• 瀏覽: 3,570
  • 回覆: 62
  • 追帖: 1
係咁嘅, 我同老公拍拖嗰時(拍咗6年左右), 因為我老公好鍚佢媽咪。
所以就算結咗婚, 我地兩公婆一直都好就奶奶。
除咗搬到奶奶附近住, 仲要晚晚去奶奶度食飯。
但今次, 我真係忍唔到, 諗度訓唔著

話說, 我大肚嘅時候, 奶奶都好就我。有時候, 奶奶會過黎煮飯, 唔使我走黎走去。
到BB差唔多出世嗰陣, 我同老公用https://topchinesename.com/幫BB改好名, 諗住BB出咗世就會講嗰名比所有人知(包括奶奶)。
因為本身我地兩公婆都喺外國讀中學同大學, 加上理科出身, 比較相信科學。
個網話有晒中文專家篩選定制丶電腦專家比對大數據丶人工智能計算。
我地覺得唔錯, 實好過就咁亂改(我同老公中文真係好一般)。
點知早兩日, 奶奶無啦啦話搵咗個相熟風水佬幫BB改好名(佢好信風水, 有時信風水多過醫生, 成日念經當食藥)。
我同老公都唔多想比風水決定BB個名, 想用番之前定好個名, 最慘老公而家唔敢出聲, 我又唔想得失奶奶。
因為兩公婆都要返工, 遲啲要拜託奶奶幫手照顧BB。加上, 我唔想影響到老公同奶奶嘅關係。
唉, 而家都唔知點算好, 有冇人有經驗/解決辦法

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
同唔同奶奶講好

有冇過來人?

回覆 引用 TOP

僵持自己..一向係有地位既自己話事

改名網廣告?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sharon09 於 2020-1-8 01:01 AM 發表

僵持自己..一向係有地位既自己話事
雖然我地係經濟支柱, 但始終要尊重奶奶

回覆 引用 TOP

我老公仲未講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 見習媽咪 於 2020-1-7 06:17 PM 發表

同唔同奶奶講好
叫佢老母改英文名,中文名一定自己改,堅定啲!
「喂!老嘢,英文名你改!中文名用我嘅,
講L完」

回覆 引用 TOP

愛情中嘅歡樂和痛苦系交替出現嘅

回覆 引用 TOP

吓?你寧願相信一個不知名嘅改中文名網站都唔信一位相熟嘅命理師傅,你都幾奇怪㗎喎!定係你嫌個師傅改啲名老土呀?

如果你講到自己同埋老公都係喺外國讀書又信科學嘅咁不如自己改名仲好,駛乜靠外人呢?

引用:
原帖由 hellopuffy 於 2020-1-8 11:09 PM 發表

吓?你寧願相信一個不知名嘅改中文名網站都唔信一位相熟嘅命理師傅,你都幾奇怪㗎喎!定係你嫌個師傅改啲名老土呀?

如果你講到自己同埋老公都係喺外國讀書又信科學嘅咁不如自己改名仲好,駛乜靠外人呢? ...
個改中文名網站係同事推介

引用:
原帖由 hellopuffy 於 2020-1-8 11:09 PM 發表

如果你講到自己同埋老公都係喺外國讀書又信科學嘅咁不如自己改名仲好,駛乜靠外人呢? ...
你奶奶俾錢請人改名,當然好過用那些什麼中文網改名啦!
第時講出來都威威啦!有幾多個人個名係風水師傅改㗎?

引用:
原帖由 abbalau 於 2020-1-8 11:39 PM 發表

你奶奶俾錢請人改名,當然好過用那些什麼中文網改名啦!
第時講出來都威威啦!有幾多個人個名係風水師傅改㗎?
個改中文名網站係同事推介, 分分鐘出名過啲不知名風水師傅

回覆 引用 TOP

其實點解佢揾人改都五同你地商量下先,你五想就直說,對佢個名成世個個係你,而且你先係媽媽,佢係親戚,我親自幫個仔改名,我老爺奶奶都尊重五插手。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 見習媽咪 於 2020-1-8 11:19 PM 發表

個改中文名網站係同事推介
哦... 即係你相信你個同事都唔信你奶奶!死罪嚟喎!日子流流長你有排捱喇!

我始終覺得自己嘅仔女個名都係由自己去決定係最好,其他人甚至搵件死物去幫手改名都係得啖笑!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]