• 瀏覽: 1,421
  • 回覆: 14
我見上網好多人話BB唔洗用沖涼液同洗頭水, 所以一路冇比BB用, 不過而家佢18個月, 開始會周屋跑, 同埋日日午覺都爆汗, 係咪可以用喇? 同埋有冇話應該點揀架?

引用:
原帖由 uban321 於 2020-2-23 07:46 PM 發表

我見上網好多人話BB唔洗用沖涼液同洗頭水, 所以一路冇比BB用, 不過而家佢18個月, 開始會周屋跑, 同埋日日午覺都爆汗, 係咪可以用喇? 同埋有冇話應該點揀架? ...
樓主可以簡啲比較天然嘅沖涼產品

回覆 引用 TOP

可以用返d bb product啦! 當然天然成份會比較好! 如果有濕疹可以搵濕疹專用product! 

用 D天然既都OK, 我都係聽兒科醫生建議架咋, 旺角梁醫生幾好的, 我BB 睇佢敏感都好返晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chumnmn 於 2020-2-24 03:42 PM 發表

可以用返d bb product啦! 當然天然成份會比較好! 如果有濕疹可以搵濕疹專用product!  
BB面珠同身有濕疹, 濕疹專用product係有藥性嫁? 係邊隻呀?

引用:
原帖由 uban321 於 2020-2-24 08:15 PM 發表

BB面珠同身有濕疹, 濕疹專用product係有藥性嫁? 係邊隻呀?
濕疹專用product來講呢,其他牌子唔清楚啦,我仔用開cetaphil果個濕疹pro ad line來沖涼同搽全身,佢係無藥性,我仔果時出濕疹去睇醫生,醫生叫我比佢用,佢仲有隻for普通皮膚bb嘅沖涼都幾好~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 uban321 於 2020-2-23 07:46 PM 發表

我見上網好多人話BB唔洗用沖涼液同洗頭水, 所以一路冇比BB用, 不過而家佢18個月, 開始會周屋跑, 同埋日日午覺都爆汗, 係咪可以用喇? 同埋有冇話應該點揀架? ...
初生BB頭幾日我都無特別用沖涼液同洗頭水, 之後我先用D二合一, 用緊Mustela.

我自己就o係B女一出世keep住用喇~話就話唔會點活動姐~不過會出汗喎~又頭泥又petpet同poo直接接觸~有時仲會回奶添~我接受唔到就咁好清水洗~

引用:
原帖由 msymsyi 於 2020-2-26 05:48 PM 發表

我自己就o係B女一出世keep住用喇~話就話唔會點活動姐~不過會出汗喎~又頭泥又petpet同poo直接接觸~有時仲會回奶添~我接受唔到就咁好清水洗~
你醒!
信網上流傳,九成變受害人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 msymsyi 於 2020-2-26 05:48 PM 發表

我都係BB一出世就有開始用BB沖涼液, 到18個月大仍然用清水幫BB洗頭沖涼, 我都係第一次聽.

引用:
原帖由 uban321 於 2020-2-24 08:15 PM 發表

好多牌子都岩濕疹BB用, 好似樓上提及既舒特膚都幾好.
另外仲有QV, 法國貝兒, BIODERMA, Oilatum等....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紫色羊羊 於 2020-2-25 06:24 PM 發表

初生BB頭幾日我都無特別用沖涼液同洗頭水, 之後我先用D二合一, 用緊Mustela.
嗯, 仲有Mustela都OK, 價錢又唔貴.

引用:
原帖由 cindyl121 於 2020-2-28 08:24 PM 發表

我都係BB一出世就有開始用BB沖涼液, 到18個月大仍然用清水幫BB洗頭沖涼, 我都係第一次聽.
Me too.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cindyl121 於 2020-2-28 08:29 PM 發表

嗯, 仲有Mustela都OK, 價錢又唔貴.
Mustela 我囡用就麻麻地,D頭髮好油><,唔知係咪佢本身大汗油底, Cetaphil 係幾好,囡囡一直用緊!

回覆 引用 TOP

孩子太小,慎用!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]