• 瀏覽: 9,364
  • 回覆: 55
  • 追帖: 2
太太第一次流產後,相隔半年左右第二次再懷孕。我心情興奮但同時又擔心好似上次咁8星期就冇左BB。當知道太太再次懷孕後,做男士嘅盡量令太太休息多啲,屋企既家頭細務,買餸煮飯都自己分擔。
第一次做產檢,喺超聲波見到充滿活力的小生命,我都唔敢喺醫生面前表現得太開心,免得又有第一次既經歷,但其實心𥚃又興奮又期待!
相隔兩星期後,做第二次產檢,醫生望住超聲波個螢光幕望左好耐,我同太太都心知不妙,最後知道9星期大嘅小生命冇心跳.....
我同太太都唔係悲觀嘅人,但其實心入面嘅痛自己好清楚。事後到宜家我哋冇相擁抱哭,一方面我唔想喺太太面前流涙,免得令太太有自愧感;另一方面如果我軟弱面對傷痛,我又點可以安慰到太太呢。
然而,事實係,表面堅強嘅我好心痛,每天早上喺洗手間以涙冼面。痛,唔但至在於冇左BB,仲心痛太太要面對兩次心理及生理上嘅傷害。
知道流產至今只有數天,我今次既悲痛比起第一次大得多。我都寫唔到落去...多謝大家睇到呢度,讓我舒發一點。祝大家身體健康!

So sad to hear this
醫生有無話咩原因?有無去化驗?

生仔是兩個人的事,不是要一個堅強到撐起另一個,是要一起面對呢~你可以試下抱實太太,好似安撫BB咁摸下佢個頭,勝過千言萬語呀,如你沒有怪責她的意思,佢一定明嘅...

心靈創傷都係要交俾時間,身體嘅傷可以睇一排中醫調理下,我都試過小產,乖乖睇中醫睇到中醫都覺得無乜嘢唔駛再睇,感覺身體比以前更好。生仔真是睇運氣,至少要大嘅健康,小天使會再來找你的。~保重保重

有無做body check同免疫系統檢查?

引用:
原帖由 carolkan 於 2020-3-8 02:01 PM 發表

So sad to hear this
醫生有無話咩原因?有無去化驗?
今個星期會放藥排個BB出嚟去化驗。

引用:
原帖由 aya0127 於 2020-3-8 02:54 PM 發表

生仔是兩個人的事,不是要一個堅強到撐起另一個,是要一起面對呢~你可以試下抱實太太,好似安撫BB咁摸下佢個頭,勝過千言萬語呀,如你沒有怪責她的意思,佢一定明嘅...

心靈創傷都係要交俾時間,身體嘅傷可以睇一排中醫調理下,我都試過小產,乖乖睇中醫睇到中醫都覺得無乜嘢唔駛再睇,感覺身體比以前更好。生仔真是睇運氣,至少要大嘅健康,小天使會再來找你的。~保重保重 ...
明白,我會做,多謝你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 room306 於 2020-3-8 03:20 PM 發表

有無做body check同免疫系統檢查?
body check 之前有做,都正常,之後會做免疫系統檢查

引用:
原帖由 fcukername 於 2020-3-8 03:27 PM 發表

body check 之前有做,都正常,之後會做免疫系統檢查
自然定Ivf?可以試ivf 做pgs確保杯胎無dna異常

引用:
原帖由 room306 於 2020-3-8 05:18 PM 發表

自然定Ivf?可以試ivf 做pgs確保杯胎無dna異常
兩次都自然。我同太太都希望自然,但如果今次check到有問題,我哋打算做IVF。
順帶一問,台灣做IVF係咪比香港好(成功率,價錢等等)?我睇網上有多媽媽去台灣做

你好!
數日前我都流產了,我的BB 22W3D離開我,完完整整生了一個小天使出來,現在坐月中但每天都好傷心,我知道先生同我一樣傷感,但他見到我喊就會安慰,所以樓主你要撐住,太太流產必定心痛、心酸、自責,但她好需要你嘅安慰你喺佢身邊支持佢,大家加油,朋友教,BB執齊嘢佢就會返嚟,現在社會太亂了,和平後必定回來,給力!!

加油,兩公婆要互相支持呀!兩次流產最好CHECK真D係咪身體或者基因有事。

引用:
原帖由 upup700 於 2020-3-9 01:04 AM 發表

你好!
數日前我都流產了,我的BB 22W3D離開我,完完整整生了一個小天使出來,現在坐月中但每天都好傷心,我知道先生同我一樣傷感,但他見到我喊就會安慰,所以樓主你要撐住,太太流產必定心痛、心酸、自責,但她好需要你嘅安慰你喺佢身邊支持佢,大家加油,朋友教,BB執齊嘢佢就會返嚟,現在社會太亂了,和平後必定回來,給力!! ...
你好。個BB巳經5個幾月,一定好心痛。你講得啱,呢個時候女士需要男士去支持同安慰。正面地走過傷痛,之後再計劃。請保重身體,加油!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 miss.sham 於 2020-3-9 01:09 AM 發表

加油,兩公婆要互相支持呀!兩次流產最好CHECK真D係咪身體或者基因有事。
明白!多謝你

回覆 引用 TOP

要面對現實,第二次唔知屬唔屬於慣性流產,但建議揾個生育科醫生去檢查下,免得再有BB,又再一次傷害

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fcukername 於 2020-3-8 11:38 AM 發表

太太第一次流產後,相隔半年左右第二次再懷孕。我心情興奮但同時又擔心好似上次咁8星期就冇左BB。當知道太太再次懷孕後,做男士嘅盡量令太太休息多啲,屋企既家頭細務,買餸煮飯都自己分擔。
第一次做產檢,喺超聲波見到充滿活力的小生命,我都唔敢喺醫生面前表現得太開心,免得又有第一次既經歷,但其實心𥚃又興奮又期待!
相隔兩星期後,做第二次產檢,醫生望住超聲波個螢光幕望左好耐,我同太太都心知不妙,最後知道9星期 ...
別堅強!傷心係必然!
搵社工聽你呻!
一定要盡快療傷,好返先可以照顧好老婆。
這事令人心痛!
希望你健康。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]