• 瀏覽: 18,071
  • 回覆: 66
  • 追帖: 8
如題啦🤣

首先講下d背景野

我本身10月1日上磅就73.6kg
BMI 係29.4
大腿 63cm粗
小腿 37cm 粗
肚100cm 粗

咁點解我要減肥呢?
因為波羅蓋好痛,朋友就建議我去睇物理治療,咁治療師都好唔客氣咁建議我減肥🤣 佢話唔減肥點做都冇用😭 所以最後都決定減肥

============================
10月1日至10月30號 由73.6kg減到69.3kg

開始當然set左目標先啦!🥰
我set左 每個月減1-2kg 作為目標 直到 55kg

然後準備工作 要買個可以紀錄體重既磅
咁日日直接係電話睇番朝早同夜晚既分別啦😆

早餐:(日日唔同)雞蛋🥚2~3隻 加 鮮奶(室溫)或者 雞蛋🥚2隻 豬肉燒賣,仲知一定會食雞蛋🥚

午餐:(食得最肥個餐) 因為工廠區d飯都特別大碗,我通常都少飯兼食一半飯,完全食唔晒😅 揀食咩都係食 雞肉多過豬肉 除非個間餐廳個雞肉好難食啦🤣

晚餐:通常一條蒸魚真係得一條魚

晚餐後一個鐘之前一定要做30分鐘運動

有幾日夜晚都要去食公司飯 不過盡量食少d 7成飽

11月1日至11月30號 由69.3 kg減到 67.9kg

飲食都差唔多一樣

不過開始太忙就做小做運動😭我諗一個星期做2次運動

加上差唔多到平台期不過都達標🙈減左1.4kg

12月1日至12月31號 由67.9kg減到 65.8kg

呢個月都係暴飲暴食月加趕report時間運動次數少左不過我每次加長到45分鐘 😆

同埋我發現黎m減肥快好多 我m黎個時又唔飲得凍野就食蘋果撻😂 又甜又肥 食左7日🙈 冇肥到仲瘦左 唯一keep住做運動既一個星期

️成功達標 減左2.1kg

1月1日至今日 由65.8kg減到64.9kg

回故呢幾個月我最大既轉變係

小腿34.5cm粗
大腿 59cm 粗
肚 95cm 粗

都有減到啦

1)飲多左水,平時一日都飲唔到1L🤣
2)飲暖水,我除左lunch會飲一杯少冰既飲品其他時間飲暖水 黎m飲熱水
3)有做機既 不過一次啦 不過我試緊d家用減肥機 真係work就推薦下🤣
4)lunch個餐盡情食 不過晚餐唔好咁多🤪🤪🤪
5)咩都假 一定要做運動💪 如果唔係真係瘦唔到
6)調經好重要 如果你黎m唔準時一定要睇中醫 我肥重要原因係黎m唔準 令身體不斷肥🙈
如果你想睇中醫可以pm我️ 我都係睇一次好都work🙈
7)黎m前2日唔好飲/食凍野 同做多少運動
.
.
.
有咩遲d補充啦
有咩問題都可以問下 我盡量一個月都做summary 🤣 有多野都share下比大家️大家加油呀🙈一定減到肥!!!!!!!!!

熱賣及精選
Pm中醫俾我可以嗎

引用:
原帖由 tiffany_2121 於 2020-1-9 07:57 PM 發表

Pm中醫俾我可以嗎
當然可以啦 不過要遲少少 就快升級pm到你

回覆 引用 TOP

減肥至少要堅持三個月嘅穩定,不然最容易反彈,因為細胞會記住呢個階段嘅飽和度

籠中肉肉甩頭
引用:
原帖由 籠中肉肉甩頭 於 2020-1-10 10:16 AM 發表

減肥至少要堅持三個月嘅穩定,不然最容易反彈,因為細胞會記住呢個階段嘅飽和度
💪💪💪 我會繼續堅持😭😭😭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 偽女神 於 2020-1-9 07:22 PM 發表

如題啦🤣

首先講下d背景野

我本身10月1日上磅就73.6kg
BMI 係29.4
大腿 63cm粗
小腿 37cm 粗
肚100cm 粗

咁點解我要減肥呢?
因為波羅蓋好痛,朋友就建議我去睇物理治療,咁治療師都好唔客氣咁建議我減肥🤣 佢話唔減肥點做都冇用😭 所以最後都決定減肥

10月1日至10月30號 由73.6kg減到69.3 ...
以為有相
有冇游水減?

引用:
原帖由 救世廚 於 2020-1-10 11:30 AM 發表

以為有相
有冇游水減?
我都想Up 相 不過費時比人偷用啦
有游水 不過對我冇咩用😂

引用:
原帖由 偽女神 於 2020-1-10 11:31 AM 發表

我都想Up 相 不過費時比人偷用啦
有游水 不過對我冇咩用😂
明白
祝瘦身成功👍👍
最煩係平台期同之後keep住瘦

引用:
原帖由 救世廚 於 2020-1-10 11:34 AM 發表

明白
祝瘦身成功👍👍
最煩係平台期同之後keep住瘦
多謝你呀️ 我會架啦

回覆 引用 TOP

頭一星期是不是不會瘦
我介口10日不減反重左1磅

引用:
原帖由 Clumsy117 於 2020-1-10 12:48 PM 發表

頭一星期是不是不會瘦
我介口10日不減反重左1磅
🤣 我keep左瘦

回覆 引用 TOP

Pm中醫俾我可以嗎?

引用:
原帖由 s05098 於 2020-1-13 01:26 PM 發表

Pm中醫俾我可以嗎?
ok呀 我pm你

回覆 引用 TOP

我跑步但是效果不是很明顯

我從6月到今
減7.5kg

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]