• 瀏覽: 3,172
  • 回覆: 23
bb由人奶轉左奶粉(日本奶)而家好多臭屁,
請問飲左1個月轉唔轉得第2隻咖?

回覆 引用 TOP

有可能係BB消化不良,
不妨去了解多d BB發育中既問題,
要盡可能令BB於舒服D,
協助BB放屁。

回覆 引用 TOP

BB有屁放好正常, 可以幫佢多D按摩肚仔.

回覆 引用 TOP

緊係可以轉啦
唔夾就要轉

其實都好正常,bb 屎都係超臭架。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Tuncay22 於 2020-1-31 04:42 PM 發表

緊係可以轉啦
唔夾就要轉
我係新手MAMA好多野都唔太識,
咁我而家可以點轉同轉邊隻? THANKS

引用:
原帖由 glam`` 於 2020-2-1 12:02 PM 發表

BB成日放屁好正常, 如果唔係有便秘/飲完皮膚會出粒粒就唔使轉奶粉.

之前我見到呢個帖都幾有用, 新手媽咪可以睇睇.

慎入! 純母乳餵哺/混合餵哺/配方奶粉餵哺嬰兒便便圖解
https://ladies.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28506655&extra=page=1

引用:
原帖由 glam`` 於 2020-2-1 12:02 PM 發表

可以幫佢轉過隻奶粉,揀隻多水溶性膳食纖維既會比較好

可以試下轉,唔識揀可以問下醫生先

回覆 引用 TOP

轉左奶粉之後係要比時間BB去適應,我自己轉左illuma 比bb都用左1-2個星期時間去適應,
初初都係見佢個hmo & mos係對bb腸胃有幫助,所以我先比佢食,而家便便日日都去到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 C_C 於 2020-2-3 02:30 PM 發表

BB成日放屁好正常, 如果唔係有便秘/飲完皮膚會出粒粒就唔使轉奶粉.

之前我見到呢個帖都幾有用, 新手媽咪可以睇睇.

慎入! 純母乳餵哺/混合餵哺/配方奶粉餵哺嬰兒便便圖解
https://ladies.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28506655&extra=page=1 ...
我都有睇過呢個主題, 資料好有用, 一早已收藏.

的確好多新手爸媽都會想了解BB便便多D, 因為便便可以反映BB健康.

回覆 引用 TOP

有屁放係好事呀,代表個腸有郁呀,
BB食illuma organic都有屁放呀,夾得都唔錯,基本上日日都有金黃色便便

回覆 引用 TOP

你試下隻ENFINTAS,加左益菌素,對腸胃好GA

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Tuncay22 於 2020-2-3 04:59 PM 發表

可以幫佢轉過隻奶粉,揀隻多水溶性膳食纖維既會比較好
上網搵左幾隻,都係1516,唔知點揀呀,有冇介紹?

引用:
原帖由 glam`` 於 2020-2-4 10:33 PM 發表

上網搵左幾隻,都係1516,唔知點揀呀,有冇介紹?
其實隻隻奶粉都係差不多, 我身邊既朋友佢地多數買A+, 惠氏, 能恩呢幾隻.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右