• 瀏覽: 2,793
  • 回覆: 28
  • 追帖: 1
小妹同拍拖4年男朋友啱啱分手,依幾日係咁諗我係咪出咗咩問題,想反省下。超長慎入。我係講分手嗰位。

交代少少背景,其實上年9月中開始佢好L忙,一個月見得3、4次,每次食個lunch 或晚飯,星期六日都話要返工,得其中一日見到幾個鐘。msg又唔多個,總之佢一忙就基本上好難聯絡到,打電話畀佢,佢由佢照響響到停,隔可能大半個鐘後先msg問咩事。但我體諒佢真係忙,同埋都係本住唔信就不如唔好一齊嘅諗法啦。本身佢又唔係會交代行蹤嘅人,仲有各種因素啦,總之我都忍到12月聖誕嗰排,叫做放假諗住好些少多d時間出下街相處下咁。點知有次約佢一點食晏,佢12點半話起身,然後消失差不多成個鐘先再msg我,話佢又瞓返。近排兩次都係咁,好難得有假期約出嚟,佢都係遲差不多成個鐘,仲要冇交帶+冇歉意,見佢遠處慢慢行過嚟咁,真係好嬲。

分手另一個原因係佢超沈迷玩手遊。大概一年前佢下載咗個好有童年回憶嘅手遊,咁佢好落力Sell我一齊玩,我都有下載,叫有個共同興趣啦。咁玩咗幾個月後,我嘅lv追唔到佢,個game又間唔時有定時開團,佢就成日同我食夜晚飯時一邊行一邊食一邊打,同我零交流。有兩次印象好深刻,(1)佢一路行一路打機,將我迫咗去餐廳門口棵盆栽度都唔知;(2)佢話d冬天褸唔夠暖,我買咗兩件厚褸畀佢拎埋落佢樓下畀驚喜佢,嗰晚好L大風又凍。msg同打畀佢,佢話打緊機,我喺佢樓下吹咗廿分鐘頂唔順就走。佢打完機後再去搵返我。之後過咗一兩個月,佢delete咗個遊戲,亦都冇乜喺我面前打機了。之後事隔大概一年啦,就係今次,因為另一款手遊。我同佢食飯,佢靜雞雞開住個遊戲放旁邊,我見到就眼火爆,輕輕同佢講,你又打機?佢即刻好晦氣話:打機又唔畀,你以為你係我老母呀? 我當下其實唔太load到要畀咩反應,但覺得好煩厭又要loop打機嘅問題。於是嗰下我好果斷覺得係時候了。

最近我每次見到佢大部分都係會重覆一個cycle: 佢遲到,我黑面,我會loop 唔高興嘅事,佢say sorry,和好,下次再見。不過佢行為上冇改善。

我好擔心長此落去我次次見到佢都係會有負面情緒,對佢都唔公平,於是就先講byebye了。佢之後有再msg 同我講sorry, 但冇講其他嘢。

我好想知係咪我太矯枉過正,太過控制慾或者情緒勒索之類,或者係咪有其他我冇察覺嘅問題.....

多謝收睇

熱賣及精選
我其實唔介意佢打機的,因為我細個時都好L沈迷。我嬲係因為覺得,難得同佢見兩三個鐘,食個飯都係得個幾鐘,咁都要打機而唔同我傾下計。

佢delete遊戲之前我都係咁同佢講,只要佢唔喺我面前打就ok,或者佢真係好想打機,我哋就唔約出嚟。 最後仲賴我,話我唔鐘意佢打機,所以佢先delete喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 superdust 於 2020-2-14 03:26 發表

小妹同拍拖4年男朋友啱啱分手,依幾日係咁諗我係咪出咗咩問題,想反省下。超長慎入。我係講分手嗰位。

交代少少背景,其實上年9月中開始佢好L忙,一個月見得3、4次,每次食個lunch 或晚飯,星期六日都話要返工,得其中一日見到幾個鐘。msg又唔多個,總之佢一忙就基本上好難聯絡到,打電話畀佢,佢由佢照響響到停,隔可能大半個鐘後先msg問咩事。但我體諒佢真係忙,同埋都係本住唔信就不如唔好一齊嘅諗法啦。本身佢又唔係會交代行蹤嘅人,仲有各種因素啦,總之我都忍到12月聖誕嗰排,叫做放假諗住好些少多d時間出下街相處下咁。點知有次約佢一點食晏,佢12點半話起身,然後消失差不多成個鐘先再msg我,話佢又瞓返。近排兩次都係咁,好難得有假期約出嚟,佢都係遲差不多成個鐘,仲要冇交帶+冇歉意,見佢遠處慢慢行過嚟咁,真係好嬲。

分手另一個原因係佢超沈迷玩手遊。大概一年前佢下載咗個好有童年回憶嘅手遊,咁佢好落力Sell我一齊玩,我都有下載,叫有個共同興趣啦。咁玩咗幾個月後,我嘅lv追唔到佢,個game又間唔時有定時開團,佢就成日同我食夜晚飯時一邊行一邊食一邊打,同我零交流。有兩次印象好深刻,(1)佢一路行一路打機,將我迫咗去餐廳門口棵盆栽度都唔知;(2)佢話d冬天褸唔夠暖,我買咗兩件厚褸畀佢拎埋落佢樓下畀驚喜佢,嗰晚好L大風又凍。msg同打畀佢,佢話打緊機,我喺佢樓下吹咗廿分鐘頂唔順就走。佢打完機後再去搵返我。之後過咗一兩個月,佢delete咗個遊戲,亦都冇乜喺我面前打機了。之後事隔大概一年啦,就係今次,因為另一款手遊。我同佢食飯,佢靜雞雞開住個遊戲放旁邊,我見到就眼火爆,輕輕同佢講,你又打機?佢即刻好晦氣話:打機又唔畀,你以為你係我老母呀? 我當下其實唔太load到要畀咩反應,但覺得好煩厭又要loop打機嘅問題。於是嗰下我好果斷覺得係時候了。

最近我每次見到佢大部分都係會重覆一個cycle: 佢遲到,我黑面,我會loop 唔高興嘅事,佢say sorry,和好,下次再見。不過佢行為上冇改善。

我好擔心長此落去我次次見到佢都係會有負面情緒,對佢都唔公平,於是就先講byebye了。佢之後有再msg 同我講sorry, 但冇講其他嘢。

我好想知係咪我太矯枉過正,太過控制慾或者情緒勒索之類,或者係咪有其他我冇察覺嘅問題.....

多謝收睇
一千字都冇,長鬼咩??
以下的話,係一個機齡超過30年的老人所說
條女響隔離好撚心佢打少陣或者掛機啦
所以自己都唔會玩某D投入度過高的手遊(就算而家打緊字都係掛緊機)

你揀過個醒少少既機民或者係個唔打機的男生算了~~

これが人の夢、人の望み、人の業!
引用:
原帖由 BB六歲 於 2020-2-14 06:41 PM 發表

一千字都冇,長鬼咩??
以下的話,係一個機齡超過30年的老人所說
條女響隔離好撚心佢打少陣或者掛機啦
所以自己都唔會玩某D投入度過高的手遊(就算而家打緊字都係掛緊機)

你揀過個醒少少既機民或者係個唔打機的男生算了~~ ...
🤦🏻‍♀️我就係哦佢哦到我都覺得自己煩..
之前有同佢講笑咁傾過,放咁多時間打機為乜,即係如果佢升到咁上下level之後可以賣返個帳號出去,我覺得我嘅犧牲都冇咁大丫。點知佢就真係唔玩就一嘢delete咗。

講到唔醒,佢真係冇乜社交sense, 好似有次佢話想買無線耳機,我問我家姐意見,點知我家姐直頭用coupon 換咗對畀佢,市值都6百左右。我同男朋友講不如約家姐出嚟請佢食餐飯,佢話好,之後我試過兩邊約咗幾次都夾唔到,我再哦咗佢一兩次,佢就話自己約,結果不了了之~咁佢得到個耳機之後又唔講好唔好用,提都冇提過,問佢先話:啊ok丫幾好用。

呢d 位又嬲佢唔落因為以我識佢咁耐,佢係職場上就醒,對於家人呀女朋友有冇「心」呢樣嘢係完全唔理解/唔撚會做。🚬

你的思想行為跟其他女孩一樣,正常不過,不存在矯枉過正,控制慾或者情緒勒索,妳不過在解決一個問題而巳。

你地之間的主要問題是存在了一個小三,而這個小三是很多女孩都要面對的,妳並不特別例外。

若妳之後再遇到它,一係妳繼續放手割愛,讓它佔有妳的男人,一係妳要想辦法去控制這個小三,讓它聽教聽話,絕不能佔據妳的男人。

我告訴妳,小三雖然是個手遊,可以delete,但它亦可以重新安裝,不會有甚麼損失,而且新game陸續有,妳係剷之不盡。所以妳真正要對付的,是他的手機,只要妳扮到發瘋似的要破壞它,它的主人自然會乖乖聽妳話。

妳以後對小三一定不能太容忍,記住有佢無妳,直至妳個男人認得妳係大婆為止。

我也是一個打機男。

我是男, 不是女
志願渣鐵馬做騎警, 截住靚女睇風景
引用:
原帖由 holidaydriver 於 2020-2-15 00:59 發表

你的思想行為跟其他女孩一樣,正常不過,不存在矯枉過正,控制慾或者情緒勒索,妳不過在解決一個問題而巳。

你地之間的主要問題是存在了一個小三,而這個小三是很多女孩都要面對的,妳並不特別例外。

若妳之後再遇到它,一係妳繼續放手割愛,讓它佔有妳的男人,一係妳要想辦法去控制這個小三,讓它聽教聽話,絕不能佔據妳的男人。

我告訴妳,小三雖然是個手遊,可以delete,但它亦可以重新安裝,不會有 ...
就算係扮都好,你應該冇諗過扮完癲之後的副作用
不過以閣下的功力,諗唔到呢點又係應該既

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 superdust 於 2020-2-14 21:54 發表

🤦🏻‍♀️我就係哦佢哦到我都覺得自己煩..
之前有同佢講笑咁傾過,放咁多時間打機為乜,即係如果佢升到咁上下level之後可以賣返個帳號出去,我覺得我嘅犧牲都冇咁大丫。點知佢就真係唔玩就一嘢delete咗。

講到唔醒,佢真係冇乜社交sense, 好似有次佢話想買無線耳機,我問我家姐意見,點知我家姐直頭用coupon 換咗對畀佢,市值都6百左右。我同男朋友講不如約家姐出嚟請佢 ...
咁換個問法好了
佢做人唔醒目
你就有義務幫佢父母教??
拍拖拍得咁辛苦,值咩??

手你就分硬架啦
只差你諗得通以上兩點,就以後都唔使面對同樣問題
如果你諗唔通既,咁B仔都係慳返啖氣算~~

引用:
原帖由 superdust 於 2020-2-14 01:26 AM 發表

交代少少背景,其實上年9月中開始佢好L忙,一個月見得3、4次,每次食個lunch 或晚飯,星期六日都話要返工,得其中一日見到幾個鐘。msg又唔多個,總之佢一忙就基本上好難聯絡到,打電話畀佢,佢由佢照響響到停,隔可能大半個鐘後先msg問咩事。但我體諒佢真係忙,同埋都係本住唔信就不如唔好一齊嘅諗法啦 ...
其實,忙又點會有時間玩手遊呢?
我覺得係你D是但一個已經對對方無左FEEL,
掛名上仲係男女朋友,所以咪交D行貨,大家一個星期出來食個飯,見下面咁啦。
好明顯佢對你都應該無乜感情,你地分手只係遲早既事。

引用:
原帖由 holidaydriver 於 2020-2-15 12:59 AM 發表

我告訴妳,小三雖然是個手遊,可以delete,但它亦可以重新安裝,不會有 ...
可能真係面對小三要再狠心啲先得😤
啱啊剷咗都可以再裝返,佢咁唔捨得個遊戲,一於同部電話過人世啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一號超人 於 2020-2-15 02:10 AM 發表

可能佢已經擁有你,所以佢會專心打機事業.....播歌美麗的神話.......https://youtu.be/n5sjpCQhTDk
我都有嘈過佢,話佢對我開始好理所當然。
睇嚟調教嘅力度唔夠,不過都太遲了。
好多情侶係咪理論上都係會拍拖拍得耐越嚟越close, 我同佢呢,都係d 懶hea性格出哂嚟,但係就連基本嘅尊重都冇埋仲要聲大夾惡,我接受唔到😑

引用:
原帖由 BB六歲 於 2020-2-15 02:22 AM 發表

咁換個問法好了
佢做人唔醒目
你就有義務幫佢父母教??
拍拖拍得咁辛苦,值咩??

手你就分硬架啦
只差你諗得通以上兩點,就以後都唔使面對同樣問題
如果你諗唔通既,咁B仔都係慳返啖氣算~~ ...
我有思考過佢都有因為部分家庭因素搞到佢咁。所以心裡面有部分都好心痛佢嘅,但係沈澱咗一排之後,都覺得由9得佢,同佢拍拖嘅後期真心辛苦,想見又冇得見,打多幾次電話畀佢咁啱撞正忙緊唔聽,轉頭打返嚟態度差到好欠咗佢咁。連話去行個museum都講半年結果都係冇著落。真心覺得拍拖同冇拍拖一L樣。🤗

引用:
原帖由 fwho 於 2020-2-16 01:53 PM 發表

其實,忙又點會有時間玩手遊呢?
我覺得係你D是但一個已經對對方無左FEEL,
掛名上仲係男女朋友,所以咪交D行貨,大家一個星期出來食個飯,見下面咁啦。
好明顯佢對你都應該無乜感情,你地分手只係遲早既事。 ...
唉其實幾個月前我都有呢個feel,日日都話忙,忙到半夜2、3點先收工,msg又唔多個,講嚟講去凈係話做緊嘢,連忙緊乜嘢都唔講多幾句。

捱過咗最差嗰兩三個月,到最近呢一兩月又好好返好多,見面時多咗反應同講多咗嘢咁,不過我同佢當面講分手,佢都冇咩反應,分道揚鑣後,佢隔咗大半個鐘簡單send咗句sorry for everything,我都唔知畀咩反應好了。🚬 雖然我絕對有資格理直氣壯咁接受佢嘅道歉🚬

引用:
原帖由 superdust 於 2020-2-16 04:39 PM 發表

唉其實幾個月前我都有呢個feel,日日都話忙,忙到半夜2、3點先收工,msg又唔多個,講嚟講去凈係話做緊嘢,連忙緊乜嘢都唔講多幾句。

捱過咗最差嗰兩三個月,到最近呢一兩月又好好返好多,見面時多咗反應同講多咗嘢咁,不過我同佢當面講分手,佢都冇咩反應,分道揚鑣後,佢隔咗大半個鐘簡單send咗句sorry for everything,我都唔知畀咩反應好了。🚬 雖然我絕對有資格理直氣壯咁接 ...
分手前,十個有九個都係忙,就係唔知忙乜。
講真,我都試過好忙,都可以一個星期見足女友7日,
忙既時間,佢咪來我公司附近,同我食個晚飯咪走LOR。
所以我好肯定,忙到無時間見面,一定係呃人架啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 superdust 於 2020-2-16 18:32 發表

我有思考過佢都有因為部分家庭因素搞到佢咁。所以心裡面有部分都好心痛佢嘅,但係沈澱咗一排之後,都覺得由9得佢,同佢拍拖嘅後期真心辛苦,想見又冇得見,打多幾次電話畀佢咁啱撞正忙緊唔聽,轉頭打返嚟態度差到好欠咗佢咁。連話去行個museum都講半年結果都係冇著落。真心覺得拍拖同冇拍拖一L樣。🤗 ...
咁你分撚左手未先

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]