• 瀏覽: 21,691
  • 回覆: 178
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-2-26 10:42 AM 發表

難道等到小朋友18歲先離婚就係對小朋友好
我媽咪同老豆拍拖連結婚43年,上年11月同老豆去家事法庭即時填咗共同申請書辦離婚,決定離婚時,老豆口頭承諾話離婚後會如常支付家用 (一直經戶口轉賬,每月一次,每次同一數目) ,但填寫共同申請書當日,表格中只供填雙方職業、分開日期及子女安排,並無其他離婚協議喺表格度。事後媽咪聽人講,話口頭承諾無法律效力,但申請書交咗,擔心老豆到正式離婚後,就反悔不履行口頭承諾,而失去離婚後的生活保障,依家唔知點算好。所以想問問大家仲有咩方法,希望大家幫幫忙,謝謝。

熱賣及精選
引用:
原帖由 Sam28 於 2020-3-5 03:47 AM 發表

我媽咪同老豆拍拖連結婚43年,上年11月同老豆去家事法庭即時填咗共同申請書辦離婚,決定離婚時,老豆口頭承諾話離婚後會如常支付家用 (一直經戶口轉賬,每月一次,每次同一數目) ,但填寫共同申請書當日,表格中只供填雙方職業、分開日期及子女安排,並無其他離婚協議喺表格度。事後媽咪聽人講,話口頭承諾無法律效力,但申請書交咗,擔心老豆到正式離婚後,就反悔不履行口頭承諾,而失去離婚後的生活保障,依家唔 ...
可以向家事法庭遞交一份表格A(關於附屬濟助申請的通知書)

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-3-5 10:17 AM 發表

謝謝你。離婚份共同申請書已經交咗,唔知仲有無得攞其他表格去補充吓。

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-3-5 10:17 AM 發表

引用:
原帖由 Sam28 於 2020-3-6 05:03 AM 發表

謝謝你。離婚份共同申請書已經交咗,唔知仲有無得攞其他表格去補充吓。
就係本人所講呢份文件

引用:
原帖由 tusa 於 2020-2-26 04:32 PM 發表

有, 我是男, 太太有另一個, 但不忍心影響小朋友身心發展雖然已與甚她少說話, 但會一直等仔仔到18歲, 明白這些才離婚
我都係男,情況一樣,日子好唔容易過,有時會係到諗,日後小孩大個左自己會唔會搵到另一半。

回覆 引用 TOP

當1-2歲時每天都是要餵奶,
當3-4歲就要教佢地學野,
當5-9歲每天都要回家簽名, 對功課
當10-14歲又怕青春期, 佢地變壞, 覺得自己變成無左家庭,
15-18歲又怕影響佢地成績,

引用:
原帖由 seecable 於 2020-3-6 04:21 PM 發表

當10-14歲又怕青春期, 佢地變壞, 覺得自己變成無左家庭,

男人
當0歲時, 佢唔帶介指, 唔認是乜太, 佢有自己工作,
男人乜都就對方, 根本就是壤成一個不溝通的問題, 問題越來越大,
到金錢跟不上開支, 佢又話你敗家,
當1-2歲發 ...
又一個出軋的故事。如果你早d明白這些道理,夫婦有問題要二人解決,並唔係出軋,咁你就唔會傷害左全家人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-3-6 10:13 AM 發表

就係本人所講呢份文件
明白晒 謝謝你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 seecable 於 2020-3-6 04:21 PM 發表

男人
當0歲時, 佢唔帶介指, 唔認是乜太, 佢有自己工作,
男人乜都就對方, 根本就是壤成一個不溝通的問題, 問題越來越大,
到金錢跟不上開支, 佢又話你敗家,
當1-2歲發 ...
師兄
你現時小朋友幾大?
你地情況有冇改善?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出入奔放的妹妹 於 2020-2-27 01:41 PM 發表

夫妻本是前世今生的緣份!既然有緣分在一起,本應該大家共同維護一個幸福的家!
時移世易,生活在自由人權的世代裡,每個人各自有自己個性,各有要求各自頸硬。何為緣份何為結髮何為夫妻,己不當一回事,即己是逆天道而行,其結果必是痛苦的!如若冷靜理性修渡,順天意得天道,快樂幸福之家必得到! ...
師兄睇到你寫啲野都好正面呀
真係忍唔住要讚下你

引用:
原帖由 manson582 於 2020-4-1 11:36 AM 發表

師兄睇到你寫啲野都好正面呀
真係忍唔住要讚下你
謝師兄識得欣賞我的深層意議,家人必有福量。(香港大多數人不明我寫甚麼!)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2020-2-28 10:28 PM 發表

反正都等咁耐,不如考慮諗辦法改善大家關係 .... 可能老婆既情緒問題同產後抑鬱有關。
產後情緒波動很大而不自知,做老公要細心體諒及多關心,不能同太太囉嗦發皮四,發揮愛的時候!

回覆 引用 TOP

好多有本事的男女都不想結婚,因為睇破人生…,如果結左婚,多左個家好多煩瑣事…倒不如一支弓舒服,我是過來人,絶對贊成

回覆 引用 TOP

唔好等到18歲,而家離吧,仔女康復程度好快適應,自己從困局走出來更自在。從新出發,你會發現原來不是很艱難,只係困局裏兜兜轉轉十幾年簡直係死路!

回覆 引用 TOP

「結婚需要雙方同意,離婚只需要單方面同意。」

離婚看似很易,但這個人生決定卻比結婚更難。

在不同的時空,兩個人可以相遇,相知到相愛,相處了十多個年頭,確實不容易,我們比誰還要清楚了解彼此.

離婚需要無比勇氣!
離婚就是因了解而分開,明知不適合自己就該放手,放生對方也放生自己。離婚錯不在任何人,只要看得開,你還有重生的機會。

雖然大家一起曾經渡過了很多美麗的時光和仍然關懷對方,但由於雙方在生活理念上產生了嚴重的分歧,故此在經慎重考慮後,雙方決定正式分手。這是很好的人生態度!既然選擇離婚,你就不要再眷戀往日時光,用時間去move on,所做的一切都要為自己而活,而非對方。你不必抱有「活得比他好」的心態,只需忠於自己就足夠。即使離婚,仍然可以活得好漂亮!

各位兄弟姊妹們加油

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]