• 瀏覽: 4,893
  • 回覆: 63
  • 追帖: 1
小妹第一次出 post,原因係係異國跟男友分手了。身邊無其他朋友,夜闌人靜只好發 post。

前任係一個脾氣既差的人。發脾氣時會惡意中傷,鬧我爸媽,鬧我祖宗 (佢係大陸人,我住的這個城市實在沒有香港人。。。請先別批評我同左個大陸人一齊)。。。每次佢發脾氣,我都忍唔住講分手,因為心裏難受。但之後我都會低聲下氣同佢溝通,同佢講我話分手只係一時氣話。(因為佢鬧人都係一時氣話)

佢有兩條規矩,我不能夠向他放負,哪怕是小如學業問題,都唔可以,否則被鬧;另外一條,不可重覆犯錯。例如我講普通話講錯聲調兩次,被鬧。

近一個月我既學業出現問題,導致壓力爆炸,我有同佢講,但換黎既係佢既責罵,令到我成個人發癲,開始講野不能經大腦(有講過傷害佢既說話,但之後都會道歉),同埋開始無理取鬧(以前從來未無理佢鬧過),不斷喊。最後我受不住這種壓力,突然又主動提分手。然後過左兩個鐘打電話道歉。但今次佢無聽了。。。 兩日後佢block 左我,我再也不能為自己既氣話(提分手)道歉了。

心入面非常自責,因為係佢眼中我大概係一錯再錯既人,而且我怪責自己不能獨自承受學業壓力,將學業既煩惱帶入斷關係。

現在的我非常想復合(或者一個月後就可以 move on,我都唔知)想復合既原因係大家三觀一致,半同居生活磨合很好,大家曾為段關係努力過,我地其實都幾襯既,一個願打一個願挨,再加上本來都係向結婚既目標進發。佢係一個好男人,從來唔會冷暴力,只要我不犯以上兩條規矩,佢甚少發脾氣;佢非常照顧我(例如當初香港唔夠口罩,係佢幫我從歐洲寄比我屋企人的),有上進心。加上我在這段感情吸取左以前既教訓,從來無無理取鬧,無過份依賴。如果講依賴,由頭到尾到係佢比較依賴我的。

宜家既我好想復合。我明白我唔應該講學業壓力(或其他壓力)連累佢,同埋我明白以後鬧交我無論幾難受都唔應該講分手(請體諒,佢從小被鬧大既,大陸家長。。。對小朋友比較兇狠)。這兩點我深信自己能夠改善,所以認為如果復合係可以走下去的。

上網搵倒大量復合文章,訂立左一套比自己既復合方案。一,每個月寫兩三封信比佢,二,祈禱(其實我無宗教信仰,但我想 make a wish)

如果有任何增加復合機會既提議或有任何成功復合既例子都可以提供!

另外,只要我有回信,或佢既消息,我會 update 的。希望我既經驗將來可以變成復合事例。

熱賣及精選
引用:
原帖由 張無忌 於 2020-5-4 11:49 PM 發表

樓主加油
多謝你,心裡好溫暖

聽日會比第三封信了。希望念念不忘會有回響。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 迷途小人妻 於 2020-5-5 01:52 AM 發表

除非真係好愛佢如果唔係咁嘅性格忍得一時唔忍得一世
其實我算係脾氣好好架啦。。。咁如果連我都頂唔順佢,我懷疑呢個世界無人頂得順佢。。。

我都知。。。
會慢慢放低,你叫我宜家立即放低,我真係做唔倒。
我有用交友軟件想識下人,但對方約我,我就好反感。咁我就知道我仲需要多少少時間。

回覆 引用 TOP

我 pm 唔倒,因為未夠分。但如果想傾計可以加 whatsapp/ email   
我不想用 wechat 了

回覆 引用 TOP

小 update:

我有朋友識塔羅,佢幫我算過會唔會復合。

塔羅結果係會可以復合,但復合既過程要係我做曬主動 (所以想問各位我可以點做。。。)

塔羅話能復合既原因係因為 obstacles 唔大,大家為呢段感情投入左好多時間同心機。一齊既時間唔短,大家建立左好多野。
另外,我今朝比左第三封信了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貴明妹頭 於 2020-5-5 05:54 PM 發表

一個人要照顧好自己
知道了!多謝提醒!宜家每日煲劇,睇論壇,煮好食既,同朋友傾計 (因為六月先開學)
反而我個前任就慘了。無人煮比佢食,佢只會日日食公仔麵
宜家思考番,其實成段關係佢都比較依賴我。我負責煮,做人肉鬧鐘,聽佢講野(佢無朋友 lol),比佢出氣
其實佢好似隻大懶豬🐷 日日係屋企睇直播。如果唔係因為有我既存在,佢假期就只會睇直播同食公仔麵,唔會去旅行同出街食飯 哈哈
以佢咁既脾氣,又唔係高富帥,又宅,又唔追女仔 (佢話只有女仔追佢),我唔知佢去邊度搵個比我更好既女朋友
(sorry, 有 d 沾沾自喜)

但我對自己有信心,我覺得當佢真係唔回頭,然後我又決定放下,要搵過個應該唔難既

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 迷途小人妻 於 2020-5-5 10:49 PM 發表

咁如果你都覺頂唔順真係無謂令自己難受 拍拖已經係咁 都真係結埋婚就一世
該放手時要放手
明白你既顧慮,但我對佢唔知點解好有信心,覺得佢會改。而且我都有做錯,我都想改。咁以前既我同佢,唔代表將來既我同佢。。。
當然分手唔耐。。。我真係未能可以放低,我會 keep 住 update 呢個帖。睇下將來會點

引用:
原帖由 迷途小人妻 於 2020-5-6 01:24 AM 發表

咁預祝你守得雲開 加油
多謝哦🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 igad 於 2020-5-6 04:41 AM 發表

你咁堅持祝你成功!
你很早起身哦。。
其實係因為跨過左 long d,政見不同,又同居。。。明明跨過左好多野,但點解最後我會發左癲
我最後一日,竟然早午晚講左三次好大壓力想分手 好後悔呀

有時唔知係愛定係唔甘心。
不過無論如何,其實我都無咁快可以同倒第二個一齊 (佢都係),所以倒不如我繼續寫信希望佢願意同我傾下。

多謝你既鼓勵。

致 PM 我既人,多謝你地睇我個 post 。可惜我係新手,覆唔倒 PM。 我都好想同你地傾呀。
不如你地直接係 PM 打你地個 email 比我? 我一定會聯絡的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 igad 於 2020-5-6 02:19 PM 發表

我其實唔係咁早起身,屋企有啲事醒咗瞓唔著,睇到你post回應下,依家眼瞓到一仆一碌。
希望你能夠打動到佢嘅心,祝你一切順利。
哦,原來係咁。加油!
加油撐住!時間過得好快哦

引用:
原帖由 igad 於 2020-5-6 02:24 PM 發表

我要返工㗎,你有冇返工?
番工更好了,過多幾個鐘就放工!
我係歐洲讀 master,無番工,停緊課,停到六月

引用:
原帖由 igad 於 2020-5-6 02:41 PM 發表

讀緊書,仲有幾個鐘頭先難捱,你睇到我今朝好早醒咗啦嘛
加油加油!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaka's 於 2020-5-7 07:01 PM 發表

首先,唔好再諗佢
好的。一日一日咁過去,宜家比起剛分手既時候已經好好多

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]