• 瀏覽: 1,929
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
我個印傭本應要在 5 月 20 號前離境及入境一次才可延續餘下的visa,  我估大家應明點解, 但現在又去不到澳門即日來回, 點算? 是否要去灣仔排隊, 見電視 d 人超多, 要 06:00 去取籌, 人都癲

可否網上處理, 有沒有 ching ctze 遇到同樣問題, 又解決咗.

唔該指教

引用:
原帖由 HOLLAND 於 2020-4-3 05:28 PM 發表

我個印傭本應要在 5 月 20 號前離境及入境一次再可,  我估大家應明點解,  但現在又去不到澳門即日來回,  點算?     是否要去灣仔排隊,  見電視 d 人超多,  要 00:60 去取籌,   人都癲

可否網上處理,  有沒有 ching  ctze 遇到同樣問題,  又解決咗.

唔該指教 ...
你有無試下睇入境處網頁

回覆 引用 TOP

剛才睇咗入境處網頁,  21/3 的通告,  應該符合我的問題,  星期一打電話去查詢先,  唔該

回覆 引用 TOP

請得工人就唔好為咁少事頭痛,
打電話俾僱傭公司,俾錢就得啦.

回覆 引用 TOP

比了電郵去入境處,  等佢回覆
個電話,  正常都係無人接

應該符合我的問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HOLLAND 於 2020-4-8 12:11 PM 發表

比了電郵去入境處,  等佢回覆
個電話,  正常都係無人接
政府 work from home,而家好似得一半定三份一人返工,之前我打係即係有人接

回覆 引用 TOP

問 8: 由 於 我 和 我 的 外 傭 雙 方 均 同 意 把 他 / 她 的 回 國 度 假 押 後 不 超 過 一 年 , 他 / 她 的 外 傭 簽 證 申 請 獲 批 准 時 , 他 / 她 獲 發 兩 個 簽 證 ( 一 個 是 延 期 逗 留 簽 證 , 另 一 個 是 入 境 簽 證 ) 。 鑑 於 新 型 冠 狀 病 毒 疫 情 的 情 況 , 我 未 能 安 排 他 / 她 在 延 長 逗 留 期 限 內 回 國 度 假 , 我 可 否 向 入 境 處 提 出 申 請 讓 他 / 她 再 次 押 後 回 國 度 假 ?

因 應 新 型 冠 狀 病 毒 疫 情 的 情 況 , 如 外 傭 未 能 在 延 長 逗 留 期 限 內 ( 通 常 不 超 過 一 年 ) 回 國 度 假 , 可 向 入 境 處 申 請 再 次 延 期 逗 留 , 入 境 處 會 按 個 別 情 況 酌 情 批 准 不 多 於 6 個 月 的 延 期 逗 留 。 僱 主 應 安 排 外 傭 在 已 延 長 的 逗 留 期 限 內 回 國 度 假 , 及 安 排 外 傭 在 返 回 香 港 時 使 用 有 效 期 與 獲 批 延 長 的 逗 留 期 限 相 同 的 入 境 簽 證 進 入 香 港 以 完 成 合 約 。

即係可比$ 延長6個月

回覆 引用 TOP

今日去了入境處現場詢問,  可以即刻做,  可惜沒有帶印傭護照,  即刻可以延長,  我同個入境處員工講, 噉我4月尾先來辦,  試試4月尾可否去到澳門

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]