• 瀏覽: 12,000
  • 回覆: 78
各人有自己生活空間...跟得太貼會有反效果!順其自然感情能收能放...別人舒服你又冇壓力大家開心!街上偶遇便say個Hi!️太熱情未必個個喜歡!留下一個好印象別人自然會記得你!一切隨緣何必煩惱!🍀

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
勉強無幸福

回覆 引用 TOP

好的朋友,相處時要舒服、不用耍心計、不必討好,勉強得來的非真正友誼。

回覆 引用 TOP

早排有些事不稱心,人好易怒負面
不想朋友找
但不想同朋友講,
因為我經歷的她不會明
她經歷的我亦未經歷過
她的生活就是旅遊 吃喝 親子 家庭
我當時沒心情,
結果到自己ready 時朋友都冇再應

回覆 引用 TOP

係你想同人friend,但人地根本唔太想同你friend。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雪飛兒 於 2020-1-14 08:16 AM 發表

順其自然啦…

冇太大壓力,我反而係俾人約極都唔想出去果個,唔係唔想同人做朋友,係自己唔鍾意出去show show…

電話就一定聽,都係話下次先果個…

所以唔晒唔開心,人哋未必係唔想同你做朋友… ...
我心態完全同你一樣,show so 完好累,所以都唔係幾鐘意,但其實果個friend我又好OK㗎喎!

回覆 引用 TOP

另外有個friend,以前感覺佢好樸實,又多話題,就算成年冇見,都傾到唔想走。自從佢轉咗工之後,諗野嘢唔同哂,已經覺得冇乜野岩傾了。

引用:
原帖由 友善的魔鬼 於 2020-1-15 09:17 AM 發表

另外有個friend,以前感覺佢好樸實,又多話題,就算成年冇見,都傾到唔想走。自從佢轉咗工之後,諗野嘢唔同哂,已經覺得冇乜野岩傾了。
努力keep

回覆 引用 TOP

辛苦

回覆 引用 TOP

咪傻啦~
中學升去大學, 生活圈子已經唔同左好多~
再講, 大家升左去唔同大學, 邊間大學都有比較啦~ 而且, 上到大學就會發現中學時期自己幾咁幼稚, 呢D黑歷史, 大家都唔想再諗番起或者俾人提番架啦~
人要向前望, 唔同階段有唔同既朋友, 與其浪費時間挽回D冷淡既朋友, 倒不如去識D能夠幫到你既朋友好過啦~
係架啦, 世界就係咁涼薄, 你再大D出黎做野你仲見得多呀~

引用:
原帖由 kkk018 於 2020-1-13 11:28 PM 發表

好想發泄下…我知道好多人同中學朋友都好熟好close,我都好想,所以畢左業好努力keep聯絡,但我有時真係覺得好攰,初入u都好好地,但後來越來越難約,甚至有d會私低下約唔叫你,有d就唁覆whatsapp/ig,次次約親都話唔得閑,下次先。雖然我知道我間中學文化一直都係甘,d人都幾冷漠自私,自我中心,又好中意bully人。我真係唔想一個中學朋友都keep唔到呀,始終都有回憶,但我真係keep到好攰, ...
十幾年前我都好努力去攪舊同學聚餐
好辛苦咁搞咗幾年
結果都要放棄

人長大咗
要學習適時放棄
就算有d嘢係喺生命中某時段極之重要嘅
keep唔到嘅就let go啦

回覆 引用 TOP

你有冇檢討過自己 點解約人唔約你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 泡泡果 於 2020-1-15 11:55 AM 發表

咪傻啦~
中學升去大學, 生活圈子已經唔同左好多~
再講, 大家升左去唔同大學, 邊間大學都有比較啦~ 而且, 上到大學就會發現中學時期自己幾咁幼稚, 呢D黑歷史, 大家都唔想再諗番起或者俾人提番架啦~
人要向前望, 唔同階段有唔同既朋友, 與其浪費時間挽回D冷淡既朋友, 倒不如去識D能夠幫到你既朋友好過啦~
係架啦, 世界就係咁涼薄, 你再大D出黎做野你仲見得多呀~ ...

原來有一些友情
比我想像中不堪一擊
未必可依賴一世
嫌隙發生左就發生左
嘗試補救(我太後知後覺)
道了好多次歉都冇回應
我算了
我把友誼看得童話化
以為別人會一直都在

回覆 引用 TOP

做人要努力地進步

回覆 引用 TOP