• 瀏覽: 7,370
  • 回覆: 42
  • 追帖: 1
-del-
已決定

熱賣及精選
引用:
原帖由 joewaa 於 2020-2-24 09:14 PM 發表

認真求問,究竟係咪我或者我屋企人有問題?結婚搞到好唔開心又唔想講比屋企人同朋友知...
我地買樓前前後後比左接近3m首期連雜費,所以都無多餘錢剩...
當時佢比2/3,我比1/3,我比果part 有20%係我父母比的錢
但因為買新樓只可以落抽到樓果個人既名,所以就只係落左男友名
我父母間唔時都講說話比我聽,話層樓無我名
咁我地都決定快要結婚,所以我都安撫父母,佢地都ok
到最近搞 ...
好簡單啫,買銀器再油d金油上去咪掂囉

回覆 引用 TOP

你男友係咪從一而終都係咁"有原則"既人先?
定係一講到錢就聖人上身 得你自己知

買樓百百萬聲你都未同佢計 佢同你計嗰3幾萬 真係好核突

回覆 引用 TOP

未結婚都已經你算我我算番你、妳陰九我我陰九番妳…

咁仲結嚟把能咩~~~~?

咁很大條刺喺度,就算結完,都唔駛好耐就離得~

回覆 引用 TOP

不要結婚

結條焦咩 分手嗱 而家都斤斤計較 首期妳比幾多佢又比幾多 日後供樓呢?升咗點計呢?跌咗又點計? 水電煤管理費雜費點計? 生咗BB又點計?其中一個失業或有病點計?
分手嗱 條仔都無撚.用

回覆 引用 TOP

唯有開帖吧 不斷更新報告 等完全吾識的人幫你諗 不要浪費此帖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joewaa 於 2020-2-24 09:14 PM 發表

認真求問,究竟係咪我或者我屋企人有問題?結婚搞到好唔開心又唔想講比屋企人同朋友知...
我地買樓前前後後比左接近3m首期連雜費,所以都無多餘錢剩...
當時佢比2/3,我比1/3,我比果part 有20%係我父母比的錢
到最近搞 ...
三百萬都攞得出,而家為咗幾萬要搞成咁?

回覆 引用 TOP

一講錢就失感情,無錢罷乜酒,2边都有問題

回覆 引用 TOP

最好方法就係單獨同唔係自己父母飲茶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joewaa 於 2020-2-24 07:14 PM 發表

到最近搞 ...
其實佢父母分開,係乜野原因先?
通常不完整既家庭,點都有D問題。
再者,我覺我你地都處理得唔好,如果真係"無乜錢",
你地結婚點解仲去買樓?租樓就攪惦啦。
我覺得你地兩家人都唔係咁單純,比人既感覺,背後有好多計算。。
咁樣就算結左婚都無意思啦

引用:

到最近搞 ...
以後供死你,比得300做首期,但幾萬都要計,證明已經好盡,日後辛苦死

引用:
原帖由 fwho 於 2020-2-24 10:15 PM 發表

其實佢父母分開,係乜野原因先?
通常不完整既家庭,點都有D問題。
再者,我覺我你地都處理得唔好,如果真係"無乜錢",
你地結婚點解仲去買樓?租樓就攪惦啦。
我覺得你地兩家人都唔係咁單純,比人既感覺,背後有好多計算。。
咁樣就算結左婚都無意思啦 ...
買樓d錢係我地自己儲,只有當中好少部分我父母比我,佢父母無牽涉其中

分手

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大白什麼都懂 於 2020-2-24 10:18 PM 發表

以後供死你,比得300做首期,但幾萬都要計,證明已經好盡,日後辛苦死
我地加埋月入十幾萬,但真係比哂儲蓄買樓,所以無錢剩了,其實真係計得太盡了

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]