• 瀏覽: 1,989
  • 回覆: 1
[隱藏]
以為二十年前d人這想法已消失,但原來唔係。

話說有女親戚由細到大都照護佢父母,結了婚後工作賺錢也每月比零錢父母。父母老病了花最多時間照護。佢話叫佢父母多花點錢在佢地身上,佢父母都對所有親戚包括我地,讚生女好過生仔,又話心痛佢辛苦,我地識得既人都知個女有幾孝順又不高調。佢父母都話附近街坊都知佢有幾孝心。

點知佢父母又講打算將屋物業和錢留比個不孝子,因為佢嗰邊有男孫,仲已準備了平安紙。
我地聽到都o咀,因為佢地講到想同個仔不往來咁,又話個仔好有錢,但唔理佢地,還常佔便宜。個女又付出咁多,環境又唔係好,佢地仲話有同個女講,個女好似無咩反應。卻若無其事仍繼續付出。
但後來有個伯娘同阿女傾覺得佢係介意,唔係因為唔比佢,佢其實出過聲想父母自己花了錢在兩老自己身上過好一點,唔洗留比後人,仔女有自己生活。但沒想到父母竟為了子孫而忘記那邊有多不孝,和忽略佢感受,覺得老人將錢捐出去也沒問題,但現在話比個不孝子感覺係自己只為他人作嫁衣裳,對方心中最終沒有佢沒有想佢感受。但佢話其實已知道,心傷了但仍會照護父母。

我地講笑問伯娘如果係佢又會點做,結果一樣。佢話,始終女係外嫁,孫先係自己, 擔幡買水都靠佢地。

真係好笑,自己人都走,仲講呢d.無唸過現代父母,還是不會珍惜和公平看待邊個對自己好既人。如果係咁,真係生一個就好,無謂老來人老腦袋昏,傷了疼愛自己既人。



回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]