• 瀏覽: 1,587
  • 回覆: 11
黎左半年,已經病左3 4次。一病就病個幾星期,傳染俾其他屋企人,輪住病。好多時都係放完假返黎就病。
有次佢落街,我叫佢著多件衫,出邊好凍。佢個樣都係唔想著架啦,入房拎左條薄絲巾hea我,之後就急急腳落街,叫都叫唔住。

引用:
原帖由 呀姑 於 2020-1-3 08:44 AM 發表

黎左半年,已經病左3 4次。一病就病個幾星期,傳染俾其他屋企人,輪住病。好多時都係放完假返黎就病。
有次佢落街,我叫佢著多件衫,出邊好凍。佢個樣都係唔想著架啦,入房拎左條薄絲巾hea我,之後就急急腳落街,叫都叫唔住。 ...
想衰一層,佢可能話畀朋友知,老闆無冬天衫畀佢

話時話,佢工作忙嗎?夠唔夠休息時間?

引用:
原帖由 montejo 於 2020-1-6 02:12 PM 發表

佢10月已經從佢d朋友度拎左一箱冬天衫返黎。我原本安排佢放衫的櫃已經唔夠位放,佢自己另外用一個箱裝住d冬天衫。
佢只係需要照顧我個仔,2yr,未返學。基本上佢成個星期,除左星期日放假出街,同埋有時星期六會同埋我地出街買餸,星期一至五都係留在家。我放工買埋餸返屋企。
我地每晚10點左右,最遲11點一定會俾佢返房瞓(已沖涼)。早上7點起身煮早餐俾我,只係煮個麵同煎隻蛋。
平時我個仔下午瞓晏覺,瞓3-4個鍾,佢執埋少少手尾就可以返房休息,大約可以休息2個鍾,日日如是。星期六如果我地瞓晏覺,佢就都瞓晏覺。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SZYQ6609 於 2020-1-6 01:32 PM 發表

总系生病也唔行
我唔知依個次數算唔算密

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2020-1-6 02:12 PM 發表

上個星期六下午,我都未返房瞓晏覺,佢已經自動自覺返左房瞓。其實我係有野要佢做,所以敲佢房門叫佢出黎,佢好似佢唔想咁,嘈醒左佢。
上個星期同佢講,星期六要抹窗。佢話佢平時有抹,我知,佢平時係好hea抹,只抹入面同埋無野阻住佢的地方。
我話今次要抹埋出面,佢好唔想,講到出面係抹唔到咁。我話我同呀Sir會教佢抹,同埋會一齊抹。
仲有好多。。。好似愈來愈唔想做咁

引用:
原帖由 呀姑 於 2020-1-6 02:33 PM 發表

上個星期六下午,我都未返房瞓晏覺,佢已經自動自覺返左房瞓。其實我係有野要佢做,所以敲佢房門叫佢出黎,佢好似佢唔想咁,嘈醒左佢。
上個星期同佢講,星期六要抹窗。佢話佢平時有抹,我知,佢平時係好hea抹,只抹入面同埋無野阻住佢的地方。
我話今次要抹埋出面,佢好唔想,講到出面係抹唔到咁。我話我同呀Sir會教佢抹,同埋會一齊抹。
仲有好多。。。好似愈來愈唔想做咁 ...
所以你小心工人同人講係你無畀衫佢

抹寫,合約寫明,除手部外,身體不可以伸出窗外,你要小心

我屋企全部窗都有窗花,無可能可以俾佢個身伸出去。但佢就係唔想抹。唔知係咪聽太多同鄉講抹窗跌落街死左,但又唔知d人係點樣抹法,搞到跌落街。
有日我同佢講果日無flushing water flush toilet。果時佢在掠緊衫,佢聽錯,好驚訝咁以為我叫佢去洗廁所(wash toilet). 我心諗,洗廁所有咩咁驚訝?!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2020-1-6 03:51 PM 發表

所以你小心工人同人講係你無畀衫佢

抹寫,合約寫明,除手部外,身體不可以伸出窗外,你要小心
我問過佢幾次夠唔夠衫著,佢話夠。 有時覺得佢著得少,叫佢著多件,又話夠 唔凍。之後就sip親。

引用:
原帖由 呀姑 於 2020-1-6 04:44 PM 發表

我問過佢幾次夠唔夠衫著,佢話夠。 有時覺得佢著得少,叫佢著多件,又話夠 唔凍。之後就sip親。
同我哋呻無用,自己想方法去解決啦!
出 advisory letter 啦!

引用:
原帖由 montejo 於 2020-1-6 05:38 PM 發表

同我哋呻無用,自己想方法去解決啦!
出 advisory letter 啦!
下,上網呻下唔得架?

回覆 引用 TOP

唔,我認為都幾密下

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]