• 瀏覽: 1,817
  • 回覆: 13
阿仔差唔多6個月, 偏肥, 宜加片都係中碼+夜晚大碼,
自己試過比母乳, 不過未到3個月已經支持唔到, 宜加比緊奶粉,
加埋買加固d野食...
其實一個月固定支出都唔少
我地2個宜加都係得返半份人工用, 想請教大家平時有咩慳家秘訣?

加固可以整D大人食既野, 有益又無咁貴, 唔駛買D現成既
尿片/奶粉就等有特價買多D

引用:
原帖由 panpan22 於 2020-5-11 12:35 PM 發表

加固可以整D大人食既野, 有益又無咁貴, 唔駛買D現成既
尿片/奶粉就等有特價買多D
謝謝, 平時返工放工唔係太多時間, 不過等我都抽空得閒試下自己整先

回覆 引用 TOP

片/奶粉等睇有無優惠個陣買多D
自己個小朋友飲開enfinitas, 見今期百佳最抵, 有日本正負零吸塵機同hape玩具廚房送, 所以即刻買啦
https://www.parknshop.com/zh-hk/promo/2020baby

引用:
原帖由 woodymui 於 2020-5-10 09:54 AM 發表

自己試過比母乳, 不過未到3個月已經支持唔到, 宜加比緊奶粉,
加埋買加固d野食...
我地2個宜加都係得返半份人工用, 想請教大家平時有咩慳家秘訣? ...
尿片用尿布。
唔餵奶,食粥。
你兩公婆,3餐自煮。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 woodymui 於 2020-5-10 09:54 AM 發表

加埋買加固d野食...
我地2個宜加都係得返半份人工用, 想請教大家平時有咩慳家秘訣? ...
尿片轉用pampers拉拉褲經常買一送一(做會員,ztore 試過買三送三)

留意facebook,某D牌子經常買一送一 (e.g. similac, eleva, 或400克裝免費 Friso gold)

雪印 ok, 藥房買通常唔駛200

唔好貪萬寧送玩具

BB(9個月左右)可以試下 BLW, 食香蕉,蕃薯,麪包,白飯,菜心芯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 icokea 於 2020-5-11 10:34 PM 發表

自己個小朋友飲開enfinitas, 見今期百佳最抵, 有日本正負零吸塵機同hape玩具廚房送, 所以即刻買啦
https://www.parknshop.com/zh-hk/promo/2020baby ...
部吸塵機我都覺得抵玩,出面都要過千,又實用

引用:
原帖由 meimeibabi 於 2020-5-12 12:01 AM 發表

部吸塵機我都覺得抵玩,出面都要過千,又實用
正負零出名真係輕, 做家務吸塵輕鬆好多

去藥房多數會平D,街市收檔前又會平D。
見到特價買多D,信用卡有折時買定D 現金卷。
介左奶粉會平D.
幼稚園要慳最好搵有學券,私家既要開始儲學費。
小朋友大得快,衫可以問下有冇朋友有冇,床可以睇下有冇二手。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ccyyber 於 2020-5-12 10:29 PM 發表

正負零出名真係輕, 做家務吸塵輕鬆好多
之前睇過人地比較, 呢部cp值比大臣仲要高

回覆 引用 TOP

人奶最好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 icokea 於 2020-5-11 10:34 PM 發表

https://www.parknshop.com/zh-hk/promo/2020baby ...
佢地官網e購都做緊9折特價

回覆 引用 TOP

用尿布 餵人奶 最慳 尿布其實唔核突 加固初期便便似蓮蓉 用隔便墊隔 大咗就掉落有蓋垃圾桶 剩低條片放入桶等開機 到後期便便似大人 可以直接掉廁所沖添 人奶 你可能擔心唔夠仔食 但其實佢宜家應該無以前咁大需求 同埋佢肯吮就會有 唔駛驚唔夠奶 加固就盡量自家製 新鮮又唔貴 如果你想俾牛奶佢飲 一歲轉普通全脂奶唔飲奶粉 一樣咁有營養

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]