• 瀏覽: 4,408
  • 回覆: 56
  • 追帖: 2
想問sis會吾會因為用太多酒精搓手液,而導致手乾?
我自從尼排出現肺炎之後,就有出街隨身帶備酒精搓手液隨時消毒既習慣,基本上禁完lift,摸完扶手,只要店到其他野,都會用酒精搓手液搓手
然後我發現尼排手乾愈黎愈嚴重,特別指頭同手指罅鞋左好多,多左裂紋同死皮,就算搽平時用開既hand cream同lotion都系乾
各位jm會吾會有尼個問題,定系我用緊個支酒精消毒液有問題?

熱賣及精選
未必係你用緊個支酒精消毒液有問題,而係酒精本身係化學野,搽得多會傷皮膚,同洗得碗多隻手乾既道理一樣

酒精會破壞表皮油脂,雙手容易皮膚敏感。你買濕纸巾算抹算la..

我用椰子油搽手,再笠個膠手套。
(我份工作一日要洗手一百次)

我都有呢個問題呀,依家試緊用馬油搽手,睇下解唔解決到囉

🈶️些酒精搓手液有潤膚添加劑如蘆薈 🧴

會呀,甩皮

回覆 引用 TOP

我都係出街隨身帶消毒液,掂完其他野一定會即刻搓一搓消毒,前兩星期手指那都鞋左好多,即刻放返搽手枝野落袋

可能sis你天生乾性皮膚,所以就會特別易乾

引用:
原帖由 bearykoko 於 2020-2-20 06:04 PM 發表

未必係你用緊個支酒精消毒液有問題,而係酒精本身係化學野,搽得多會傷皮膚,同洗得碗多隻手乾既道理一樣
甘都冇計……吾通吾用咩,衣家四周都系病毒,都吾知衣家摸緊既扶手會吾會有帶菌者摸過咖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 金銀幣 於 2020-2-20 06:16 PM 發表

酒精會破壞表皮油脂,雙手容易皮膚敏感。你買濕纸巾算抹算la..
濕紙巾消毒夠吾夠咖,同埋濕紙巾都有酒精咖

引用:
原帖由 et1carmen 於 2020-2-20 07:26 PM 發表

我都有呢個問題呀,依家試緊用馬油搽手,睇下解唔解決到囉
甘解吾解決到

引用:
原帖由 雨中野性的救星 於 2020-2-20 08:28 PM 發表

🈶️些酒精搓手液有潤膚添加劑如蘆薈 🧴
邊隻,想知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 isabigchan 於 2020-2-21 12:10 PM 發表

我都係出街隨身帶消毒液,掂完其他野一定會即刻搓一搓消毒,前兩星期手指那都鞋左好多,即刻放返搽手枝野落袋

可能sis你天生乾性皮膚,所以就會特別易乾 ...
你系用邊隻?我用平時用開隻hand cream都冇用,吾知系咪酒精傷手

萬寧有賣一D植物配方消毒濕纸巾。不含酒精的,萬寧嬰兒店有貴價D既銀離子濕巾,你可以睇下。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dollchan 於 2020-2-21 12:13 PM 發表

你系用邊隻?我用平時用開隻hand cream都冇用,吾知系咪酒精傷手
酒精傷手就定嫁啦,我用bxx oil隻保濕gel

提示:支持鍵盤翻頁左 右