• 瀏覽: 2,465
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
開始左食A酸10日,塊面無好過,日日不停出,每日大約1-3粒暗瘡,真係唔想照鏡,有無過來人分享下?

熱賣及精選
之前又係成日都生瘡。好返又有印。未好又生新,長期爛臉咁...
西醫-》食消炎藥,治標不治本
中醫-》長期食先有用
而家改食維他命改善。好左好多。
你生咩類型的瘡?

引用:
原帖由 sunshine201 於 2020-3-29 01:33 PM 發表

之前又係成日都生瘡。好返又有印。未好又生新,長期爛臉咁...
中醫-》長期食先有用
你生咩類型的瘡? ...
有大有細的瘡,有d有龍有d無,但一出果個位就好紅,好似腫左咁。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sunshine201 於 2020-3-29 01:33 PM 發表

中醫-》長期食先有用
你生咩類型的瘡? ...
我都食過消炎藥,食幾個月會有好轉,但一停藥半年左右又生過。

回覆 引用 TOP

你同我情況好似。醫生話係壓力瘡。
不想再食藥。我轉食維他命好左,起碼不會再出個D 紅腫瘡。真係又痛又辛苦。
你食A酸,應該會好快好.但最怕一停又會再生

引用:
原帖由 sunshine201 於 2020-3-29 11:33 PM 發表

你同我情況好似。醫生話係壓力瘡。
不想再食藥。我轉食維他命好左,起碼不會再出個D 紅腫瘡。真係又痛又辛苦。
你食A酸,應該會好快好.但最怕一停又會再生 ...
依家仲未睇到食A酸的成效,仲係日日爆緊,好灰心。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HiyaHiya 於 2020-3-28 05:53 PM 發表

開始左食A酸10日,塊面無好過,日日不停出,每日大約1-3粒暗瘡,真係唔想照鏡,有無過來人分享下?
報告一下,食左18日,面油收左好多,塊面開始感覺到好乾,好似秋冬洗完面無查cream咁,手腳都開始乾,最明顯感覺到係咀唇,要不停補潤唇膏。

面上仍然有生瘡,有d位好番又生,仍然唔見得人。

引用:
原帖由 HiyaHiya 於 2020-3-28 05:53 PM 發表

食左A酸1個月,復診時醫生話明顯收左d面油,但未算收得好乾,可以加藥,預左會再爆多一段時間。

唔知幾時才可以見人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HiyaHiya 於 2020-4-6 10:01 AM 發表

報告一下,食左18日,面油收左好多,塊面開始感覺到好乾,好似秋冬洗完面無查cream咁,手腳都開始乾,最明顯感覺到係咀唇,要不停補潤唇膏。

面上仍然有生瘡,有d位好番又生,仍然唔見得人。 ...
睇邊個醫生?一個月的藥睇幾錢?

回覆 引用 TOP

去做下facial清下d瘡瘡會好d架

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]