• 瀏覽: 2,444
  • 回覆: 16
話咁快畢左業10年, 剛畢業的時候, 工作, 結婚生子, 一切都是新鮮的, 也有很多話題同身邊的朋友分享

但人越來越大, 身邊的人好似慢慢變得 "世故", 變得"陌生" 了. 有時搵返好耐無搵的朋友出來食飯, 言談之間, 欲言又止, 不知道哪些該問, 哪些該說, 開始沒話找話, 沒法變得跟以前一樣熟絡了

或者有些朋友, 很久沒有聯絡, 偶爾發發信息, 想聊聊近況, 維系一下, 但聊着聊着, 就已讀不回, 沒有下文

我覺得朋友在我心中都挺重要的, 但慢慢地, 我發現自己其實在他們心中根本不那麼重要, 我那麼努力去維系, 其實也不過是"熱臉去貼冷屁股", 我不找他們, 他們也不會主動找我, 試多幾次以後, 慢慢就灰心, 死心了

以前覺得朋友比家人重要的, 經歷了朋友越來越少, 越走越遠, 越來越淡以後, 突然慶幸自己還有結婚生子, 雖然失去友情, 還有親情寄託, 突然有點感傷, 所以寫了這麼多, 不知道有沒有人和我的情況一樣, 而你們又是怎樣應對的?

熱賣及精選
一个人不是不好,只是时间长了会觉得寂寞。

那些中學大學的同學 再也回不去以往時光

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sandywong170316 於 2020-2-26 01:49 AM 發表

話咁快畢左業10年, 剛畢業的時候, 工作, 結婚生子, 一切都是新鮮的, 也有很多話題同身邊的朋友分享

但人越來越大, 身邊的人好似慢慢變得 "世故", 變得"陌生" 了. 有時搵返好耐無搵的朋友出來食飯, 言談之間, 欲言又止, 不知道哪些該問, 哪些該說, 開始沒話找話, 沒法變得跟以前一樣熟絡了

或者有些朋友, 很久沒有聯絡, 偶爾發發信息, 想聊聊近況, 維系一下, 但聊着聊 ...
我都好有同感 好多時係自己單方面想keep段友情 奈何對方唔係咁諗敷衍你 好快大家就變做一個過客

引用:
原帖由 dotdot119 於 2020-2-28 12:53 AM 發表

我都好有同感 好多時係自己單方面想keep段友情 奈何對方唔係咁諗敷衍你 好快大家就變做一個過客
好多時,只係自己主動搵人,關心問候人。

但從不見會掉轉? 所以,心已死。

十分之有同感的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chopsuey 於 2020-3-2 01:09 AM 發表

好多時,只係自己主動搵人,關心問候人。

但從不見會掉轉? 所以,心已死。
我都死心了 淨係keep少量朋友就算 家人同另一半先最重要

回覆 引用 TOP

我都係咁,之前遇到舊同學起初都會whatsapp,但後來無再主動揾我,再後來我主動揾佢,也是已讀不回,之後我都唔再揾佢,心淡了

引用:
原帖由 renewoneday 於 2020-3-2 10:09 PM 發表

我都係咁,之前遇到舊同學起初都會whatsapp,但後來無再主動揾我,再後來我主動揾佢,也是已讀不回,之後我都唔再揾佢,心淡了
可能大家之間已經再無話題。。

引用:
原帖由 kitlo0414 於 2020-3-2 11:21 PM 發表

可能大家之間已經再無話題。。
我覺得唔算無話題,係佢根本無心去維持段關係啫,如果有心實揾到話題傾

引用:
原帖由 sandywong170316 於 2020-2-26 01:49 AM 發表

或者有些朋友, 很久沒有聯絡, 偶爾發發信息, 想聊聊近況, 維系一下, 但聊着聊 ...
人大左,選擇focus的人同事都會改變
你主動過努力過就算了,無得勉強
或者認識新朋友,對你更有益處

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 renewoneday 於 2020-3-3 06:46 PM 發表

我覺得唔算無話題,係佢根本無心去維持段關係啫,如果有心實揾到話題傾
就係吾知係吾係佢生活上所有野,佢覺得重要過我

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sandywong170316 於 2020-2-26 01:50 PM 發表

一个人不是不好,只是时间长了会觉得寂寞。
偶爾拍下拖吾好咩,一個人自由自在

回覆 引用 TOP

其實係變得唔需要朋友

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右