• 瀏覽: 2,248
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
第一次來港,同老人家溝通唔到,炒她要俾嘜嘢費用?🙏

引用:
原帖由 龍久 於 2020-2-10 12:30 PM 發表

外傭係無試用期,所以除圖2的四種情況外,一般終止合約,僱主都要………

一個月通知或一個月代通知金
工資至最後一天
年假以比例計算
送回合約寫上的原居城市…機票加長途巴士或船
一百元一天的,最多兩天,的交通膳食津貼

炒外傭,一般僱主都輸……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 龍久 於 2020-2-10 12:30 PM 發表

一個月,畀多少少機會啦!人地使萬幾兩萬先嚟到㗎。帶佢上 agent傾下偈先

引用:
原帖由 montejo 於 2020-2-11 12:24 PM 發表

一個月,畀多少少機會啦!人地使萬幾兩萬先嚟到㗎。帶佢上 agent傾下偈先
同agent傾過啦,佢都係咁,戇居居,婆婆講佢又唔明,叫佢明天買指定嘅嘢佢又冇左件事。

引用:
原帖由 龍久 於 2020-2-11 12:36 PM 發表

同agent傾過啦,佢都係咁,戇居居,婆婆講佢又唔明,叫佢明天買指定嘅嘢佢又冇左件事。
咁惟有炒

回覆 引用 TOP

引用:

如果初次請工人照顧老人。
最好請香港做過。台灣也行。去多N家 agent 取資料回家選。
或看那些友人的親友, 有冇興趣出外打工。
親自面試, 不靠譜, 回應全是"教廣東話"老師做配音工作。

最可靠是如你在東南亞有親友, 想照顧老人工作。可用外傭的名義來港。
如是國內, 申請商務簽證… (我也不太懂)

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!

回覆 引用 TOP

請返香港人最好

引用:
原帖由 jie_du_pian 於 2020-3-4 10:27 AM 發表

請返香港人最好
答得精警

回覆 引用 TOP

善待他人,畀自己留條路。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]