,銀行減哂後,裡面會有之前的首期,以往供款在裡面,以六四分,10%可以有成三十幾萬,直係一個大數目。如果只是增值嗰部份,10%有大概廿多萬,也不少。咁我點解要so俾佢父母,我只是娶他們的女兒,不是整家人吧。再者,他們再老啲,有乜大支出,又搵我幫手,咁我可以同佢哋講,我女婿的責任已經在賣樓的時候做盡了,點解又要攪我。我冇借個他們一亳子,現在像欠下一筆債。我都要為未來打算。

引用:
原帖由 kau16681668 於 2020-5-23 07:00 PM 發表

做男人大方D承諾過六四分就六四分,之前如何供點供都巳過去,對老婆不用算得太清(如果有能力)不過賣出分錢係另一回事,你取4成合情合理,若果岳母想用首期嘅錢俾番你就過份D,但從你文字裡夫妻感情唔太好喎。 ...
男人老狗牙齒當金使

引用:
原帖由 不基默默的神童 於 2020-5-23 07:37 PM 發表

我係好掙扎,佢話生仔一定要入私家醫院,咁錢邊度黎?
如果賣咗樓,銀行減哂後,裡面會有之前的首期,以往供款在裡面,以六四分,10%可以有成三十幾萬,直係一個大數目。如果只是增值嗰部份,10%有大概廿多萬,也不少。咁我點解要so俾佢父母,我只是娶他們的女兒,不是整家人吧。再者,他們再老啲,有乜大支出,又搵我幫手,咁我可以同佢哋講,我女婿的責任已經在賣樓的時候做盡了,點解又要攪我。我冇借個他們一亳子, ...
講真,你心態唔係幾好,咁諗盏自己同太太都唔開心,你太太父母即係你父母當然不能同親父母比,但係有冇為太太諗過?我唔知你幾歲?不過你想法唔太成熟,都係果句取回賣樓四成合情合理,其它咪當用錢買關係囉,(如果你能力可以),信我啦十幾廿年後你睇番幾拾萬唔算咩錢黎番轉頭你會欣賞自己氣度同大量㖭!

引用:
原帖由 不基默默的神童 於 2020-5-23 12:00 PM 發表

原意是她父母住上三至四年便不 ...
咁樣有d老土.... 但其實如果你打官司都可以攞返d錢,仲可能多人於五五,不過就一定離婚收場囉.... 其實我個人認為,如果你太太係獨女,而你最終都會同佢一齊,咁佢家人既咪又係你地將來小朋友既,睇開D囉,係唔掋架喇,但你都選擇左娶你太太喇,冇辦法架....

極品大媽
<年紀又大再加上又肥又醜又係iPad,所以唔使浪費時間PM我喇~>
引用:
原帖由 myhwb 於 2020-5-24 12:52 AM 發表

咁樣有d老土.... 但其實如果你打官司都可以攞返d錢,仲可能多人於五五,不過就一定離婚收場囉.... 其實我個人認為,如果你太太係獨女,而你最終都會同佢一齊,咁佢家人既咪又係你地將來小朋友既,睇開D囉,係唔掋架喇,但你都選擇左娶你太太喇,冇辦法架.... ...
我都咁睇,只不過,萬一要用錢,問返佢哋,一定慘過dee dee.
我只覺得我老婆冇係我利益出發。
掉返轉,如果佢哋日後又有錢既需要,我會忍唔住話,我一早俾左,你哋日日飲茶食左佢係你既選擇,點解好似我欠人錢咁。

引用:
原帖由 不基默默的神童 於 2020-5-24 12:59 AM 發表

我都咁睇,只不過,萬一要用錢,問返佢哋,一定慘過dee dee.
我只覺得我老婆冇係我利益出發。
掉返轉,如果佢哋日後又有錢既需要,我會忍唔住話,我一早俾左,你哋日日飲茶食左佢係你既選擇,點解好似我欠人錢咁。 ...
其實如果你愛你太太,包容一下喇,可以相愛都係難得既。估計你應該35歲左右?但提醒一下,如果有計劃生小朋友,建議你可以同太太講,日後生小朋友既開支大,你地兩公婆其實亦要留個錢應負日後開支,而家比較好既幼稚園一年都要成10萬開支,之後仲要請工人等等,你一個人難以支持成頭家。你睇下佢點睇喇,可能咁樣佢會比較將重心拉返你地頭家呢,始終你地結婚應該冇耐,佢心態仲係以自己父母為重😊😊加油樓主,唔好咁偏激,可能只係太太一時未轉到啫

極品大媽
<年紀又大再加上又肥又醜又係iPad,所以唔使浪費時間PM我喇~>

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不基默默的神童 於 2020-5-23 02:42 PM 發表

不明白
成大段文!
係因為性生活不滿。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右