• 瀏覽: 1,290
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
我剛離婚.4十幾歲,個女二十幾歲,現在同個女住公屋.八年前落成入伙算係新屋,單位係3-4人單位.好似係32.8平方尺.現取消前夫名,我好驚房處要我地搬细單位……本人巳無業,求大家比解答🙏🙏

引用:
原帖由 海島浪漫的牛 於 2020-2-14 06:44 AM 發表

我剛離婚.4十幾歲,個女二十幾歲,現在同個女住公屋.八年前落成入伙算係新屋,單位係3-4人單位.好似係32.8平方尺.現取消前夫名,我好驚房處要我地搬细單位……本人巳無業,求大家比解答🙏🙏 ...
請求大家幫下手解答一下🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海島浪漫的牛 於 2020-2-14 06:44 AM 發表

我剛離婚.4十幾歲,個女二十幾歲,現在同個女住公屋.八年前落成入伙算係新屋,單位係3-4人單位.好似係32.8平方尺.現取消前夫名,我好驚房處要我地搬细單位……本人巳無業,求大家比解答🙏🙏 ...
2個人唔超過35平方米就唔使搬走,
你得32.8,所以唔使搬走.
最好去房署問下.

回覆 引用 TOP

引用:

你嘅厨房就有32.8平方尺咁大.

回覆 引用 TOP

甘我五算寬敞 户?真係五使走?🙏

引用:
原帖由 海島浪漫的牛 於 2020-2-14 04:34 PM 發表

甘我五算寬敞 户?真係五使走?🙏
阿姐呀!!!
係調遷!大屋換細屋,又唔會唔比你住。
如果真係佔多咗,點解唔比返人?!你咩道理?!

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-2-14 05:16 PM 發表

阿姐呀!!!
係調遷!大屋換細屋,又唔會唔比你住。
如果真係佔多咗,點解唔比返人?!你咩道理?!
住開誰都不想搬啦、人之常情,你洗唔洗咁大反應

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-2-14 06:16 PM 發表

住開誰都不想搬啦、人之常情,你洗唔洗咁大反應
師兄,你要明白!
公屋已經係一項福利。係合理使用,大家都好。
假設,樓主住300呎,有200呎比佢搬,即有另3個人得救!
如果,樓主住300呎,冇200呎比佢搬,即係唔會迫佢搬!
但,佢都話唔想搬,我係咪應該大反應?!

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-2-14 07:26 PM 發表

師兄,你要明白!
公屋已經係一項福利。係合理使用,大家都好。
假設,樓主住300呎,有200呎比佢搬,即有另3個人得救!
如果,樓主住300呎,冇200呎比佢搬,即係唔會迫佢搬!
但,佢都話唔想搬,我係咪應該大反應?! ...
每日150人口歡迎你

引用:
原帖由 徐福記 於 2020-2-14 08:46 PM 發表

每日150人口歡迎你
多謝先。

回覆 引用 TOP

你女遲D嫁人搬走埋,你都係要調

回覆 引用 TOP

引用:

乜有32.8平方尺咁細的公屋咩?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]