• 瀏覽: 2,795
  • 回覆: 28
  • 追帖: 1
我寶寶今年6歲,每次吃飯都是吃一點點,還很挑食,很瘦,每晚睡覺的時候都要喝奶粉。我真擔心她不長個,營養不良。

做點寶寶中意嘅圖案

回覆 引用 TOP

一係唔食就無得食。
一係唔良都唔俾離開餐桌。30分鐘正常吃飯時間only. 如果提早離開罰

引用:
原帖由 農場深情的主角 於 2020-2-6 12:03 AM 發表

一係唔食就無得食。
一係唔良都唔俾離開餐桌。30分鐘正常吃飯時間only. 如果提早離開罰
講得岩,我地都係食滕條炆豬肉長大

引用:
原帖由 保護森林 於 2020-2-6 03:46 AM 發表

講得岩,我地都係食滕條炆豬肉長大
唔食飯就打就過火了。如果唔食飯,又要強行提早離開去玩就先罰企好了,大約二十分鐘就好好效果

引用:
原帖由 農場深情的主角 於 2020-2-6 11:45 AM 發表

唔食飯就打就過火了。如果唔食飯,又要強行提早離開去玩就先罰企好了,大約二十分鐘就好好效果
真心高興同師兄(或師姐)討論

我都知時代唔同,方法一定有出入,但"棒下出孝兒"呢句話放係任何時代都非常準(我認為)
我非常感激我父母當年對我所做一切,不敢或忘,我母親現己90+,我對佢事奉至今,我用同一套方法對我D細路,心入面都是滴著血,佢地現在對我算係咁,再見!

有無聽過香港細路仔營養不良?😂
細路仔餓一餐即刻同你食晒一碗飯!
越迫佢食,就越唔肯食
這是常理

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
引用:
原帖由 保護森林 於 2020-2-6 03:12 PM 發表

真心高興同師兄(或師姐)討論

我都知時代唔同,方法一定有出入,但"棒下出孝兒"呢句話放係任何時代都非常準(我認為)
我非常感激我父母當年對我所做一切,不敢或忘,我母親現己90+,我對佢事奉至今,我用同一套方法對我D細路,心入面都是滴著血,佢地現在對我算係咁,再見! ...
唔係唔打得,係要以 last resource 來用。
我們家對小學生都會先至少兩次警告和同時罰企或罰抄來處理先。如果唔肯企,先會用藤條打。
但正常打也不能留深痕,只能去到淺粉紅色。當然如果係傷害自己的危險行為,例如去玩火爐,就會直接痛打。但都要同學校老師講定,唔係學校會按流程當家暴報警ga

同小朋友鬥智是一場遊戲(我都覺我講個方法太極端)
7/f師兄都講得好岩,餓佢一餐,佢以從就會食
小朋友唔食飯,方法有好多(我的方法)其中之一
係佢面前,將D飯菜倒落垃圾桶
如妳覺得有用,可以考慮,如你覺得唔岩嘴型,可以忘記
你狠心一次,佢會感激你一世,呢D係教育,一定有數圍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 農場深情的主角 於 2020-2-6 06:46 PM 發表

唔係唔打得,係要以 last resource 來用。
我們家對小學生都會先至少兩次警告和同時罰企或罰抄來處理先。如果唔肯企,先會用藤條打。
但正常打也不能留深痕,只能去到淺粉紅色。當然如果係傷害自己的危險行為,例如去玩火爐,就會直接痛打。但都要同學校老師講定,唔係學校會按流程當家暴報警ga ...
D所謂育兒專家成日話體罰會影響細路成長,其實破碎家庭對細路成長影響更大。但冇乜人覺得咁係問題,越來越人繼續結完就婚。呢D叫正義?

世界上一般o既食品問題,不外乎兩樣--細菌同毒素。
細菌,你煮一煮就冇事。毒素,有方法分解。至於輻射,
你煮唔到佢,因為佢唔係生物,分解,亦分解唔到。
所以輻射先係最需要注意o既,但港人就係選擇性失明。

回覆 引用 TOP

六歲食乜牌子奶粉?

回覆 引用 TOP

可以尝试做啲好似好可爱嘅嘢食,等菜色更诱人

回覆 引用 TOP

或者少食多餐,準備d茶點被距?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 農場深情的主角 於 2020-2-6 12:03 AM 發表

一係唔食就無得食。
咪係,識個細路寵到淨係食炸嘢,日日另外煮午餐肉、腸仔、炸雞翼、紅腸畀佢,一定好快生cancer,為咗細路健康唔就得

豐胸5年 70A > 65I 純分享
入豐胸內衣group/ 要懶人包pm我

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]