• 瀏覽: 6,760
  • 回覆: 49
  • 追帖: 2
最近武肺,見D樓價回左少少
屋企人係咁叫我買樓
因為我入息不可以申請到公屋/ 居屋
而家又只需比一成首期
所以屋企人係咁叫我買樓
自己做護士,但如果比一成首期,
其實壓力測試也不夠過。
因為本身住私樓 , 已供完
我屋企人就話加老豆做擔保人
而且我家姐最近也買左樓,
同我丫媽日日哦我買樓
但我今年先25 歲,我真係未有心理準備
同佢地講又次次講到吵架,好辛苦。
而且次次D論點也比我家姐反駁,講吾嬴佢

我:而家經濟好差,周圍也裁員。
佢: 經濟好樓價仲會平?而且裁員會裁到護士咩?你供到咪ok

我: 我不想加老豆做擔保人,而且怕自己供不起。
佢: 加擔保人係比你過壓力測試,你供樓一個月也是18000 ,你仲有成萬元剩。而且你會年年加人工,你出去租樓也要15000 啦,仲要年年加租

我: 但黎緊樓價可能會跌,好多人失業供不到樓
佢: 你咪放租Lor , 有叫你自住咩,自己供多幾千夠輕鬆啦?

我: 我想跌D先買
佢: 你呢刻不買,市場消化哂D 平盤,你想持貨力強的業主放盤是好難,人地2、300 萬買,收6-7 厘租,做咩要賣?

我: 吾通樓價一世不跌咩
佢: 會,跌5-10% lor ,而家咪跌,所以先叫你入,吾通你覺得可以跌三成?就算跌三成,咪也是返去3 年前個價,D業主又冇輸$,而且D人之前比四成首期,不負資產,冇人放盤,樓價點跌?

其實我自己內心知樓價在香港好硬淨
自己也知要買樓
但又好怕。
丫媽老豆又話如果真係供不起會幫我
但我家姐又剛剛買左
好怕到時二層要供攬炒。

你有咁好嘅屋企人俾我一定買

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2020-2-22 04:57 PM 發表

屋企人係咁叫我買樓
而家又只需比一成首期
所以屋企人係咁叫我買樓
其實壓力測試也不夠過。
同我丫媽日日哦我買樓
而且次次D ...
如果我係你,
一定買.

回覆 引用 TOP

有無男友。如有,有無同佢傾過將來?
引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2020-2-22 04:57 PM 發表

屋企人係咁叫我買樓
而家又只需比一成首期
所以屋企人係咁叫我買樓
其實壓力測試也不夠過。
同我丫媽日日哦我買樓
而且次次D ...

你家人憑經驗分析現在是你買樓的時機
你有家人和自己穩定的職業, 實在應該買

回覆 引用 TOP

其實樓主有自己嘅顧慮,但係如果計過真係負擔到真係可考慮

回覆 引用 TOP

引用:

屋企人係咁叫我買樓
而家又只需比一成首期
所以屋企人係咁叫我買樓
其實壓力測試也不夠過。
同我丫媽日日哦我買樓
而且次次D ...
樓主, 其實你問心, 你真系供唔到樓? 其實你望樓市再跌, 點解你唔學沙士時,有啲人入市,然後賺到?
如果護士真系咁好, 點解唔賭一次?
你阿媽同你分析,已經好好. 真的!
現在是沙士時期還要差.個人意見, 不喜請見諒.

唔穩陣咪唔買囉,租樓仲自在

宜家未適合

回覆 引用 TOP

遲的先!樓仲要跌!

引用:
原帖由 yannes1989 於 2020-2-23 05:11 PM 發表

有無男友。如有,有無同佢傾過將來?
男友冇意見

引用:
原帖由 黃黃TSUI 於 2020-2-24 05:02 PM 發表

樓主, 其實你問心, 你真系供唔到樓? 其實你望樓市再跌, 點解你唔學沙士時,有啲人入市,然後賺到?
如果護士真系咁好, 點解唔賭一次?
你阿媽同你分析,已經好好. 真的!
現在是沙士時期還要差.個人意見, 不喜請見諒. ...
屋企人就是非典時買左樓

引用:
原帖由 得人生果千年記 於 2020-2-24 05:29 PM 發表

唔穩陣咪唔買囉,租樓仲自在
我絕對不會租樓,因為我覺得好傻
如果我出去住,一定會買樓
供18000-20000, 租也14000-17000 ,
租二年都比左40 萬出去
而且一租樓就好難儲到$
只不過我覺得我未來3-4 年也是住屋企,
未需要買住

引用:
原帖由 me243888 於 2020-2-25 09:14 AM 發表

遲的先!樓仲要跌!
前二日去左睇樓,同一個時段,一個單位三組買家去睇-_- 好誇張。如果跌多一成,我應該會買

回覆 引用 TOP

有屋企人支持,唔使驚啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]