• 瀏覽: 2,686
  • 回覆: 19
我有一個就嚟三歲嘅小朋友,成日都聽人講要生多個乜乜好乜乜好咁,其實我知我明,但有原因唔想啦!唔好再同我講生多個有咩好,我明白,反而我想問有冇媽媽好似我咁只係生一胎架

引用:
原帖由 lovelymiffy 於 2020-5-16 05:25 PM 發表

我有一個就嚟三歲嘅小朋友,成日都聽人講要生多個乜乜好乜乜好咁,其實我知我明,但有原因唔想啦!唔好再同我講生多個有咩好,我明白,反而我想問有冇媽媽好似我咁只係生一胎架 ...

回覆 引用 TOP

原來真係無咩人生一胎...好似生一胎就係錯咁

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

世上只有老母好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨義世界 於 2020-5-20 11:41 PM 發表

你點應對啲人成日叫你生多個

引用:
原帖由 lovelymiffy 於 2020-5-20 11:45 PM 發表

你點應對啲人成日叫你生多個
冇時間教

引用:
原帖由 清晨義世界 於 2020-5-20 11:47 PM 發表

冇時間教
真係因為呢個原因?

引用:
原帖由 lovelymiffy 於 2020-5-20 11:47 PM 發表

真係因為呢個原因?
對,生小朋友要有時間陪伴和關心
自問以個能力

回覆 引用 TOP

最多人覺得生兩個既好處係有個伴可以陪玩同埋大個左有咩事可以有商量...
好想講有時好多野都係講緣份,自細唔啱玩撈亂骨頭唔係未見過,好彩既就相親相愛,唔好彩就由細嘈到大
到大左其實都各有頭家,邊得閒仲相親相愛理對方?
生兩個大前題仲要唔好偏心,偏心對小朋友成長都好大影響,自問唔敢講一定做到,所以都係一個好了!

回覆 引用 TOP

其實我都好想生多個弟妹,可惜我係因為年紀大,加上無錢,屋企又唔夠住,而家得我老公一個搵錢已經咁吃力,再加多個要攞綜緩了....可能有人話天生天養,但我唔想自己同個小朋友過呢啲日子

引用:
原帖由 lovelymiffy 於 2020-5-21 12:13 AM 發表

其實我都好想生多個弟妹,可惜我係因為年紀大,加上無錢,屋企又唔夠住,而家得我老公一個搵錢已經咁吃力,再加多個要攞綜緩了....可能有人話天生天養,但我唔想自己同個小朋友過呢啲日子 ...
既然好多情況都可以預知
咁就唔使再諗一個定兩個問題
其他人點講都好,控制權喺你度
生一個定兩個各有各好
個人生係自己既,自已決定吧!

回覆 引用 TOP

女人太辛苦了,堅決只生一胎

回覆 引用 TOP

我就系,但我仲系覺得多個寶寶有好處

靜待花開花落,又系一春。
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]