• 瀏覽: 4,330
  • 回覆: 28
我小朋友有adhd,
有時食飯或者同佢出街會好似失晒控咁周圍跑
有時仲會大叫,99次次見到都會唔高興,
然後就會話我唔識教佢,
有次個仔又無啦啦大叫,99忍唔住鬧佢,
仲郁手打咗佢個嘴一下!我見到緊係心痛啦!
同完老公講,老公竟然話99唔識咩係adhd㗎
淨係覺得佢曳一時忍唔住,都唔係好大力叫我忍下佢老人家係咁,
我真係覺得好委屈.....

99係咩呀?

引用:
原帖由 炎夏野性的水樽 於 2020-2-5 12:15 PM 發表

99係咩呀?
99即奶奶

有時小小體罰可能有正面效果,你太保護個仔佢永遠不能成長

引用:
原帖由 馳騁 於 2020-2-5 02:00 PM 發表

99即奶奶
多謝解釋

回覆 引用 TOP

趁細個好好管教佢,否則佢成長後就好難返轉頭。

回覆 引用 TOP

輕微o既體罰,我都會接受。主要係話比小朋友知對與錯。當然重點係輕微同唔可以太頻繁咁體罰。適當o既溝通亦好重要。之前我亞媽打完我個女手板之,我同個女傾偈,問佢知唔知點解比嫲嫲打,同埋錯响邊,跟住個女喊住咁主動同嫲嫲道歉,之後兩嫲孫咪又嘻嘻哈哈,又攬又o錫。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 princessbelleee 於 2020-2-5 10:23 AM 發表

我小朋友有adhd,
然後就會話我唔識教佢,
我真係覺得好委屈..... ...
唔讚成體罰,
但適當的體罰係應該的.

回覆 引用 TOP

我個仔都有過度活躍, 有時真係比較難控制情緒, 試下慢慢同長輩解釋下啦, 不過你小朋友冇食緊藥咩?

叫YY打7返99啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 princessbelleee 於 2020-2-5 10:23 AM 發表

我小朋友有adhd,
然後就會話我唔識教佢,
我真係覺得好委屈..... ...
其實,全部都啱!
1,99啱,adhd就唔洗教?adhd就更加要教,揾社工傾下,要專業人士教,唔教會害咗小朋友。
2,做呀媽實心痛,小朋友有adhd得唔體諒。但學校,社會其實多數都冇愛心。
3,老公對住老母同老婆,又真係冇可能有計。
4,小朋友有adhd真係好曳!佢都停唔到。
建議,1,你要學習堅強,學習期會哭,會心痛係必然。
2,比小朋友多學習,專業,普通都上,你都要陪伴,佢會學得更快。

引用:
原帖由 rollyrollypoon 於 2020-2-6 12:35 PM 發表

我個仔都有過度活躍, 有時真係比較難控制情緒, 試下慢慢同長輩解釋下啦, 不過你小朋友冇食緊藥咩?
食左一排停咗啦,雖然知冇食會反彈
不過驚佢食得多藥會有副作用,同埋啲藥都唔平
聽講有啲人大大下會冇事

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-2-6 07:33 PM 發表

其實,全部都啱!
1,99啱,adhd就唔洗教?adhd就更加要教,揾社工傾下,要專業人士教,唔教會害咗小朋友。
2,做呀媽實心痛,小朋友有adhd得唔體諒。但學校,社會其實多數都冇愛心。
3,老公對住老母同老婆,又真係冇可能有計。
4,小朋友有adhd真係好曳!佢都停唔到。
建議,1,你要學習堅強,學習期會哭,會心痛係必然。
2,比小朋友多學習,專業,普通都上,你都要陪伴,佢 ...
多謝你,我都明嘅

引用:
原帖由 馳騁 於 2020-2-5 02:03 PM 發表

有時小小體罰可能有正面效果,你太保護個仔佢永遠不能成長
體罰犯法架。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]