• 瀏覽: 2,572
  • 回覆: 12
我31歲時嫁到外國也第一次懷孕了,
第六週去照就被告之,無心跳,半年後我又再
懷孕,當然孕吐非常嚴重,情緒也不穩,但女兒順利出世
兩年後我又懷孕,是空心胎,第二刮宮了
去年我又懷孕,6週去照,又被告之胎size太細,就6週開始沒有再長,今次用藥流掉
我都做了一些驗血,DNA測試,並無問題,就係機會率嘛,女人流産機會率本身就係相當高只係大家一般唔會同人講

而我體質跟我老公一起真的相當容易受孕,有2次根本就一個月行房一次也中
今次也是,一次就中………六週去照時,就打定一半半輸數,有可能又不行嘛,誰不知胎兒大小和心跳相當好,我現在也就第7週,孕吐非常非常嚴重,但也較安心,因為小産的三次孕吐的確沒這嚴重,就想著HCG愈高胎兒愈安全的心態,就忍耐著日以繼夜的嘔吐。
就這樣,我的第五次懷孕還在進行中,沒什麼特別注意事項,什麼安胎,就順其自然吧,之前三次失敗都是第一次照就已經不行,所以心想今次成功機會應該較大,就抱著最後一次嘗試心態,長到就長,如果今次也不行就算吧。

我本人沒有對流産放太大的情感,畢竟就是大自然,胎兒不健全的話,留著也沒好處,就由它走。

現在女兒四歲半多,我也是高齡産婦了,就看有沒有緣份,她可不可以做姐姐

各位流産過,難孕的姐妹也加油!!!
總有一次會成功~~~

加油,一切順利!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 外國媽媽 於 2020-4-29 05:29 AM 發表

去年我又懷孕,6週去照,又被告之胎size太細,就6週開始沒有再長,今次用藥流掉
我都做了一些驗血,DNA測試,並無問題,就係機會率嘛,女人流産機會率本身就係相當高只係大家一般唔會同人講

而我體質跟我老公一起真的相當 ...
太勇敢!
祝你如願。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 外國媽媽 於 2020-4-29 05:29 AM 發表

而我體質跟我老公一起真的相當 ...
小產咁多次 有一個就算啦

回覆 引用 TOP

鬆哂

回覆 引用 TOP

即係以你經驗係有孕吐先安全?

引用:
原帖由 manhoman 於 2020-5-10 03:52 PM 發表

即係以你經驗係有孕吐先安全?
你可以咁講,係一個指標,我舊年小產過。驗到有之後有暈有作嘔,然後某一日突然唔再嘔...果時先6週幾。我仲以為咁好咁快唔使反胃,點知冇嘔兩日我就見紅了,去到醫院即刻照超聲波,話乜都見唔到,得子宮壁有一剝落傷口,入院訓,成晚宮縮同排血,仲勁過嚟m,第二朝安排再照,已排清😢走得好乾脆好快..快到我都未知要點算件事就完咗

我而家又大咗肚,12週幾,而家都仲反緊胃,好多胃氣。周身唔舒服

引用:
原帖由 萬物皆為空 於 2020-5-10 07:56 PM 發表

你可以咁講,係一個指標,我舊年小產過。驗到有之後有暈有作嘔,然後某一日突然唔再嘔...果時先6週幾。我仲以為咁好咁快唔使反胃,點知冇嘔兩日我就見紅了,去到醫院即刻照超聲波,話乜都見唔到,得子宮壁有一剝落傷口,入院訓,成晚宮縮同排血,仲勁過嚟m,第二朝安排再照,已排清😢走得好乾脆好快..快到我都未知要點算件事就完咗

我而家又大咗肚,12週幾,而家都仲反緊胃,好多胃氣。周身唔舒服 ...
但點解有D人講冇嘔冇野都好正常咁生左出來??
定有嘔係好D..就算冇嘔都唔一定有事??

引用:
原帖由 manhoman 於 2020-5-10 08:01 PM 發表

但點解有D人講冇嘔冇野都好正常咁生左出來??
定有嘔係好D..就算冇嘔都唔一定有事??
我識有啲媽媽係由頭到尾都未嘔過嘅,
其實人人反應唔同,有冇都可以陀到生到,
害喜只係其中一種反應。
有咪會比較感覺到bb存在囉,
但同時亦都好辛苦😞
我到而家都係日日頭暈眼花又胸悶噁心,
好想快啲捱過。

引用:
原帖由 萬物皆為空 於 2020-5-10 08:04 PM 發表

我識有啲媽媽係由頭到尾都未嘔過嘅,
其實人人反應唔同,有冇都可以陀到生到,
害喜只係其中一種反應。
有咪會比較感覺到bb存在囉,
但同時亦都好辛苦😞
我到而家都係日日頭暈眼花又胸悶噁心,
好想快啲捱過。 ...
你6週小產左個個係第一次懷孕?   格左幾耐先又有左? 有人話小產左之後幾個月係黃金期

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]