• 瀏覽: 5,172
  • 回覆: 25
  • 追帖: 1
啲女人特別係長輩,最鍾意問其他女人:你有冇煮飯。講真,全職人士 又要返工放工,能夠煮飯當然好啦,但係有時攰到七彩, 做完嘢之後買完餸 煮埋飯可能都要九點零鐘,洗埋碗仲要做下家務跟住瞓完覺,第二朝一早起身又係返全日工,完全冇得休息。

如果你冇煮飯就好似覺得你係罪大惡極,不知所謂。究竟點解會係咁呢? 通常話你嘅女人一係就係本身唔需要工作全職做家庭主婦,一係就係長輩 。
點解女人一定要晚晚都要煮飯呢?一個禮拜煮兩餐唔得咩?唔可以有自己嘅時間去休息咩 ?仲有,有啲長輩女人, 就算你同佢解釋點解你唔煮飯,係有足夠嘅理由,但係佢嘅言語之間都係喺度怪責你係不知所謂,覺得係女人都係咁樣㗎啦!
仲有有好多女人明明佢自己都係女人,但係又要重男輕女, 女人唔生細路就係一個罪大惡極嘅事 ,若然生咗出嚟唔係仔佢又覺得你好有問題。

若然生咗嗰個係仔佢就當金菠蘿係女嗰啲呢就當係草,明明佢自己都係女人,自己都身受其害,點解都仲要咁樣刻薄啲女人?
究竟係咩心態?

引用:
原帖由 joeripple 於 2020-1-25 07:18 PM 發表

啲女人特別係長輩,最鍾意問其他女人:你有冇煮飯。講真,全職人士 又要返工放工,能夠煮飯當然好啦,但係有時攰到七彩, 做完嘢之後買完餸 煮埋飯可能都要九點零鐘,洗埋碗仲要做下家務跟住瞓完覺,第二朝一早起身又係返全日工,完全冇得休息。

如果你冇煮飯就好似覺得你係罪大惡極,不知所謂。究竟點解會係咁呢? 通常話你嘅女人一係就係本身唔需要工作全職做家庭主婦,一係就係長輩 。
點解女人一定要晚晚都要煮飯呢? ...
我都見過好多咁既女人,一般都係長輩,又幾十年無工作既人,又或只工作半天既女人。但唔代表佢有錢唔洗打工。呢種人可以係住公屋既。全職或半職家庭主婦,奶奶,親戚既女人。
講真,係人都想日日食住家飯,但有時唔係話你想就想,想做就做,生活係自己既,呢班三姑六婆,基本上係可以cut線

引用:
原帖由 moon2004girl 於 2020-1-25 07:28 PM 發表

我都見過好多咁既女人,一般都係長輩,又幾十年無工作既人,又或只工作半天既女人。但唔代表佢有錢唔洗打工。呢種人可以係住公屋既。全職或半職家庭主婦,奶奶,親戚既女人。
講真,係人都想日日食住家飯,但有時唔係話你想就想,想做就做,生活係自己既,呢班三姑六婆,基本上係可以cut線 ...
無錯, 真係覺得啲女人心態好有問題成日都好似勾心鬥角硬係搵啲嘢要串串貢要呢話你咁樣究竟係佢有幾唔正常呢? 真係難以理解

心態咪比你有機會開帖囉 你要多謝佢哋喎

回覆 引用 TOP

我先唔會理呢d!我有老公但冇工作又冇細路,呢幾十年我只煮過幾餐飯,因為好憎煮飯,又要去街市買餸又要洗又要切,煮完都攰到冇心機食,之後又要洗碗洗廚房,麻鬼煩,老公都習慣出去買飯食,順便幫我買埋,乾手淨腳。

我知道咁樣係長輩心目中係唔好,但我唔會理囉!人生係自己過,只要老公唔介意,就算介意我都唔理,佢可以自己煮㗎!乜一定係女人煮飯㗎咩?

叫佢自己生到夠

回覆 引用 TOP

女人長輩就係麻9煩架啦…就係鐘意對人指指點點,可能唔識尊重人掛

利申:我都係女,係呢個話題上唔會偏幫女人講說話。

回覆 引用 TOP

地球有好多种生物,有D人一出世就五使返工,亨亨几好?不過D錢就要就住使。不過,更刻薄的說話系來自上司,同事,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joeripple 於 2020-1-25 07:18 PM 發表

因為女人最明白女人。

講咁多野,都係自己懶散, 人地做到,你做唔到,即係你問題。

點解要煮飯? 正如一個學生,你運動音樂點勁,最基本讀書都要合格。 讀書合格就係最基本,

女人成日為難女人😣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moon2004girl 於 2020-1-25 07:28 PM 發表

講真,係人都想日日食住家飯,但有時唔係話你想就想,想做就做,生活係自己既,呢班三姑六婆,基本上係可以cut線 ...
住公屋特別自卑,私樓業主好少會咁

回覆 引用 TOP

我識好多都係男人煮飯叻過女人

回覆 引用 TOP

引用:

批鬥囉。「維護」緊以前大宅門條件下嗰啲價值:預吵大鑊嘅問返奶奶或外母做乜唔紮腳「承傳」畀妳嘛。

回覆 引用 TOP

引用:

冇咁陰謀論嘅話:啲囝由細食住家飯妳要靠家外嘢同出軌冇分別。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]