• 瀏覽: 3,306
  • 回覆: 29
以前返學返半日,幼稚園到小學都係玩玩下就畢業,中學努力讀幾年書就上大學,搵工都容易好多,無而家D小朋友咁辛苦。

而家好多小朋友學習壓力太大, 都失去孩子的活潑好動的天性了

引用:
原帖由 18號球員 於 2020-4-16 05:59 PM 發表

而家D小朋友學少一樣都輸在起跑線
點同
但係學得多,仔女都唔一定贏在終點。

呢個係每一個香港人都應該要思考o既問題:

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

(改編自電影"寒戰"對白)
引用:
原帖由 hellowkm 於 2020-4-18 09:28 AM 發表

以前返學返半日,幼稚園到小學都係玩玩下就畢業,中學努力讀幾年書就上大學,搵工都容易好多,無而家D小朋友咁辛苦。
要怪就怪呢幾十年o黎,社會上各方面o既競爭比以前大咗好多。

呢個係每一個香港人都應該要思考o既問題:

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

(改編自電影"寒戰"對白)
我都覺得依家啲小朋友幸福過我哋果代

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2020-4-19 05:00 PM 發表

要怪就怪呢幾十年o黎,社會上各方面o既競爭比以前大咗好多。
其實如果兩代,頂多三代人都冇成就就唔應該再生,明知父母爺嫲自己三代都係基因差就要忍痛止蝕😭😭

回覆 引用 TOP

依家嘅小朋友都幸福快樂嘅!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2020-4-19 04:59 PM 發表

但係學得多,仔女都唔一定贏在終點。
多代失敗自私父母自己只俾到仔女一開始跑包尾又要妄想仔女可以贏,又唔諗下人地有能力的父母可以俾到仔女唔使跑都贏你仔女9條街,仔女真係輸在射精前!最大贏家只係教育界班商人🙈🙈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天天遇到了駱駝 於 2020-4-19 01:50 PM 發表

而家好多小朋友學習壓力太大, 都失去孩子的活潑好動的天性了
宜加小朋友幾個月唔駛返學, 真係輕鬆好多
不過變左到家長頭痕, 又怕比佢地屋企玩得多, 少左學野, 學習進度唔夠, 發展唔理想

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 焦急深情的妹妹 於 2020-4-24 10:23 PM 發表

個個都身在福中不知福
咁你咪延續父母爺嫲奴性失敗基因害多代人,話佢地已經好幸福囉!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]