• 瀏覽: 3,106
  • 回覆: 18
引用:
原帖由 junipersnow 於 2020-3-19 09:03 AM 發表

我也系母親做手術前夕才知佢生了咁嚴重嘅病,呢些年,一直在外漂泊,很少回家,一直以為父母身體都很好,冇想到,呢一切只之不過都系假象啫,哎!為人子女,卻唔被父母信賴,真系難過,希望母親嘅手術順利! ...
並非父母不信賴你,只是不希望你擔憂;父母年紀大了,身體自然會差,這是自然規律;應該在父母健在時多點關懷,珍惜眼前人,別到子欲養而親不在,那時才後悔有何用!

引用:
原帖由 junipersnow 於 2020-3-19 09:03 AM 發表

我也系母親做手術前夕才知佢生了咁嚴重嘅病,呢些年,一直在外漂泊,很少回家,一直以為父母身體都很好,冇想到,呢一切只之不過都系假象啫,哎!為人子女,卻唔被父母信賴,真系難過,希望母親嘅手術順利! ...
常回家看看

找點空閒 給我點時間
領著孩子常回家看看
帶上笑容 帶上祝願…

引用:

你阿媽有好多財產?想爭產。
關心父母,平時都可以經常關心,加強連繫,唔需要等到重病先來關心。

回覆 引用 TOP

想爭產,扮孝心。不使諗,下一步就係想爭遺產。

爭遺產的人,唔使諗,第一步就係扮孝心。阿媽重病要第一時間通知我。

回覆 引用 TOP

你都唔係香港,告訴你又如何?

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

引用:

你連,父母在,不遠遊。都不懂。
父母,如何信賴你?!

回覆 引用 TOP

關愛關心老人。

生有時,死有時,每個人總有一次看不到明天。

回覆 引用 TOP

引用:

人都唔見,  叫父母甚樣依靠你,  你忙到咁,  他們好開口求助?  

"希望"手術順利?????   啊, 想就成?!  今時今日, 在地球任何地方漂泊都可以打個電話吧

無時間見父母,  好多人都係,  各人有各人生活難處,  但問題係樓主你居然掉番轉怪佢地,  呢下癲倒是非的邏輯是如何這麼理所當然地練成?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右