• 瀏覽: 29,817
  • 回覆: 156
  • 追帖: 3
+3
贍養費判咗要前夫上年12月開始每個月嘅一號,一次性8000元供養我同阿仔,但係12月到而家,我只收到9000蚊,每次都唔準時俾,而且無俾足8000。我對上一次收到佢嘅所謂贍養費就係26/2,俾咗1000我。
到而家3月,我打電話追佢,佢話我好煩,再講咗句有就會俾你啦,跟著佢就收咗線,到今日為止,佢都無一個電話,甚至連一個ws都無send俾我,講聲幾時俾我,有無得俾我…等等,全部都無一句回覆,家裡的開支什費,我已經負擔唔到喇,我好無助,有無人可以教我點做??

找社會福利署

你要去攞綜援了

你都同人離咗婚咯 又攞咗撫養權

離咗婚仲要人哋負責你 沒有了夫婦的關係 你還想 你前夫 要盡丈夫的責任嗎 香港 九成唔會畀贍養費啲男人

冇辦法 邊個有錢邊個話事

好正常姐,拖就梗架啦

引用:
原帖由 naven009 於 2020-3-12 01:21 PM 發表
你要去攞綜援了

你都同人離咗婚咯 又攞咗撫養權

離咗婚仲要人哋負責你 沒有了夫婦的關係 你還想 你前夫 要盡丈夫的責任嗎 香港 九成唔會畀贍養費啲男人 ...
正確是一比九十九
一百個離婚的前夫得一個比

依架咩環境,可能佢失業!了解清楚先

pm我,也許幫到你

引用:
原帖由 哈囉長長核心 於 2020-3-12 12:51 PM 發表
贍養費判咗要前夫上年12月開始每個月嘅一號,一次性8000元供養我同阿仔,但係12月到而家,我只收到9000蚊,每次都唔準時俾,而且無俾足8000。我對上一次收到佢嘅所謂贍養費就係26/2,俾咗1000我。
到而家3月,我打電話追佢,佢話我好煩,再講咗句有就會俾你啦,跟著佢就收咗線,到今日為止,佢都無一個電話,甚至連一個ws都無send俾我,講聲幾時俾我,有無得俾我…等等,全部都無一 ...
依個就係上次問你有冇寫離婚原因嘅下一步
你最多都係要家事法庭見, 法庭出傳票,要佢上庭,個官如果有睇到離婚原因可能會強硬D,再多幾次唔俾, 就罰款兼監禁14天

離婚8年, 只有一次遲咗一日, 當日即收到佢warning email, 唔係怕佢所以比, 只係當日離婚同意咗嘅就會做, 收到email當然有啲hard feeling, 不過又點, 唔通去咬佢閙佢, 完全唔想同佢有任何關係.

引用:
原帖由 哈囉長長核心 於 2020-3-12 12:51 PM 發表
到而家3月,我打電話追佢,佢話我好煩,再講咗句有就會俾你啦,跟著佢就收咗線,到今日為止,佢都無一個電話,甚至連一個ws都無send俾我,講聲幾時俾我,有無得俾我…等等,全部都無一 ...
判咗就用法律途徑啦,不過呢排市道咁差,佢無錢真係唔出奇

引用:
你殘廢嘅?
不能自食其力?

引用:
咁似屯門新慶村個班人?朋友妻咪走雞兄弟妻齊齊上個AlA保險區經蕭(健強)一樣,四圍搞人老婆比老公知道離婚,還要走去同居後屈老公錢?

可以開帖先 追贍養費一定係要係香討開帖 最有用 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]