• 瀏覽: 11,091
  • 回覆: 20
比如說斷食十二小時
總不能訓覺又計
食飽飯於馬上開始計
是不是覺得餓時開始計才正確?

回覆 引用 TOP

通常一日就夠,要飲水。

引用:
原帖由 ucc 於 2020-2-8 13:56 發表

通常一日就夠,要飲水。
請教
比如斷食16小時,是怎算16小時?

晚上8點吃飯?然後第二天12點中午吃飯
那不是斷食16小時吧?

回覆 引用 TOP

是不是早上起身開始計,合理些?

食完最後一啖野 [中間唔食 x 小時」下一啖食嘅野

個x 小時叫斷食

應該系早起算吧?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 100000volt 於 2020-2-9 10:24 發表

食完最後一啖野 [中間唔食 x 小時」下一啖食嘅野

個x 小時叫斷食
Ok...thx
不過感覺這計法不太合理
食飽就開始算

你覺得可以耐啲先食可以行18 / 6, 20  /4  個關鍵係禁食幾耐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-2-9 10:17 AM 發表

是不是早上起身開始計,合理些?
係,瞓醒計。

不過而家咁嘅時勢,要食D有增強抵抗力的食物爲先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-2-9 03:24 PM 發表

Ok...thx
不過感覺這計法不太合理
食飽就開始算
為何不合理?
這個計法較為客觀
肚餓嘅感覺好主觀,可能只是因為見到食物、可能因為口渴

起身時間又會有早、有遲

引用:
原帖由 stonelady 於 2020-2-10 13:55 發表

為何不合理?
這個計法較為客觀
肚餓嘅感覺好主觀,可能只是因為見到食物、可能因為口渴

起身時間又會有早、有遲
純粹個人想法...吃飽了就馬上算, 那比如是斷食16小時, 沒什麼意思..

由起身開始算, 起身早/遲沒問題, 因為開始就是由起身開始算....

至於肚餓開始算, 我說得不太清楚, 應該說是由本來要吃飯時開始算..
比如本來是中午1點吃午飯, 就那時開始

個人意見, 這樣算合理些..........

不過當然, 最重要是有效果及合適自己....

引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-2-10 11:28 PM 發表

純粹個人想法...吃飽了就馬上算, 那比如是斷食16小時, 沒什麼意思..

由起身開始算, 起身早/遲沒問題, 因為開始就是由起身開始算....

至於肚餓開始算, 我說得不太清楚, 應該說是由本來要吃飯時開始算..
比如本來是中午1點吃午飯, 就那時開始

個人意見, 這樣算合理些..........

不過當然, 最重要是有效果及合適自己.... ...
當然可以用你的方法計
效果好些只是因為實際斷食時間長了,和計算方式沒有直接關係

回覆 引用 TOP

其實果十六個鐘係等你消化完同夠餓先會分泌唔知乜野!
假如八點食第一餐、最後一餐就四點;假如十點第一餐、最後一餐就六點!
幾多歲呀,如果過左發育年齡;唔一定要食足三餐!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]