• 瀏覽: 4,996
  • 回覆: 43
  • 追帖: 1
自從爸爸一年半前過世,屋企得返我和八十歲女皇癌媽媽住!
佢份人真係女皇架:1)乜家務都唔識做、2)所有野都要人幫(就算自己做到)3)自顧自己和錢,完全不懂體諒別人

獨自對住佢一年半和打理頭家真係好辛苦!頂唔到要見社工,但因為疫情停了!連社工第一次見都話我好辛苦,問我有冇諗過唔同媽媽住! 其實我都好想,但問題係
我搬出去:1)租太貴、2)無人照顧媽媽
媽媽搬去老人院:1)佢唔制、2)佢行得走得未夠資格排

請問大家有咩建議比我?

新增: 大家請唔好叫我請工人了,工人係可以幫到家頭細務!但只會比咗一個好大的機會我媽講大話: 如工人偷錢,打佢,唔做野、在外面秘撈。又會增加我媽抱怨的機會: 話我亂用爸爸遺產,屋企多個人左定等。 依種精神折磨比家務令我更辛苦,諗起都怕

引用:
原帖由 iLove_穎兒 於 2020-2-14 03:07 PM 發表

佢份人真係女皇架:1)乜家務都唔識做、2)所有野都要人幫(就算自己做到)3)自顧自己和錢,完全不懂體諒別人

獨自對住佢一年半和打理頭家真係好辛苦!頂唔到要見社工,但因為疫情停了!連社工第一次見都話我好辛苦,問我有冇諗過唔同媽媽住! 其實我都好想,但問題係
媽媽搬去老人院:1)佢唔制、2)佢行得走得未夠 ...
其實媽媽都已經80歲,雖然行得走得。但講真距年紀都真系大、见日少日、。你bb果陣你媽媽都一把屎一把尿感照顧你。所以你能力範圍內照顧返距真係好應該。如果你實在覺得辛苦就請工人姐姐咯

搬開住唔駛諗,不過如果太難頂,我會"回贈"返佢幾句,心理上平衡下。最好係訓練下佢自己打理自己,趁佢仲健康。

引用:
原帖由 蚊猪仔 於 2020-2-15 01:55 AM 發表

其實媽媽都已經80歲,雖然行得走得。但講真距年紀都真系大、见日少日、。你bb果陣你媽媽都一把屎一把尿感照顧你。所以你能力範圍內照顧返距真係好應該。如果你實在覺得辛苦就請工人姐姐咯 ...
照顧佢唔係問題,但佢的女皇癌實在難頂!我因為佢已經見過幾次社工

請工人有諗過,但一定會帶來更多問題!我媽好喜歡外人面前扮好人,所以佢一定唔會叫個工人做野,會叫返我! 或者叫我叫個工人做!而且佢成日講大話架,一定會作個工人乜乜乜咁!到時我重煩

引用:
原帖由 連續謝皮的甩頭 於 2020-2-15 07:54 AM 發表

搬開住唔駛諗,不過如果太難頂,我會"回贈"返佢幾句,心理上平衡下。最好係訓練下佢自己打理自己,趁佢仲健康。
佢會扮聽唔到!或者話:因為我老/ 你都會老
但件事根本唔關老唔老事,例如: 佢在家亂拋垃圾四十年!四十前唔老都亂拋啦!而且垃圾桶在佢四呎範圍(佢行到的)都亂拋

或者哥哥有病入咗醫院,佢完全不聞不問! 話自己老,但問下佢咩事,老咗都可以者!成日話自己去唔到醫院扮哥哥(根本問都唔問),但成日話自己去想去新加坡扮舅父🤷🏻‍♀️,去年已經陪咗佢返印尼鄉下探親!問題係可以坐飛機去外國一星期,但個囝住院就不聞不問?乜料

回覆 引用 TOP

又真係難頂,唔好對佢有期望。搞掂自己先理佢 。

引用:
原帖由 iLove_穎兒 於 2020-2-14 03:07 PM 發表

媽媽搬去老人院:1)佢唔制、2)佢行得走得未夠 ...
明白, 我也有女皇母親。

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 連續謝皮的甩頭 於 2020-2-15 09:09 AM 發表

又真係難頂,唔好對佢有期望。搞掂自己先理佢 。
冇期望了!只想搵方法,唔希望焦慮症越發越勁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iLove_穎兒 於 2020-2-15 08:09 AM 發表

照顧佢唔係問題,但佢的女皇癌實在難頂!我因為佢已經見過幾次社工

請工人有諗過,但一定會帶來更多問題!我媽好喜歡外人面前扮好人,所以佢一定唔會叫個工人做野,會叫返我! 或者叫我叫個工人做!而且佢成日講大話架,一定會作個工人乜乜乜咁!到時我重煩 ...
你請工人姐姐返來傾掂,做好曬家務。你返工唔係屋企距就會叫工人姐姐幫距針水,叫叫下就唔會唔點距做野架啦。就算叫你叫,你咪叫咯。好過你自己做啦係咪?距丟垃圾落地下工人姐姐都唔會等到你返到屋企等你叫先整吧。。

引用:
原帖由 蚊猪仔 於 2020-2-15 11:47 AM 發表

你請工人姐姐返來傾掂,做好曬家務。你返工唔係屋企距就會叫工人姐姐幫距針水,叫叫下就唔會唔點距做野架啦。就算叫你叫,你咪叫咯。好過你自己做啦係咪?距丟垃圾落地下工人姐姐都唔會等到你返到屋企等你叫先整吧。。 ...
唔止係咁!我媽講好多大話:
試過隔離屋的公公婆婆黎探佢地一家住咗兩日,佢走黎講人地係非法入境者,但無證據,我話:咁你報警,佢又唔肯

試過收埋一萬蚊現金話唔見咗,因為間屋得我和佢,我話:你再唔拎出黎我報警,佢先去拎返出黎,但話從未見過筆錢又唔知點解筆錢會放咗係個度

如果請工人,佢話個工人打佢、偷錢,做非法的事咁我信唔信好?

多一事不如少一事

引用:
原帖由 iLove_穎兒 於 2020-2-15 02:10 PM 發表

唔止係咁!我媽講好多大話:
試過隔離屋的公公婆婆黎探佢地一家住咗兩日,佢走黎講人地係非法入境者,但無證據,我話:咁你報警,佢又唔肯

試過收埋一萬蚊現金話唔見咗,因為間屋得我和佢,我話:你再唔拎出黎我報警,佢先去拎返出黎,但話從未見過筆錢又唔知點解筆錢會放咗係個度

如果請工人,佢話個工人打佢、偷錢,做非法的事咁我信唔信好?

多一事不如少一事 ...
老人多數係咁成日話工人姐姐偷錢 我老媽日夜都數錢 激死工人姐姐

引用:
原帖由 海邊綠色 於 2020-2-15 03:12 PM 發表

老人多數係咁成日話工人姐姐偷錢 我老媽日夜都數錢 激死工人姐姐
所以我真係唔敢請,因為我知我媽實今日話工人偷野、明天話工人打佢、後日工人懶唔做野、大後日話佢在外面秘撈咁!

回覆 引用 TOP

明白樓主苦況,但你個情況應該請個工人姐姐幫手,由你自己教,訓練工人姐姐只聽你話就ok,唔係叫姐姐同媽媽對抗,只係由你去做話事嗰個,姐姐執行,開頭辛苦少少,但之後你會輕鬆好多,而唔係執著於必須分開住。

其實媽媽行得走得,當然唔好去老人院,陪得老人家一年多一年,時間過左就冇機會,之後會好後悔自己決定。

引用:
原帖由 msEmma 於 2020-2-15 06:51 PM 發表

明白樓主苦況,但你個情況應該請個工人姐姐幫手,由你自己教,訓練工人姐姐只聽你話就ok,唔係叫姐姐同媽媽對抗,只係由你去做話事嗰個,姐姐執行,開頭辛苦少少,但之後你會輕鬆好多,而唔係執著於必須分開住。

其實媽媽行得走得,當然唔好去老人院,陪得老人家一年多一年,時間過左就冇機會,之後會好後悔自己決定。 ...
謝謝你!但媽媽有講大話唔見咗錢的經驗
說真的,我唔敢請工人
依家屋企得我和佢,唔見錢我可以好肯定係媽媽收埋。 但如果第時有工人呢? 我懷疑媽媽定工人好?

引用:
原帖由 msEmma 於 2020-2-15 06:51 PM 發表

其實媽媽行得走得,當然唔好去老人院,陪得老人家一年多一年,時間過左就冇機會,之後會好後悔自己決定。 ...
樓主,呢位朋友真系講得好岩,或者你裝CCTV,睇住。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]