• 瀏覽: 27,854
  • 回覆: 137
  • 追帖: 9
引用:
原帖由 淨墨醜 於 2020-4-6 03:18 PM 發表

可是我就是喜歡喝奶茶這些,咋辦啊
盡量少喝珍珠奶茶那些,真係超影響健康,戒咗幾年,個人先逐漸回復正常,近年都只敢好耐一次淺嚐。港式奶茶我不知道影響大不大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bigbighamster 於 2020-4-7 10:43 AM 發表

請問戒唔戒澱粉?香蕉?
嘩,好開心有咁多人回覆,
我唔係專家,只係統分享我而家O既方法,
我中午果間其實係有食飯,夜晚就比較清淡
生果我已橙,蘋果,梨為主

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stupido0112 於 2020-4-7 11:18 AM 發表

重左近100磅! 係味身體出左問題?我以前都試過荷爾蒙失調肥咗三十幾磅
2年時間差唔多啦,2年700幾日,平均慢慢每日重0.1幾磅,真係唔覺嫁
因為我每日都夜晚收工先食飯,係一點幾,有時又同同事食一雞煲.................哈哈
得閒又飲下奶茶,咖啡,華田.....一定肥

回覆 引用 TOP

[quote]原帖由 zzzxxx111 於 2020-4-7 11:46 AM 發表

堅持最重要.   BMI太高, 不建議跑步行山,
減重主要係9成飲食, 1成步行。
步行目的不是減重, 而係改善血脂血壓.

只要你堅持到,
清淡為主, 少油少脂肪. 少食或飲人造糖份的食物,
每日不多於含20g天然糖既食物(e.g.水果).

我相信1年減100磅, 都有可能.  ... [/quote
係丫,你講得正確,其實飲食先最重要,一個人O既習慣來,
天然糖我每日都有吸收的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 whisper_at_dawn 於 2020-4-7 12:01 PM 發表

戒鹽更重要,希望你繼續努力
都係,而且太咸對身體冇t益

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 se7endays 於 2020-4-7 12:22 PM 發表

師兄,小弟每日早上去跑步4公里,步行1-3公里,戒糖和甜食,少澱粉質三個月才減到10公斤
平均每日16000步11012530
身體基數唔同,我之前成300磅,20磅只係一成唔夠,
好似我而家每日身體需要O既能量係大約係3400卡,而我每日吸引O既係2400
當中每日已經減少1000卡,再加步行當減多200,每日少1200
再加上戒糖,
其實到我依個月或者下個月,我都會慢慢減慢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2020-4-7 12:39 PM 發表

8000 步大約行幾耐?
步速快O既其實1個鐘係6000步

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2020-4-7 02:48 PM 發表

講到尾,係天生嘅。
係丫,真係天生......哈哈
我老婆食極都唔肥

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-4-7 02:55 PM 發表

我每日返工放工加埋行60分鐘, 已超過8000步, 只食一日三餐冇下午茶冇宵夜, 很少食零食,唔飲啤酒加啡,
早上中午茶記早餐及碟頭飯,飲奶茶華田好立克 夜晚屋企食都係8成飽....每個星期打一次波3~4小時已經幾年.....但1磅都減唔到
最近因為體育館唔開冇波打, 仲重左幾磅
我175高,唔貪心, 減到10磅至165磅左右已滿足 ...
其實第一,日常返工行路果D叫有郁動,
我行8000步係每晚食完飯,集中一個時間去行,好似人地跑步,不過我就係行囉
第二,其實華田,好立克木身已經超多糖................................................................

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2020-4-7 03:12 PM 發表

我見啲乜乜明星戒糖,塊面得返塊皮,老10年,我相信戒係好,但全戒就...唔知
我戒精製糖O者,天然糖都有正常吸引,而且果D明星本身已經好FIT,再減緊係唔好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小花花 於 2020-4-7 04:27 PM 發表

我每天走一万多步一啲都冇瘦啊
你點行法先?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2020-4-7 04:53 PM 發表

你要戒茶記.

早餐, 如果係公仔麵+午餐肉.
午餐, 碟頭飯, 如果係炒.
華田好立克係高糖.

這兩餐減唔到磅了.
炒野真係勁多油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 explorerfnk 於 2020-4-7 07:06 PM 發表

Ching 勁,我戒左同埋每日返工放工都要行 5-8000 步,但都只係keep 到
其實我係夜晚食完飯先行,有用好多

肥對身體有影響

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TurnShiny 於 2020-4-7 08:47 PM 發表

8000步不難,難在零糖,樓主有咩心得?
其實零糖唔係太難,或者我本身唔好甜野,所以客易D
生果果D我係有食,我戒O既係精製糖,
多飲水,唔好以華田,好立克健康,果D超多糖,
日常煮飯都唔會落糖嫁嘛

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]