• 瀏覽: 3,578
  • 回覆: 28
  • 追帖: 1
一粒色高D578k,一粒淨度高D548k,睇實物都差唔多咁

引用:
原帖由 lwm0925 於 2020-4-1 03:59 PM 發表

視乎尼粒Si 2
有几靚。。

回覆 引用 TOP

睇實兩粒都差唔多,揀邊粒好呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lwm0925 於 2020-4-1 03:59 PM 發表

10995898 10995899
G色
整體來說太低淨度太污糟,疑似有黑屎,一定要用放大鏡睇清楚囉

J色
整體來說比例嚴重有問題,頭大身細畸胎囉有損火彩,個人認為I色已經係勉強接受,你考慮下D至I之間啦!淨度用來做飾品VS1已經足夠,你考慮下SI1至VS1之間啦!

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-4-2 03:38 PM 發表

G色
整體來說太低淨度太污糟,疑似有黑屎,一定要用放大鏡睇清楚囉
我用放大鏡睇唔到吖,不過可能我唔識睇,咁係咪睇唔到的話就買得過呢?

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-4-2 03:42 PM 發表

J色
整體來說比例嚴重有問題,頭大身細畸胎囉有損火彩,個人認為I色已經係勉強接受,你考慮下D至I之間啦!淨度用來做飾品VS1已經足夠,你考慮下SI1至VS1之間啦! ...
就咁睇好似呢粒閃D,好難揀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lwm0925 於 2020-4-2 06:48 PM 發表

我用放大鏡睇唔到吖,不過可能我唔識睇,咁係咪睇唔到的話就買得過呢?
太污糟會影響透光度,我就唔買囉!

回覆 引用 TOP

咁呢兩粒呢?

引用:
原帖由 lwm0925 於 2020-4-2 07:30 PM 發表

咁呢兩粒呢?
整體來說2粒都是同一問題,比例有問題,尤其是台面囉!個人認為台面有57-59%為佳。

回覆 引用 TOP

還有想慳錢就VS1便可以,VVS2同VS1效果好似,升色才顯得有分別。

回覆 引用 TOP

謝謝

回覆 引用 TOP

咁呢粒呢?

引用:
原帖由 lwm0925 於 2020-4-3 08:40 PM 發表

咁呢粒呢?

整體來說下下等的VS2,一分錢一分貨,這粒瑕疵種類過多,好嚴重的Natural天然面

Natural天然面,意思是粒石已經打磨仍然保留原石的岩岩巉巉表面,如果石面有 Natural天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉!

回覆 引用 TOP

若果想大粒少少,1.2ct 左右,但又想就價,平少少。
揀FGh  si 2- vs2 货可以了。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]