• 瀏覽: 25,435
  • 回覆: 313
  • 追帖: 4
多謝大家,湊孫此事我已經處理好

小兒子都係想我退休享下福,不想我湊,佢自行處理好,而我心內打算佢自己先試試,如唔掂我再出手相助

在香討討論後亦發現好多現代媳婦好惡毒心腸,因而令我知道我媳婦算不錯,感謝大家

往後一定家庭和睦

捱咗咁多年,退休就要好好過活,開開心心返吓興趣班,攝影,行山,旅行,優閒的生活,而唔係幫手揍孫,照顧孫兒比照顧自己子女更大壓力,媳婦通常都覺得祖父母太縱容。
所以叫佢地自己揍返或請工人揍。
未諗掂BB有無人照顧便懷孕,夾硬叫長輩照顧BB是很自私的行為。

引用:
原帖由 hellorose 於 2020-5-23 03:08 AM 發表

捱咗咁多年,退休就要好好過活,開開心心返吓興趣班,攝影,行山,旅行,優閒的生活,而唔係幫手揍孫,照顧孫兒比照顧自己子女更大壓力,媳婦通常都覺得祖父母太縱容。
所以叫佢地自己揍返或請工人揍。
未諗掂BB有無人照顧便懷孕,夾硬叫長輩照顧BB是很自私的行為。 ...
媳婦冇要求我,但兒子想呀
就係囉,你說得對呀:捱咗咁多年,退休就要好好過活,開開心心返吓興趣班,攝影,行山,旅行,優閒的生活,而唔係幫手揍孫
加埋我們都唔喜歡媳婦,佢地比好少家用,唔想幫佢湊呀

引用:
原帖由 dickinson1020 於 2020-5-22 09:29 PM 發表

我剛剛退休,媳婦剛有喜,我應該點推絕呢?唔太想幫忙,內子都應為玩下就可以,湊孫比較支力,又要用錢(收好少家用之麻)
典型仔女搵父母苯例子。嗰孫有咩頭暈身興,仲個賴9你。

鄧生案情做花生友,不再參予討論,只喂隻子宫岩貓.呵呵
引用:
原帖由 dickinson1020 於 2020-5-22 09:29 PM 發表

我剛剛退休,媳婦剛有喜,我應該點推絕呢?唔太想幫忙,內子都應為玩下就可以,湊孫比較支力,又要用錢(收好少家用之麻)
間中一日半日湊孫就得,
不如直接同仔講請工人。

回覆 引用 TOP

所以自己兩公婆生最好自己諗方法搞掂
而唔係叫父母去幫手,又唔諗下父母當年點辛苦==

引用:
原帖由 jaycheuk 於 2020-5-23 09:23 AM 發表

所以自己兩公婆生最好自己諗方法搞掂
而唔係叫父母去幫手,又唔諗下父母當年點辛苦==
當年好彩我內子爸爸媽媽肯幫手,但佢地鄉下人,本身以湊孫為樂。但到我們現代,大家追求不一樣,需要唔同了,點可能仲叫我湊孫呢?

點推?叫他們請工人?

引用:
原帖由 陳主任 於 2020-5-23 08:40 AM 發表

典型仔女搵父母苯例子。嗰孫有咩頭暈身興,仲個賴9你。
就係最怕如此

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dickinson1020 於 2020-5-23 04:35 PM 發表

當年好彩我內子爸爸媽媽肯幫手,但佢地鄉下人,本身以湊孫為樂。但到我們現代,大家追求不一樣,需要唔同了,點可能仲叫我湊孫呢?

點推?叫他們請工人? ...
不過如果第日你老到行唔到,都晤使指意佢哋會對你有乜照顧,有能力試下講一星期可湊幾多日,佢可以找外婆外公幫忙。都係頭2、3年辛苦的,之後返學也會輕鬆,年青人新家庭起步係需要人幫一把的。

呢個問題真係要開心見誠咁坐低傾清楚!唔好己後日子怨言多多!影響親情!

引用:
原帖由 mnopq67890 於 2020-5-23 05:28 PM 發表

不過如果第日你老到行唔到,都晤使指意佢哋會對你有乜照顧,有能力試下講一星期可湊幾多日,佢可以找外婆外公幫忙。都係頭2、3年辛苦的,之後返學也會輕鬆,年青人新家庭起步係需要人幫一把的。 ...
我老到行唔到又唔會叫佢幫我行,我可以請工人
佢要生仔,佢都可以請工人

我內子講明唔想湊,話仔利用佢丫

引用:
原帖由 700148 於 2020-5-23 08:28 PM 發表

呢個問題真係要開心見誠咁坐低傾清楚!唔好己後日子怨言多多!影響親情!
應該點傾?請賜教

回覆 引用 TOP

第一句就先發制人,問你地幾時請陪月/工人黎呀?搞唔搞百日宴呀?如果搞早啲同我講丫,你知啦我年紀都大囉成日頭暈身㷫要覆診.....

有乜好難推吖。湊孫絕對係拿屎上身,湊得好、好地地,湊得唔好賴你無家教。勞碌一世,玩下咪算囉......

樓上講得冇錯,湊孫真係唔係嘢少!勞心勞力,冇人會感激你!好似理所當然咁!見得多就磨擦自然多,問題多到你難以招架!應承同佢凑,如果頂唔住話唔想湊啦!佢哋會即時變臉!真係要想清想楚先好下決定呀!其實自己仔女咪由得佢哋自己搞囉!避之則吉最好!

咁你有冇催過你個仔快啲生粒孫俾你抱呀?

學習、工作、事業這些通過努力可以達到你滿意的結學習、工作、事業這些通過努力可以達到你滿意的結果,但是愛情、婚姻並不是一個人努力了就能做到的事情。因為這就是最沒有定數的感情,這就是命~ 每個人都有每個人的命數

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]