• 瀏覽: 2,050
  • 回覆: 9
  • 追帖: 2
呢啲時間真係好擔心佢去多人地方,其實不停提佢要小心,戴口罩等等。但真係好唔放心....

引用:
原帖由 蘋果批壽司 於 2020-2-8 04:42 PM 發表

呢啲時間真係好擔心佢去多人地方,其實不停提佢要小心,戴口罩等等。但真係好唔放心....
我工人都主動話唔出街,話所有朋友唔出,仲話免費幫我煮飯。不過我就畀錢佢當 OT, 而且有啲平日做嘅嘢唔使做

引用:
原帖由 montejo 於 2020-2-11 12:52 PM 發表

我工人都主動話唔出街,話所有朋友唔出,仲話免費幫我煮飯。不過我就畀錢佢當 OT, 而且有啲平日做嘅嘢唔使做
點解你個姐姐咁好,我有小朋友所以更加擔心...

引用:
原帖由 蘋果批壽司 於 2020-2-11 01:17 PM 發表

可能佢有副業,一次多過你畀幾次 OT, 我兩星期前仍見好多印傭係灣仔駱克道

你試下同佢講囉,我畀250 一天

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蘋果批壽司 於 2020-2-11 01:17 PM 發表

樓主,呢個世界有好多種人,可能妳位姐姐係好虔誠概回教徒,妳可以同佢講清楚妳概擔心,希望呢段時間(約去到3月尾) 暫時放假留係屋企,或者俾啲金錢概補償,睇佢咩反應。

成日話外傭有副業,不如請概時候講明放假不能外出,衹可以留係屋企。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2020-2-11 12:52 PM 發表

OT另外現金畀

引用:
原帖由 loopyyamkk 於 2020-2-27 04:30 PM 發表

OT另外現金畀
yes

回覆 引用 TOP

喺街見到啲工人姐姐衞生意識相當差,周圍摸完捽眼捽面,購物袋放地下,口罩冇包住鼻...... 有啲放假時仲會圍住瞓喺街。
要佢地出街時全程正確地戴口罩, 經常洗手, 進餐時避免談話. 佢地會做到咩?
僱主買工人假期係違法,惟有勸姐姐留家休息。好彩我個姐姐都算乖,放假時留家休息,所以今個月就俾多$800當獎勵佢自律。佢問:下個月所有假期都留喺屋企瞓覺,係咪一樣有bonus? 我梗答應啦,當買個安心。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蘋果批壽司 於 2020-2-8 04:42 PM 發表

不好

回覆 引用 TOP

保佑家人平安健康!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]