• 瀏覽: 7,180
  • 回覆: 48
我家姐早7年前已婚,一個禮拜會番黎食一次飯。因為啊媽年紀開始大,幾年前已經唔再煮飯,落街食。
而我同我家姐一向關係疏離,根本唔想見到佢。有時明知佢會黎,我會專登錯開,去街。

而家我岩岩結左婚,問題就黎啦
我繼續專登錯開。
1)但老娘有d唔開心。我亦唔想因為咁我老娘唔鍾意我老公
2)錢問題,次次aa ge,但條氣俾得唔順。(十幾年恩怨,無得搞)
我可以點

U can reduce it to once a month not once a week.

回覆 引用 TOP

U can reduce it to once

回覆 引用 TOP

一起廝守

回覆 引用 TOP

治本嘅方法,係多啲祝福對方。
不是說笑,不論是心態或緣分,當你肯全心全意為對方著想&祝福時,日子有功之下相方的關係係可以變好。
我知有個做阿媽的永遠對個大女多挑剔,但個大女一直都全心全意咁為家人工作,又毫無怨言。
過咗一段時間,該阿媽好似突然轉性咁,對個大女又好、又有禮貌,講返佢阿媽都唔明以前點解會對個大女咁差的。
我相信緣份係以前帶落,但並非不能改變。
加油💪🏻

回覆 引用 TOP

其實一星期先食一次,樓主都講到媽媽年紀開始大。老人家一定想一家齊齊整整食返餐!你當為阿媽囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 原來是夢s 於 2020-5-11 02:21 PM 發表

我家姐早7年前已婚,一個禮拜會番黎食一次飯。因為啊媽年紀開始大,幾年前已經唔再煮飯,落街食。
而我同我家姐一向關係疏離,根本唔想見到佢。有時明知佢會黎,我會專登錯開,去街。

而家我岩岩結左婚,問題就黎啦
我繼續專登錯開。
1)但老娘有d唔開心。我亦唔想因為咁我老娘唔鍾意我老公
2)錢問題,次次aa ge,但條氣俾得唔順。(十幾年恩怨,無得搞)
我可以點 ...
AA有咩問題?

找個時間把雙方的想法説出來,溝通一下這樣下去也不是辦法啊

引用:
原帖由 XXXXLgirl 於 2020-5-14 10:59 AM 發表

AA有咩問題?
sorry 我講漏左少少。
我仆街家姐,呢世人從來無俾過家用我媽,單身都無。
咁佢而家有2個小朋友,如果aa,其實只係佢自己俾自己個家。
我其中一個想錯開原因,就係如果我唔係度,佢就全數俾,變相佢請到啊媽食飯,無俾家用,請食飯都好。

引用:
原帖由 原來是夢s 於 2020-5-14 12:24 PM 發表

sorry 我講漏左少少。
我仆街家姐,呢世人從來無俾過家用我媽,單身都無。
咁佢而家有2個小朋友,如果aa,其實只係佢自己俾自己個家。
我其中一個想錯開原因,就係如果我唔係度,佢就全數俾,變相佢請到啊媽食飯,無俾家用,請食飯都好。 ...
又係為錢 姐妹不和!  家用係比阿媽,你阿媽都冇追要,嬲黎做乜? 你比好多你阿媽?

引用:
原帖由 天天真碼頭 於 2020-5-14 11:09 AM 發表

找個時間把雙方的想法説出來,溝通一下這樣下去也不是辦法啊
唉。有d刺係個心十幾年,加上各有家庭,其實已是陌路人。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-5-14 12:47 PM 發表

又係為錢 姐妹不和!  家用係比阿媽,你阿媽都冇追要,嬲黎做乜? 你比好多你阿媽?
我唔係要比較有無俾/俾得多。
而係我想佢請啊媽食飯,你明唔明。

語無倫次 不知所謂 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 原來是夢s 於 2020-5-14 12:49 PM 發表

我唔係要比較有無俾/俾得多。
而係我想佢請啊媽食飯,你明唔明。
AA制咪請咗一半囉!

食餐飯可以幾錢丫? 有冇咁執著?  你不如直接D同佢講,阿媽果分佢哋,食飯人頭計啦! 可能你家姐冇你咁執著,咁咪可以開心食飯囉!

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-5-14 12:59 PM 發表

AA制咪請咗一半囉!

食餐飯可以幾錢丫? 有冇咁執著?  你不如直接D同佢講,阿媽果分佢哋,食飯人頭計啦! 可能你家姐冇你咁執著,咁咪可以開心食飯囉! ...
如果我做到佢咁仆街,可能真係會開心d

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]