• 瀏覽: 8,348
  • 回覆: 66
  • 追帖: 1
請問各位既小朋友幾歲開始要上補習?

K2尾

嚴格一點,一歲playgroup其實也是補習了

引用:
原帖由 哈伯馬斯 於 2019-12-19 10:58 PM 發表

嚴格一點,一歲playgroup其實也是補習了
我就覺得唔需要講到1歲就要補習咁誇張,有D父母難教子女,或者唔聽教,出去幫手搵playgroup玩都唔錯,不過當然最好父母都要抽時間出來同細路玩ar~!

回覆 引用 TOP

其實要補習點解唔直接轉間教得好D既學校? 我覺得有D本末倒置

引用:
原帖由 後天黃色湯圓 於 2019-12-22 01:41 PM 發表

其實要補習點解唔直接轉間教得好D既學校? 我覺得有D本末倒置
聽講官校既老師大班教學,比較難顧及所有人。而補習就可以加深學生學習同知識

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wendyyiu 於 2019-12-19 04:50 PM 發表

K2尾
K2就要補習

引用:
原帖由 SamSamYiu 於 2019-12-18 03:05 PM 發表

我覺得可以睇下你個小朋友本身數學天賦如何。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SamSamYiu 於 2019-12-18 03:05 PM 發表

我覺得可以睇下你個小朋友本身數學天賦如何。

回覆 引用 TOP

其實係無天賦唔夠先要補, 還是係有天賦先去加強呢?

回覆 引用 TOP

3歲

回覆 引用 TOP

多陪陪孩子,比讓佢上補習班重要

回覆 引用 TOP

其實就係咁既, 我既想幫小朋友參加下啲加强班, 但另一半係一個抗拒補習主義既. 

佢覺得小朋友唔應該要補習. 依家已經返全日班啦, 仲要補習? 咁時間太長啦, 人生唔應該只有讀書. 

但係我發覺小朋友有啲追唔上, 開始有點吃力, 可能因為入左精英班程度特然提高左. 

其實我見依家好多小朋友都要補習架啦. 咁要競爭都無辦法架.

回覆 引用 TOP

其實有邊個唔想望子成龍吖. 補習都無可厚非既.

回覆 引用 TOP

確實係有人唔想催谷小朋友, 覺得補習係辛苦, 浪費時間既, 但係最終大多數人都會因為自己係在職家長, 無時間, 無心機而屈服, 帶小朋友去補習班功課班.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]