• 瀏覽: 3,490
  • 回覆: 14
我同我太太 今年5月開始計劃做人 但佢擔心前擔心後 去左做body check
報告一切正常 但係結果就診斷巢卵功能衰退 咁我同我太太都好擔心 不斷去深圳睇婦幼 食坤泰 結果果幾個月都未有 開始擔心 想做試管嬰兒 但經朋友介紹 去左深圳中醫院睇症 醫生話雖然我醫生紙寫不孕症 但你唔係真係不孕 唔洗擔心 唔好咁急去做試管 咁做開左幾雙中成藥keep住食
咁係十二月中 我太太話發過胎夢 然後在早幾日遲來經左3日 咁我連續用大衛驗孕棒check 發現係有兩條線 然後我地諗緊準唔準嫁?再去萬寧買隻曼受雷敦牌check 又係兩條線 咁我地去排急症睇下係咪有左 咁醫生幫我太太驗尿 話驗唔到 可能個濃度太過淡 再抽血檢驗 要19號先有報告 再安排驗尿 我諗會唔會係太急 所以驗尿check唔到 但驗孕棒check到 好緊張
咁多c兄c姐 有冇類似經驗 驗孕棒check到 但醫院驗尿check唔到?
我同我太太真係好想有BB

萬牌好敏感,既然出得兩條線好大機會係呢!
樓主可以去買枝 Clear blue digital check下周數,再買多枝clear blue遲幾日驗睇下條線有無加深到。
祝黐實!

回覆 引用 TOP

兩條線咁清晰,好明顯係懷孕啦,曼秀雷敦好準架

回覆 引用 TOP

希望啦 因為到醫院驗尿 醫生話驗唔到 可能太稀 聽日拎驗血報告

回覆 引用 TOP

最好係起身第一篤尿,最準

引用:
原帖由 BoringPerson 於 2019-12-18 12:16 PM 發表

最好係起身第一篤尿,最準
係阿 起身既時候驗 一天比一天深色

你去急症室驗孕....正常要去私家,抽埋血驗孕酮先最準。
驗孕棒有兩條線通常都準,我都係用大衛早早孕驗到,跟住用clear blue confirm. clear blue 會講埋有咗幾多個week. 我嗰時係上個月嚟經後第29日驗到。(俾你參考)
有d情况, 係驗到有咗但着唔到床,孕酮跌就係化學懷孕。胎心通常6星期後出現,所以產科會約你8星期先第一次產檢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 raymond0207 於 2019-12-17 01:50 PM 發表

我同我太太 今年5月開始計劃做人 但佢擔心前擔心後 去左做body check
報告一切正常 但係結果就診斷巢卵功能衰退 咁我同我太太都好擔心 不斷去深圳睇婦幼 食坤泰 結果果幾個月都未有 開始擔心 想做試管嬰兒 但經朋友介紹 去左深圳中醫院睇症 醫生話雖然我醫生紙寫不孕症 但你唔係真係不孕 唔洗擔心 唔好咁急去做試管 咁做開左幾雙中成藥keep住食
咁係十二月中 我太太話發過胎夢 然後在早幾 ...
恭喜定你先
除非係生化懷孕, 否則樓主你真係要做爸爸啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 raymond0207 於 2019-12-18 01:29 PM 發表

係阿 起身既時候驗 一天比一天深色
恭喜晒

~~~ 別人笑我太瘋癲, 我笑他人看不穿 ~~~
~~~      My name is... Ling Ling 7...   ~~~

回覆 引用 TOP

多謝各位 真係有左 遲兩日經去驗太急了

恭喜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 raymond0207 於 2019-12-21 10:56 AM 發表

多謝各位 真係有左 遲兩日經去驗太急了
抽血系最准嘅,坐等好消息噢

回覆 引用 TOP

yes, 食下maternx 個d supplement 同埋快d 去睇醫生confirm la

回覆 引用 TOP

將來成為家長都好

很喜歡這熱熱鬧鬧、七咀八舌的地方。

是知識、觀點、靈感.... 集思廣益的泉源

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]