• 瀏覽: 13,156
  • 回覆: 66
  • 追帖: 1
本身都唔叫做好好,
不過婚後我離開左香港,
同家人好難聯絡,
有兄弟姐妹whatsapp 搵完佢地就多數都已讀不回,
可能係時差都有影響,
本身係香港都成日唔應,
宜家更加愛理不理…有冇人都係咁呢?

引用:
原帖由 好奇心殺死猴 於 2020-3-22 01:33 AM 發表

本身都唔叫做好好,
不過婚後我離開左香港,
同家人好難聯絡,
可能係時差都有影響,
本身係香港都成日唔應,
宜家更加愛理不理…有冇人都係咁呢? ...
人大了,自然明白 緣份 是有 時限 的, 親人也是一樣。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-3-22 06:45 PM 發表

人大了,自然明白 緣份 是有 時限 的, 親人也是一樣。
的碓如此,可能有時候要放手,不過有d 寂寞同唔捨得。

回覆 引用 TOP

親人婚後,基本上兄弟姐妹情,都會疏散。因為各自有頭家。

天下有兩難:登天難,求人更難。

天下有兩苦:黃連苦,貧困更苦。

人間有兩險:山高險,人心更險。

人間有兩薄:春冰薄,人情更薄。

知其難,守其苦,測其險,忍其薄。
唉,人生就是這樣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 公司勤力的員工 於 2020-3-22 08:51 PM 發表

親人婚後,基本上兄弟姐妹情,都會疏散。因為各自有頭家。
有少少無力感,因為曾經好好感情。

伴侶及朋友都可以改變
反而有血緣既親人就一世無得改變

回覆 引用 TOP

愛情,親情,友情都係要靠雙方面去維繫的,缺一不可!凡事都順其自然啦,勉強無幸福,努力過問心無愧就算啦~

回覆 引用 TOP

本身關係都唔係好, 你仲要離開左香港, 我唔知你返唔返黎, 不過如果以屋企人角度去諗, 你人都走左, 丟低父母係香港, 即係增加左其他兄弟照顧父母既負擔~
咁好自然, 大家生活忙碌都唔得閒應酬你啦~ 你決定離開香港果陣, 有冇諗過自己屋企人? 佢地必然會覺得你離棄佢地在先, 依家對你冷淡都好正常~

引用:
原帖由 好奇心殺死猴 於 2020-3-22 01:33 AM 發表

本身都唔叫做好好,
不過婚後我離開左香港,
同家人好難聯絡,
可能係時差都有影響,
本身係香港都成日唔應,
我都係同你一樣,盡

引用:
原帖由 泡泡果 於 2020-3-23 11:21 AM 發表

本身關係都唔係好, 你仲要離開左香港, 我唔知你返唔返黎, 不過如果以屋企人角度去諗, 你人都走左, 丟低父母係香港, 即係增加左其他兄弟照顧父母既負擔~
咁好自然, 大家生活忙碌都唔得閒應酬你啦~ 你決定離開香港果陣, 有冇諗過自己屋企人? 佢地必然會覺得你離棄佢地在先, 依家對你冷淡都好正常~ ...
well said.  好到point

回覆 引用 TOP

唔好話嫁咗人在異地變得疏離,就算大家同在香港,每人各有家庭都各自忙忙碌!家人唔重視你唔緊要,陪你到最後始終係老公,好好顧好自己頭家。

回覆 引用 TOP

回憶先系可以停留ㄧ世

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 泡泡果 於 2020-3-23 11:21 發表

咁好自然, 大家生活忙碌都唔得閒應酬你啦~ 你決定離開香港果陣, 有冇諗過自己屋企人? 佢地必然會覺得你離棄佢地在先, 依家對你冷淡都好正常~ ...
言之有理,路係自己揀嘅,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 好奇心殺死猴 於 2020-3-22 01:33 發表

本身都唔叫做好好,
不過婚後我離開左香港,
同家人好難聯絡,
可能係時差都有影響,
本身係香港都成日唔應,
人同動物比雖然有親情有人性,但終歸都係(高級)動物,有時間去睇下紀錄片里面的狼,虎,獅長大後係點樣同原生族群相處,你便會明白了!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]