• 瀏覽: 2,111
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
大家好

有小小家事想看怎樣可以解決

家庭情況 父/母/哥/我

母親數年前去世,

母親去世前, 叮囑我要照顧好父親, 所以將比較多的錢私下分了給我去處理。

母親走後, 我和父親生活, 哥哥結婚搬了去大嫂的公屋居住。

這幾年, 哥哥有意無意都和我說如父親走後

父母親都有講過會將層樓分他一份 6 / 4分

但母親並不是這樣說, 叫我KEEP住層樓照顧父親,如你哥哥有事要幫都只可以借,不可無條件給他

父親也將層樓加了我的名字

所以我都一直和哥哥講遲些才講。

父親這年因生病入了老人院, 哥哥就說要分他一分給他錢去買樓

由於我覺得2兄弟, 我就想會否按層樓,將部分給他。

我將這事和我媽媽朋友分享(母親說有什麼事我找她商量)

伯母和我說:「你阿媽給你都是因為知道你不亂花錢.才叫你照顧老豆, 雖然我是外人, 但你哥哥和你大嫂的生活方式這樣亂花錢, 你按了樓給他們首期, 他們有沒有能力去供一層樓, 又是否真的拿這些錢去買樓?」

我不用講,大家都知道我哥哥是怎樣的人吧?

看見哥哥的生活方式(講話想買樓, 卻每次見他吃飯都吃很貴 , 和老豆吃飯又不給錢不給家用等等), 我就不想分給他, 但我不想破壞大家的關係, 也希望他能住得好些, 不過自己又只是普通的低下收入....

我想看看大家的意見, 我怎樣做比較好……

你阿哥大洗並唔係你吞埋佢嗰份嘅理由

你阿媽嘅遺言係KEEP層樓照顧你老豆 同你大佬講話父母講過身後會分返佢一份無衝突

你阿媽同你講嘅係阿爸仲在生嘅時候 同你阿哥講嘅係阿爸死埋嘅時候

而家阿爸未死 最好要阿爸當面講清楚遺產分配 係咪真係抖令都唔分比你阿哥

不過如果係我 唔會係阿爸在生分

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sorloak48 於 2019-12-19 03:15 PM 發表

大家好

母親數年前去世,

母親去世前, 叮囑我要照顧好父親, 所以將比較多的錢私下分了給我去處理。

父母親都有講過會將層樓分他一份 6 / 4分
...
俾返佢認為佢應得果份,免了無謂爭拗,做好了自己就對得住天地良心。

回覆 引用 TOP

一句親生仔不如近身錢啦

話分兩頭講:我覺得你哥有權分半層樓,不過要有你爸過世後!而家你爸是業權持有人,你和你哥都無權分配他的財產!
雖然話加咗你名,意義上你爸既意思是他死後層樓方便你接手!但法律上你哥都是一半繼承人!
你不如值接將事實講比你哥知,現在沒可能分家產,除非爸自願提出
兩兄弟無咩唔可以講!
如果你哥真係有財政因難,你極其量只可以做擔保人幫他向銀行借錢!
唔可以私下借比佢,否則兄弟都無得做

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
引用:
原帖由 bbq323 於 2019-12-20 09:17 AM 發表

話分兩頭講:我覺得你哥有權分半層樓,不過要有你爸過世後!而家你爸是業權持有人,你和你哥都無權分配他的財產!
雖然話加咗你名,意義上你爸既意思是他死後層樓方便你接手!但法律上你哥都是一半繼承人!
你不如值接將事實講比你哥知,現在沒可能分家產,除非爸自願提出
兩兄弟無咩唔可以講!
如果你哥真係有財政因難,你極其量只可以做擔保人幫他向銀行借錢!
唔可以私下借比佢,否則兄弟都無得做 ...
首先謝謝大家的意見,

是我表達能力太差
其實我母親臨走時已分配好財產既分配(父親認同)
所以層樓是給了我, 也吩咐我層樓不可給大哥.... (老人家理由我唔知啦)

有些問題想問下

但上次父親叫我上律師樓做加名, 律師講我父親走後, 法律上層樓加了我名, 我哥並沒有繼承權,

唔可以私下借比佢,否則兄弟都無得做

這個做擔保不是比較危險嗎 加上銀行吃息, 我不收息或收低息過銀行借他不是更好嗎

不過聽完大家咁講, 大家覺得我是貪....我也是這樣覺得.....
數年前父親一直叫我加名我也不去, 覺得好似想謀家產, 但人大了卻計算很多, 變了
我也再想了一些方法去處理 希望老哥不要再亂花錢

引用:
原帖由 sorloak48 於 2019-12-20 10:31 AM 發表

首先謝謝大家的意見,

是我表達能力太差
所以層樓是給了我, 也吩咐我層樓不可給大哥.... (老人家理由我唔知啦)

有些問題想問下

但上次父親叫我上律師樓做加名, 律師講我父親走後, 法律上層樓加了我名, 我哥並 ...
如果層樓唔分比你阿哥係你父母嘅意願 一啲問題都無 父母有權依佢地嘅意願進行佢地嘅遺產分配
問題係你阿哥知道嘅版本同你唔一樣 邊個版本係真? 如果阿爸在生時唔處理 你同阿哥之後一定會反面

層樓如果係長命契 阿爸死後業權會全部過哂比你
如果係分權共有 係法律上阿哥可以同你分阿爸嗰一半業權 即係層樓你7.5/佢2.5

擔保人絕對唔好做 佢借左唔還全數你還

引用:
原帖由 sorloak48 於 2019-12-19 03:15 PM 發表

大家好

母親數年前去世,

父母親都有講過會將層樓分他一份 6 / ...
最好 兩兄弟 平分啦, 如果你分到層樓,你哥乜都冇, 有乜血案出現,後悔就太遲。

回覆 引用 TOP

明白既 2兄弟有今生無來世
可以幫既我都想盡力幫

有時只是看不慣大哥大嫂D生活方式
不給家用2老 又講父母和他這樣分配 和我有出入  聽他們講野覺得不盡不實
( 其實父親有當住我2兄弟面前講過....當然只得3人 )

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sorloak48 於 2019-12-20 10:31 AM 發表

首先謝謝大家的意見,

是我表達能力太差

有些問題想問下

但上次父親叫我上律師樓做加名, 律師講我父親走後, 法律上層樓加了我名, 我哥並 ...
層樓有你名,唔等於你呀爸指定你一個承受層樓,因為在無遺囑情況下,父母物業需要平衡分配,
如果你爸意再是你一個承受層樓,都是立定遺囑好d,有時打起官司,層樓都分分鐘比晒律師食晒!
你呀哥心想,唔打,層樓又無,打完層樓都無,都唔會蝕底,打到你無咗層樓都心涼,真實世界真係好多呢d事發生

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @miu 於 2019-12-20 12:06 PM 發表

如果層樓唔分比你阿哥係你父母嘅意願 一啲問題都無 父母有權依佢地嘅意願進行佢地嘅遺產分配
問題係你阿哥知道嘅版本同你唔一樣 邊個版本係真? 如果阿爸在生時唔處理 你同阿哥之後一定會反面

層樓如果係長命契 阿爸死後業權會全部過哂比你
如果係分權共有 係法律上阿哥可以同你分阿爸嗰一半業權 即係層樓你7.5/佢2.5

擔保人絕對唔好做 佢借左唔還全數你還 ...
長命契都要有根基先至得,例如兩公婆,或合份交首期,兩份供,
你的例了只是加了名,你無比過首期,無供過,就篳你有交差向管理費,因為你住在上址,已經抵消咗你既付出!
極其量你只是一個受托人,不是真正業主,除非你呀哥唔提出掙議!
所以要你爸立定遺囑是必要,
如果無,官司有排打

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐

回覆 引用 TOP

樓既然是兩老的,應依照老人家意思,你媽要你管因知你哥是甚麼人,怕他亂花,你媽有否立遺產或平安紙?或將她的意願跟你哥哥說過?若沒有就只得爭辯。

回覆 引用 TOP

借錢給你哥,你哥會還嗎?層樓分給了你,你哥沒份,他一定不服,唔抵得你,覺得父母偏心。既然早已分佩好,你哥是厚顏回來取錢。講到錢,有誰厭多?你給得他一次,就會有第二次,像爛賭一樣,很多人寧跟家人斷關係也不願成世為其填債。就算只是貧窮,家人也不會申以援手,因長貧難顧,就算有錢也不會如此慷慨,無條件給錢。你看如今這麼多人申請失業綜緩便知。

回覆 引用 TOP

你不是貪,家產怎分佩是兩老意思,你哥早知如何分佩,你哥趁你爸不在家回來分不應分的一部份,貪的是他,他既然沒份,不要理他。叫你爸清楚告訢讓他不要再糾纒。

回覆 引用 TOP

講到層樓,真係親兄弟都一定爭嘅。老實講,父母遺產留比任何一個都好,而另一方一定唔順氣。冇辦法。

天下有兩難:登天難,求人更難。

天下有兩苦:黃連苦,貧困更苦。

人間有兩險:山高險,人心更險。

人間有兩薄:春冰薄,人情更薄。

知其難,守其苦,測其險,忍其薄。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]