• 瀏覽: 1,363
  • 回覆: 16
飲母乳係咪會健康D, 少D病痛?
最近2星期D母乳開始唔夠阿B食, 有時仲要溶之前雪左既母乳, 我怕遲D唔夠佢食, 佢會成日病, 好擔心...

母乳係好多好既成份既, 順其自然, 唔好比自己太大壓力

母乳當然係較好,唔夠都要搵奶粉頂下先,
可以考慮下enfinitas,呢隻成份都似母乳

引用:
原帖由 dj55602 於 2020-4-23 10:18 AM 發表

母乳係好多好既成份既, 順其自然, 唔好比自己太大壓力
都好難順其自然, 我都想BB可以健康快樂咁成長

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Terre2501 於 2020-4-23 01:21 PM 發表

母乳當然係較好,唔夠都要搵奶粉頂下先,
可以考慮下enfinitas,呢隻成份都似母乳
有D咩成份? 未試過飲呢隻, 唔知BB鍾唔鍾意

引用:
原帖由 DarkNavy 於 2020-4-23 02:07 PM 發表

有D咩成份? 未試過飲呢隻, 唔知BB鍾唔鍾意
乳鐵蛋白,母乳成份之一,呢隻出名比較淡口既

引用:
原帖由 DarkNavy 於 2020-4-22 09:23 PM 發表

最近2星期D母乳開始唔夠阿B食, 有時仲要溶之前雪左既母乳, 我怕遲D唔夠佢食, 佢會成日病, 好擔心...
母乳係建立關係。
牛乳先健康。

引用:
原帖由 DarkNavy 於 2020-4-22 09:23 PM 發表

其實你自己有冇飲過 咩味?

引用:
原帖由 Terre2501 於 2020-4-23 02:30 PM 發表

乳鐵蛋白,母乳成份之一,呢隻出名比較淡口既
學到野了
淡口好呀, 太甜我怕將來加固會好麻煩, 會唔食

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-4-24 11:25 AM 發表

母乳係建立關係。
牛乳先健康。
umum, 咁我試下2條路走啦
係咪牛乳比羊乳好?

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-4-24 12:48 PM 發表

其實你自己有冇飲過 咩味?
無呀點解要自己飲返自己

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DarkNavy 於 2020-4-24 12:55 PM 發表

umum, 咁我試下2條路走啦
係咪牛乳比羊乳好?
羊奶未試過。
牛奶BB週街都係,我冇牌子推介。

回覆 引用 TOP

母乳b應該會少好多機會有濕疹同敏感
我囡出世2個月就嚴重異位性皮膚炎,爛到出血水,佢無用過咩藥膏,類固醇,只係靠人奶,一歲大前佢傷風感冒都只係靠人奶好返,無食過藥, bb病嗰時媽媽人奶會自動增加抗體俾bb飲,我一直餵到佢一歲4個月,佢既皮膚炎係完全好返,依家4歲半,都無濕疹無敏感問題,我識幾個朋友全奶粉,普遍見佢哋小朋友就係有嚴重濕疹問題

回覆 引用 TOP

媽媽飲多啲水,休息夠,親餵密返啲應該可以追到奶

回覆 引用 TOP

係會健康啲,不過又唔使太緊張,我地自己都係食奶粉大,咪一樣健健康康!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]