• 瀏覽: 1,915
  • 回覆: 14
小弟今年15,班fd 03-06都有,佢哋全部都可以日日出街,出到夜晚10-12點。但係我老母就唔撚俾,次次出街出到6pm就已經打嚟問我幾點返,話要晚晚一齊dinner,我就通常7點半返去,最遲嗰次10點返到去俾佢哋屌爆。首先,班fd細個我嘅可以出到1至2點,點解我老母就唔俾?第二,我同班fd唔係同學,已經好難見面,難得有假期我想出耐啲都唔得,平時我放學都即刻返屋企,唔會少咗陪屋企人嘅時候。可能你會問點解唔早啲出早啲返,我想講班fd白日瞓覺夜晚出街,肯陪我已經好好,呢排feel到開始友誼變淡。想問下你哋家長嘅心態同幾肯俾子女出夜街,再問下班後生嘅,你哋又有冇一樣嘅諗法同埋有冇咩藉口出到夜街。希望你啲可以俾啲意見🙏🏻🙏🏻

青少年人人刀經歷過反叛期 只要你自己一定識諗 5食煙5飲酒更不要掂毒品就得了 如果你掂必定長大後就會後悔的

引用:
原帖由 joegor_1.12 於 2020-2-17 08:40 PM 發表

小弟今年15,班fd 03-06都有,佢哋全部都可以日日出街,出到夜晚10-12點。但係我老母就唔撚俾,次次出街出到6pm就已經打嚟問我幾點返,話要晚晚一齊dinner,我就通常7點半返去,最遲嗰次10點返到去俾佢哋屌爆。首先,班fd細個我嘅可以出到1至2點,點解我老母就唔俾?第二,我同班fd唔係同學,已經好難見面,難得有假期我想出耐啲都唔得,平時我放學都即刻返屋企,唔會少咗陪屋企人嘅時候。可能你 ...
你未够十六,
你父母疏忽照顧兒童罪會坐監.

三五成群、冇個好人,
近朱者赤、近墨者黑,
你可以不定時send現場相比父母,
等父母唔使擔心你,
佢就唔會打電話煩住你.

每個父母對仔女要求唔同,
你理得人地父母點做.

引用:
原帖由 87er 於 2020-2-18 03:51 PM 發表

你未够十六,
你父母疏忽照顧兒童罪會坐監.

三五成群、冇個好人,
近朱者赤、近墨者黑,
你可以不定時send現場相比父母,
等父母唔使擔心你,
佢就唔會打電話煩住你.

每個父母對仔女要求唔同,
你理得人地父母點做. ...
shut up la

回覆 引用 TOP

身同感受 我係高中生 平時勁煩 我成日夜返唔係因為貪玩 係因為我生活壓抑得好辛苦 好想揾人沊返我開心 先出去宣洩自己ge unhappy 我軟弱ge一面唔係係個個面前都show到出妮 同屋企相處已經好大壓力 我就妮爆煲 以前試過介手 企係冇窗花ge窗口面前 lum緊跳左落去會dim

回覆 引用 TOP

你呀媽擔心你姐,而家都唔好出咁多街啦,個肺炎咁勁,留喺屋企同朋友打吓機咪仲好

你阿媽都係為你好,唔想你學壞,你班FRIEND似不良少年,日頭瞓,夜晚出街,唔使返學?做工課?你應感恩有個好及嚴的阿媽,任由年少子女出夜街至1-2點的家庭一定有點問題,別以為別人父母給他們自由,別羡慕,你想想,若關心子女的父母會任由子女夜深流連街中?街上很多壞人,很危險。大些你會明白,會感謝父母對你的管教。

回覆 引用 TOP

有得出街已經好好,算係比較自由既家庭啦…至於你想出夜街(10點之後),就起碼等到你成年先講啦…
出夜街係危險既,發生事情既時候你認為而家既你有能力獨自面對嗎?

PS我今年2X歲啦…讀中學個段時間,我都想放學之後同同學行一陣街先返,或者星期六一齊食飯唱K。但可惜完全被父母禁止。日頭出街幾個月先出一次都唔俾,嘈成個星期交先皇恩浩蕩俾出一次,12點出去4點未到已經發爛炸call9萬次屌我返去。老實講我當時心情係好嬲既,監犯都可以每日去操場放風啦…我呢?所以如果埋怨父母呢樣唔好果樣唔好之前,先靜心諗下,究竟父母咁做係合理唔合理既?如果算係合理既而只係唔岩自己心水,就試下調節自己想法,咁當然如果有唔合理既地方就可以向父母爭取下咁囉…如果爭取過後冇結果既,就等待自己真正長大之後再做果件事情囉…

引用:
原帖由 BabySoul520 於 2020-4-2 12:49 AM 發表

你呀媽擔心你姐,而家都唔好出咁多街啦,個肺炎咁勁,留喺屋企同朋友打吓機咪仲好
出夜街唔等於學壞 大家點解唔反思下係法例上ge問題? 冇抗爭者反蒙面 你們重有口罩用? 比D獨立思考 反思下問題ge根源la 有冇考慮過係法例ge修訂未必合適?導致咁多矛盾? 做順民ge同時用個腦lum下la

引用:
原帖由 喵喵星人 於 2020-4-9 02:51 PM 發表

有得出街已經好好,算係比較自由既家庭啦…至於你想出夜街(10點之後),就起碼等到你成年先講啦…
出夜街係危險既,發生事情既時候你認為而家既你有能力獨自面對嗎?

PS我今年2X歲啦…讀中學個段時間,我都想放學之後同同學行一陣街先返,或者星期六一齊食飯唱K。但可惜完全被父母禁止。日頭出街幾個月先出一次都唔俾,嘈成個星期交先皇恩浩蕩俾出一次,12點出去4 ...
規距係死人係生做人唔好咁死板la 佢handle到咪放佢一馬 handle唔到先算la

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 白痴仔 於 2020-4-11 06:05 PM 發表

出夜街唔等於學壞 大家點解唔反思下係法例上ge問題? 冇抗爭者反蒙面 你們重有口罩用? 比D獨立思考 反思下問題ge根源la 有冇考慮過係法例ge修訂未必合適?導致咁多矛盾? 做順民ge同時用個腦lum下la ...
約下晝都得嫁啫,唔好要家人為你擔心啦,何況夜晚好危險,咩人都有,人流複雜。

做順民沒有錯,錯的是搞事的人,令香港冇法安寧,社會出現動盪

每次在街上看見很瘦的人 我都想分些肉給她
引用:
原帖由 BabySoul520 於 2020-4-11 07:31 PM 發表

約下晝都得嫁啫,唔好要家人為你擔心啦,何況夜晚好危險,咩人都有,人流複雜。

做順民沒有錯,錯的是搞事的人,令香港冇法安寧,社會出現動盪 ...
如果冇我們D後生企出妮撐反蒙惡法 現在有口罩比你們D廢老用咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BabySoul520 於 2020-4-11 07:31 PM 發表

做順民沒有錯,錯的是搞事的人,令香港冇法安寧,社會出現動盪 ...
分享少少 我 D fd比較大個 佢地朝早要返工 夜晚先放工 咁我日頭dim揾佢地?

回覆 引用 TOP