• 瀏覽: 9,342
  • 回覆: 86
5年前佢求婚時,大家都係20歲尾,大家學歷唔高,人工15k左右。佢對我好好咩都就晒我,仲話會努力俾到衣食無憂嘅生活我,咁我就嫁啦……

婚後搬咗出嚟一闊三大,屋租都去咗10k,家用又去咗幾k。我升咗半級人工加到20k,但佢就喺公司原地踏步,間公司好hea但冇發展前境,我老公做咗10年一次升職都冇,人工按通脹加,有幾年仲凍薪……咁多年嚟佢都有一直鬧間公司刻薄,話好想走,我唔知佢有冇真係搵工,但咁多年都冇出去面試過,我心諗如果有心搵點會連面試都冇?我鼓勵佢努力啲時佢又會話「出面風大雨大,呢度咁舒服就做住先」,又話「而家無飯俾你食咩?」……

其實我都知我哋生活已經比好多人好,唔係窮到無錢開飯,佢又唔係花心出去玩女人,但見到佢一啲進展都冇,真係好失望……我自問唔係好高騖遠想嫁有錢人,我都陪咗佢捱咁多年,以為大家嘅生活會慢慢變好,但而家大家年紀都唔細,有預感餘生都要過呢種每個月摱摱緊嘅生活……本身我都想有小朋友,現在諗都唔敢諗了……

其實唔係咩大婚姻問題,只係想上嚟呻吓……多謝大家花時間睇

我家姐27 歳,同未來姐夫人工加埋接近九萬,也吾敢生BB,話壓力大-_- 因為仲要供樓
不過我家姐人工也比未來姐夫多好多,差不多相差二倍。

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-23 03:39 PM 發表

我家姐27 歳,同未來姐夫人工加埋接近九萬,也吾敢生BB,話壓力大-_- 因為仲要供樓
不過我家姐人工也比未來姐夫多好多,差不多相差二倍。
你家姐好有本事呀,如果我擔得起頭家都唔使煩了....

新抱著得小心密實,99 家教好嚴

很喜歡這熱熱鬧鬧、七咀八舌的地方。

是知識、觀點、靈感.... 集思廣益的泉源

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貓貓腸 於 2019-12-23 03:22 PM 發表

5年前佢求婚時,大家都係20歲尾,大家學歷唔高,人工15k左右。佢對我好好咩都就晒我,仲話會努力俾到衣食無憂嘅生活我,咁我就嫁啦……

婚後搬咗出嚟一闊三大,屋租都去咗10k,家用又去咗幾k。我升咗半級人工加到20k,但佢就喺公司原地踏步,間公司好hea但冇發展前境,我老公做咗10年一次升職都冇,人工按通脹加,有幾年仲凍薪……咁多年嚟佢都 ...
當你老公努力升上爬時
你又會怪佢冇時間比你者
既然你比上不足 比下有餘
點解唔學會滿足?

引用:
原帖由 貓貓腸 於 2019-12-23 03:22 PM 發表

婚後搬咗出嚟一闊三大,屋租都去咗10k,家用又去咗幾k。我升咗半級人工加到20k,但佢就喺公司原地踏步,間公司好hea但冇發展前境,我老公做咗10年一次升職都冇,人工按通脹加,有幾年仲凍薪……咁多年嚟佢都 ...
有份工做好好啦,我同老婆都冇野做, 食飯丶買嘢丶打機上網 又一日⋯

引用:

婚後搬咗出嚟一闊三大,屋租都去咗10k,家用又去咗幾k。我升咗半級人工加到20k,但佢就喺公司原地踏步,間公司好hea但冇發展前境,我老公做咗10年一次升職都冇,人工按通脹加,有幾年仲凍薪……咁多年嚟佢都有一直鬧間公司刻薄,話好想走,我唔知佢有冇真係搵工,但咁 ...
最緊要知足.

回覆 引用 TOP

我都覺得我老公好識得知足......佢嘅金句:「我覺得而家生活好舒服,無乜問題」

回覆 引用 TOP

好聽d咪穩定,唔好聽咪不求上進,睇你點理解

回覆 引用 TOP

佢本人都唔介意,加上又無令到你有咩損失,你唔好替佢擔心啦!

將來如果佢非自願咁轉工,佢做得唔開心就會埋怨你,又可能無時間陪你,又可能識到第二個...雖然唔知點解好似咩都關你事瀨晒你咁...但知足常樂,凡事都有兩面,視乎你點睇.

有人搵十萬都月月清,有人搵兩萬都儲到一萬.

一個打唔開的鎖,一條未琢磨的匙
你開始覺得老公冇用, 但人係冇完美的.

回覆 引用 TOP

輕輕鬆鬆有份工做咪幾好,佢自己鍾意就得啦
一陣佢頂唔順辛苦的工,又搵唔返輕鬆的工,咪仲大鑊

回覆 引用 TOP

引用:

其實樓主有無諗過自己嘅將來可以鬆動啲呢?

引用:
原帖由 咀賤心太軟 於 2019-12-24 10:45 AM 發表

佢本人都唔介意,加上又無令到你有咩損失,你唔好替佢擔心啦!

將來如果佢非自願咁轉工,佢做得唔開心就會埋怨你,又可能無時間陪你,又可能識到第二個...雖然唔知點解好似咩都關你事瀨晒你咁...但知足常樂,凡事都有兩面,視乎你點睇.

有人搵十萬都月月清,有人搵兩萬都儲到一萬. ...
多謝你認真開解我呀,我都知針無兩頭利。我都好努力慳錢,早餐係買一個排包食一星期(過期照食),不過佢就成日好豪咁食茶餐廳......

引用:
原帖由 syeek06 於 2019-12-24 02:28 PM 發表

其實樓主有無諗過自己嘅將來可以鬆動啲呢?
我當然想鬆動啲啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]