• 瀏覽: 7,173
  • 回覆: 25
屋企兩個細,其實我最擔心就係個女,因為佢又好少會同我講,
所以我唔知佢畢業之後有咩想做。不過最近佢突然同我講傾,
佢第時想做活動統籌有關嘅工,仲問我好唔好。
咁我見佢有自己諗法當然開心,但我對呢行又唔熟,
都畀唔到d咩意見佢..

引用:
原帖由 EASYJOBANDEASY 於 2020-2-12 11:40 AM 發表

都畀唔到d咩意見佢.. ...
而家啲後生唔鍾意家長俾意見嘅啦~

佢識為自己打算,搵到個方向幾好呀~

引用:
原帖由 EASYJOBANDEASY 於 2020-2-12 11:40 AM 發表

"佢第時想做活動統籌有關嘅工"
好過漫無目的過日子,
或者不切實際嘅理想.
不過天朝訓醒又另一理想.

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
你阿女都幾識諗wor,不過我覺得有興趣都唔夠,最好就要對呢行有返d認識,咁會好d架!

引用:
原帖由 沒有希望鳥 於 2020-2-13 11:49 AM 發表

你阿女都幾識諗wor,不過我覺得有興趣都唔夠,最好就要對呢行有返d認識,咁會好d架!
同意呀,最好就識返d基本概念,好似係市場推廣同埋活動製作個d,咁樣入行都容易得多。所以如果樓主阿女真係有興趣,可以揾下有冇course岩讀,到時畢左業揾工都有幫助!

引用:
原帖由 夢依依 於 2020-2-12 02:09 PM 發表

而家啲後生唔鍾意家長俾意見嘅啦~

佢識為自己打算,搵到個方向幾好呀~
佢識諗我真係好開心,今次係佢主動問我意見

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無影無形 於 2020-2-14 12:10 PM 發表

同意呀,最好就識返d基本概念,好似係市場推廣同埋活動製作個d,咁樣入行都容易得多。所以如果樓主阿女真係有興趣,可以揾下有冇course岩讀,到時畢左業揾工都有幫助! ...
你都講得幾岩,對呢行有認識人地都會對佢多d信心,不過邊度有岩嘅科嫁?

即係event and marketing PR 既野
因為開頭都幾辛苦 同埋要負責好多野
又會受氣同成日OT 要去看捱得到先得
而人工開頭都唔高 不過你同講完接受到 就做啦
不過我好多fd 讀左都冇做 做哂銀行同account finance

回覆 引用 TOP

引用:

搵唔到食

回覆 引用 TOP

地盤科文都係活動統籌。
基本上除左個體户,或者行業中做最終端既卒,所有工作崗位都需要活動統籌。

回覆 引用 TOP

活動統籌
我讀書時參與團體做活動搞手,有社區中心兒童課程,聯校友誼活動,探訪老人活動等...都有幫助,對統籌活動有概念。

就算做唔到搞手,都可以做參加者,多留意都學到野。

現職:市場推廣💪🏻

補充多句,真係幾辛苦下,一腳踢
個人認為係手板眼見功夫,唔算一門專業
但會好有滿足感

回覆 引用 TOP

揾工小事嚟啫,父母支持就可以。呀女揀老公樓主會唔會畀意見?

我係咸濕仔,最愛大包米。
後宮幾千批,成世畀女圍。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 EASYJOBANDEASY 於 2020-2-17 12:18 PM 發表

你都講得幾岩,對呢行有認識人地都會對佢多d信心,不過邊度有岩嘅科嫁?
我表弟係ive讀緊個科活動及數碼推廣市場學會幾岩你阿女讀,有教點樣去統籌活動同埋點樣去推廣。我見佢仲有得學埋點做婚禮統籌,你知香港個個都咁忙,呢幾年好多人結婚都揾wedding planner幫手搞,發展同出路都幾廣!

回覆 引用 TOP

每一行都有辛苦既地方,最緊要係自己有興趣,咁做落都會開心d既

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]