• 瀏覽: 5,713
  • 回覆: 41
  • 追帖: 1
我發現有一次我的零錢少了50塊,是被我兒子偷了,我該怎麽解決這件事情?

扮唔知  同佢傾訴話自己唔見左錢 睇佢咩反應。
之後扮無意睇講大話的故事或短片,同佢一起睇。
然後直接問佢片中講大話的人直唔直得原諒, 再睇佢點答。

引用:
原帖由 Sesle 於 2020-4-2 07:21 PM 發表
我發現有一次我的零錢少了50塊,是被我兒子偷了,我該怎麽解決這件事情?
你的公子今年十幾歲了?

持劍衛道的精神是,在不影響中國目前執政者繼續執政之下,以正義消弭邪惡,本著自由平等博愛。改善 中國和香港的同胞的福祉。
引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-4-5 01:32 AM 發表

你的公子今年十幾歲了?
8歲

引用:
原帖由 Sesle 於 2020-4-5 10:52 AM 發表
8歲
你在一樓說:“零錢少了50塊,是被我兒子偷了”
這是你懷疑的,還是有真憑實據?

持劍衛道的精神是,在不影響中國目前執政者繼續執政之下,以正義消弭邪惡,本著自由平等博愛。改善 中國和香港的同胞的福祉。

回覆 引用 TOP

小時偷針,大時偷金

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Sesle 於 2020-4-2 07:21 PM 發表

第一次小學生偷錢,從寬處理吧。
先要做簡單家務,好似掃地,補償50元。
偷竊行為就罰corner time, 時間為年齡 乘 2就好了,即16 分鐘好了,但必須要求姿勢正確,兩手交叉放在頭後方,兩腳合理,不許左望右望。如果姿勢不正確就重來。再講明下次重犯會加時間,再多幾次,甚至會改方法加重處罰。
之後,可寫反省書,字也不要多,八十字左右,寫到點解要偷就可以了。
另外,如果你無俾開零用錢,要俾番了,最少都一百元一個月吧

Talk openly gra

回覆 引用 TOP

個別事件定多次同類事件?
一次半次自己教化吧!

如果多次可能要行為治療。

回覆 引用 TOP

呵斥先,唔得先適當體罰

回覆 引用 TOP

有證據就篤爆佢
佢知道正常唔會再做
千奇唔好幫佢學隱瞞
要話埋畀老公知
如果佢知道可以瞞天過海過到骨就會再做

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 炒股大叔 於 2020-4-5 12:37 AM 發表

扮唔知  同佢傾訴話自己唔見左錢 睇佢咩反應。
之後扮無意睇講大話的故事或短片,同佢一起睇。
然後直接問佢片中講大話的人直唔直得原諒, 再睇佢點答。 ...
扮唔知 絕對唔岩
一定要篤爆佢 話畀佢知做壞事係會畀人發現
唔係會愈來愈大膽

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]