• 瀏覽: 11,386
  • 回覆: 78
好想發泄下…我知道好多人同中學朋友都好熟好close,我都好想,所以畢左業好努力keep聯絡,但我有時真係覺得好攰,初入u都好好地,但後來越來越難約,甚至有d會私低下約唔叫你,有d就唁覆whatsapp/ig,次次約親都話唔得閑,下次先。雖然我知道我間中學文化一直都係甘,d人都幾冷漠自私,自我中心,又好中意bully人。我真係唔想一個中學朋友都keep唔到呀,始終都有回憶,但我真係keep到好攰,最大問題係我好熱情去keep,人地根本石沉大海甘,我為左依樣野sad左好耐,同埋不斷諗我係咪邊到做得唔好,搞到一個中同都keep唔到…

熱賣及精選
如果做朋友做到咁辛苦值得咩?

回覆 引用 TOP

Keep朋友呢樣嘢係雙向既,既然人地都冇心見你,何必咁辛苦自己啫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkk018 於 2020-1-13 11:28 PM 發表

好想發泄下…我知道好多人同中學朋友都好熟好close,我都好想,所以畢左業好努力keep聯絡,但我有時真係覺得好攰,初入u都好好地,但後來越來越難約,甚至有d會私低下約唔叫你,有d就唁覆whatsapp/ig,次次約親都話唔得閑,下次先。雖然我知道我間中學文化一直都係甘,d人都幾冷漠自私,自我中心,又好中意bully人。我真係唔想一個中學朋友都keep唔到呀,始終都有回憶,但我真係k ...
一向都喺畢業就田雞過河
另一圈子㗎la

回覆 引用 TOP

師兄同我一樣!其實做人做朋友都好,你想人似你除非兩個你,你想你嘅朋友思維一致好難,人都會有自私心,唔怪得咁多,二十幾年睇到化了!

引用:
原帖由 kkk018 於 2020-1-13 11:28 PM 發表

好想發泄下…我知道好多人同中學朋友都好熟好close,我都好想,所以畢左業好努力keep聯絡,但我有時真係覺得好攰,初入u都好好地,但後來越來越難約,甚至有d會私低下約唔叫你,有d就唁覆whatsapp/ig,次次約親都話唔得閑,下次先。雖然我知道我間中學文化一直都係甘,d人都幾冷漠自私,自我中心,又好中意bully人。我真係唔想一個中學朋友都keep唔到呀,始終都有回憶,但我真係k ...
Give me five!師姐幾歲?幾年前我都面臨同一情況

回覆 引用 TOP

如果對方無心做朋友 點解要辛苦維繫?
不如去識返d有心 識珍惜你嘅朋友仲好...

要keep住先係朋友?即係人地轉個頭就唔識你?咁樣其實你跟本就無朋友

回覆 引用 TOP

算啦,到佢地拍拖結婚生仔有家庭更加唔會理你。

回覆 引用 TOP

順其自然啦…

冇太大壓力,我反而係俾人約極都唔想出去果個,唔係唔想同人做朋友,係自己唔鍾意出去show show…

電話就一定聽,都係話下次先果個…

所以唔晒唔開心,人哋未必係唔想同你做朋友…

個問題其實好簡單
如果真係老友
根本唔駛keep都會成日搵或互聯啦
有無諗過點解人地私下約都唔搵你?
殘忍d講句
佢都無當你係fd
我都唔知你keep緊d咩
入到u識多d新朋友好過啦

回覆 引用 TOP

引用:

好想發泄下…我知道好多人同中學朋友都好熟好close,我都好想,所以畢左業好努力keep聯絡,但我有時真係覺得好攰,初入u都好好地,但後來越來越難約,甚至有d會私低下約唔叫你,有d就唁覆whatsapp/ig,次次約親都話唔得閑,下次先。雖然我知道我間中學文化一直都係甘,d人都幾冷漠自私,自我中心,又好中意bully人。我真係唔想一個中學朋友都keep唔到呀,始終都有回憶,但我真係keep到好攰, ...
朋友係講緣份無得勉強

回覆 引用 TOP

緣來緣去,緣起緣滅

引用:
原帖由 Mtum 於 2020-1-14 01:48 AM 發表

如果對方無心做朋友 點解要辛苦維繫?
不如去識返d有心 識珍惜你嘅朋友仲好...
Exactly!
樓主實在太年輕了。根本所有緣份都係雙向同埋有時限的,明白隨緣惜緣人自然就會恬然開朗,不會強求!

回覆 引用 TOP

免強冇幸福

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]