• 瀏覽: 5,236
  • 回覆: 33
其實上網學英文有冇用?阿女英文唔多好,好似係發音咁,
成日都唔識讀又冇尾音,次次都被扣分。
咁我見網上有d教學嘅片,
所以就諗住話可唔可以係網上面學。
其實咁樣又得唔得?

咁又冇試過喎,但我諗學點樣都學到d嘅!

回覆 引用 TOP

上網學我就冇試過喇,但我諗網上d片最多都只係用黎做練習多喎!

唔得啦,揾個人教仲好,唔洗怕教錯

回覆 引用 TOP

如果要學讀音就唔建議睇片學,因為好多時發音都係睇埋口型,如果要讀音好d,學phonics仲好。

phonics好難係網上學wor

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 犯法呀 於 2019-12-30 11:14 AM 發表

上網學我就冇試過喇,但我諗網上d片最多都只係用黎做練習多喎!
我諗住都應該有d用咋,小朋友呢方面真係唔多得...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kiuesse 於 2019-12-31 12:06 PM 發表

如果要學讀音就唔建議睇片學,因為好多時發音都係睇埋口型,如果要讀音好d,學phonics仲好。
phonics平時學校唔會教嫁,要出去學?

引用:
原帖由 藥水3千 於 2019-12-31 01:39 PM 發表

phonics平時學校唔會教嫁,要出去學?
學校要追課程進度,多數都冇教,我都係比佢地去jolly kingdom學phonics。佢好多字都可以自己拼,同埋都知道邊d字要發邊d唔洗。而家除左讀音好左之外,連串字都叻左,默書可以慳好多時間~~

自小俾個小孩子睇baby sign and Baby can read 英文好,對認字同發音有幫忙。現在可選擇d 是英文cartoon . 譲小孩子増加對英文興趣。

引用:
原帖由 kiuesse 於 2019-12-31 02:06 PM 發表

學校要追課程進度,多數都冇教,我都係比佢地去jolly kingdom學phonics。佢好多字都可以自己拼,同埋都知道邊d字要發邊d唔洗。而家除左讀音好左之外,連串字都叻左,默書可以慳好多時間~~ ...
都係既,同小朋友溫默書都真係要用好多時間

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 minicakee 於 2020-1-8 06:49 AM 發表

自小俾個小孩子睇baby sign and Baby can read 英文好,對認字同發音有幫忙。現在可選擇d 是英文cartoon . 譲小孩子増加對英文興趣。
都好呀,咁我地都揀定d英文卡通比小朋友睇,等佢學英文都冇咁悶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 藥水3千 於 2019-12-27 01:20 PM 發表

其實上網學英文有冇用?阿女英文唔多好,好似係發音咁,
成日都唔識讀又冇尾音,次次都被扣分。
咁我見網上有d教學嘅片,
所以就諗住話可唔可以係網上面學。
其實咁樣又得唔得? ...
又係 D 膠 post, 我重申,想仔女英文好,首先父母英文一定要好,是父母要進修英文,不是仔女

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]